Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Polonia: în loc de scut antirachetă, sistem de apărare cu rachete SM-3

Statele Unite au prezentat o propunere Poloniei referitoare la participarea sa la noul sistem de apărare american.

Purtătorul de cuvânt al ministerului polonez de Externe, Piotr Paszkowski, a anunţat că Viceministrul Apărării Stanislaw Komorowski s-a întâlnit cu ministrul de Externe, Radoslaw Sikorski, pentru a-l informa despre discuţiile de la Washington legate de un acord pentru statutul trupelor americane în Polonia.

În cadrul acestuia acord SUA ar urma să disloce pe teritoriul Poloniei o unitate de rachete antiaeriene de tipul Patriot, dar şi alt personal militar american.

Mai mult, un trimis special al lui Barack Obama va vizita Varşovia şi Praga pentru a prezenta o nouă ofertă pentru scutul anti-rachetă, scrie şi cotidianului Wyborcza, citând surse de la Washington. Vizita din următoarele zile va fi făcută de vicepreşedintele Joe Biden sau secretarul de stat Hillary Clinton.

Se arată că vizita este menită a demonstra că SUA nu doreşte să îmbunătăţească relaţiile cu Rusia cu costul intereselor est-europene.

Trimisul va prezenta o propunere concretă pentru un nou plan de a desfăşura rachete interceptoare RIM-161 Standard Missile 3 (SM-3) în sudul şi nordul Europei.

Rachetele ar urma să fie instalate printre altele la Redzikowo.

Pe 17 septembrie, preşedintele american Barack Obama a anulat planurile de a construi o bază pentru rachete în Polonia şi un radar în Cehia şi a propus în schimb sisteme flexibile ca apărare contra Iranului. Conform unui acord polonezo-american semnat anul trecut, 10 interceptoare urmau a fi instalate la Redzikowo, nordul Poloniei, parte a unui sistem mai larg de apărare contra unui atac cu rachete.

sursa: Antena3.ro

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.