Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Poliţiştii îşi spun păsul prin intermediul Sindicatului lor

SNPPC - fotoghimpele

SNPPC – fotoghimpele

Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) susţine că, din informaţiile pe care le deţine, la rectificarea bugetară ce urmează să aibă loc,  fondurile MAI ar urma să scadă, în loc să fie majorate. În acest context, Sindicatul îi cere premierului Victor Ponta “o analiză atentă pentru a nu declanşa o ripostă publică”.

În cele ce urmează vă prezentăm conţinutul comunicatului –  „Poliţiştii nu au nevoie de o provocare din partea Guvernului” – adresat, în primul rînd, Guvernului, premierului Ponta.

“Deşi M.A.I. a solicitat oficial Guvernului fonduri pentru asigurarea logisticii necesare funcţionării structurilor M.A.I., precum şi plata drepturilor poliţiştilor, există informaţii că, la rectificarea bugetară de săptămâna viitoare, aceste fonduri vor fi reduse”.

“Problemele poliţiştilor, în special, şi ale M.A.I., în general s-au aflat în prim plan şi pe agenda guvernelor anterioare, fiind adesea subiecte de dezbatere publică”.

“Cu toate că în campaniile electorale premierul Victor PONTA a susţinut întotdeauna revendicările poliţiştilor, precum şi problemele instituţionale ale M.A.I., de la începutul acestui an se constată un dezinteres total al Guvernului României în rezolvarea acestor probleme”.

“Numărul de poliţişti la nivel naţional, raportat la numărul de locuitori, precum şi lipsa fondurilor alocate ministerului pentru derularea activităţilor de combatere a infracţionalităţii, asigurarea ordinii şi liniştii publice, au determinat angrenarea poliţiştilor în desfăşurarea unor activităţi peste programul normal de lucru, fără o remunerare suplimentară”.

“La acestea se adaugă lipsa protecţiei juridice din partea statului, care a generat o stare de nemulţumire majoră în rândul poliţiştilor, cu repercusiuni grave asupra activităţii şi neîncrederea acestora în actul de guvernare”.

“Deşi s-au întreprins diferite acţiuni pentru modificarea unor acte normative care să acopere aceste disfuncţionalităţi (proiect Statutul poliţistului, proiect OUG pentru plata sporului de 100% din salariul de bază pentru munca în zilele de sâmbătă, duminică ori în celelalte zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează), acestea au rămas la stadiul de proiecte”.

“În ultimii ani, poliţiştii şi-au primit drepturile prevăzute de lege cu întârziere, în comparaţie cu celelalte structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională”.

“Trebuie avut în vedere faptul că asigurarea ordinii şi liniştii publice, respectarea legii şi ordinii în societatea românească, prevenirea şi combaterea infracţionalităţii şi, nu în cele din urmă, apărarea valorilor statului de drept sunt, în primul rând, atributul puterii executive, prin intermediul poliţiei, ca organ public instituit prin lege, iar cei care sunt învestiţi cu aplicarea şi respectarea legii trebuie să fie remunerati corespunzator, direct proporţional cu riscurile meseriei”.

“Guvernul nu trebuie să facă economie în dauna celor care nu au zi sau noapte fără evenimente, care sunt permanent la dispoziţia instituţiilor statului şi a populaţiei. Nu în sectorul de ordine publică Guvernul trebuie să găsească soluţia de a face economie la bugetul de stat. Astfel de „economii” pot genera disfuncţionalităţi ale statului de drept şi vor avea repercusiuni directe asupra securităţii cetăţenilor României, având în faţă un domeniu –ordine publică– confruntat cu probleme grave, între care, lipsa fondurilor şi a dotărilor, devenind primordiale”.

“Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (S.N.P.P.C.) face un apel public către premierul Victor PONTA de a analiza cu mare atenţie solicitările poliţiştilor, pentru a nu declanşa o ripostă publică din partea acestora”.

Sursa: comunicat al SNPPC

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Poliţiştii îşi spun păsul prin intermediul Sindicatului lor”

 1. szilard says:

  Nici nu citesc articolul, dar spun sigur ca Politia. Ro este mina in mina cu clanurile : Smenare, Cocalare, etc…

 2. szilard says:

  Am uitat un cln foate important : pe linga cel al Cocalarilor este si clanul Popanarilor, Cocalarii ataca printre dealuri de gunoaie, dar Popanarii ataca pe la spate, astfel ca clanul Popanarilor este mult mai maret decit clanul Cocalarilor.

 3. szilard says:

  Nimeni nu constienizeaza ce se va intimpla cu ofensva neagra de neopprit ???

 4. szilard says:

  Un cocalar bate 2 smenari si un poanar, fara nici o problema.

 5. Dani politist scarbit says:

  Unde era sindicatul politistilor cand Igas a dat afara toti politistii corecti in 2011 si 2012 ?

 6. hekmatyiar says:

  Cand politistii nu vor mai fi suspectati de luare de mita, favorizarea infractorului trafic de influenta si toate celelalte rele, cand isi vor face datoria pe banii aia “putini” pe care-i primesc poate vor fi bagati in seama. Pana atunci “spor la luat”, o varba din batrani zicea “Popa traieste dupa prosti si politistii dupa hoti”, asa ca……