Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Polonia – NATO’s Counter Intelligence Centre of Excellence

Ministerul polonez al Apărării a anunţat că NATO va deschide la Cracovia, în sudul Poloniei, un centru de excelenţă în domeniul contraspionajului.Aceasta, urmare a creşterii “ameninţărilor din est şi din sud” la adresa Alianţei.
“Centrul de la Cracovia (NATO’s Counter Intelligence Centre of Excellence) se va deschide înainte de sfârşitul acestui an şi va fi condus de un ofiţer polonez din serviciul de contraspionaj”, a declarat colonelul Jacek Sonta, purtător de cuvânt al ministerului, citat de AFP şi AGERPRES.

“În cadrul centrului vor avea loc exerciţii comune vizând identificarea şi combatarea ameninţărilor de spionaj, obiectivul fiind ‘dotarea aliaţilor cu noi capacităţi pentru contracararea ameninţărilor venind atât din est, cât şi din sud’, a adăugat responsabilul militar.

Centrul de la Cracovia, a cărui înfiinţare a fost decisă oficial săptămâna trecută la Norfolk, în SUA, va avea o filială de pregătire militară la Lest, în sudul Slovaciei.

Decizia de înfiinţare a acestui centru a venit în contextul celor mai grave tensiuni, de la sfârşitul Războiului Rece, dintre Moscova şi Occident, pe fondul crizei ucrainene.

Rusia a eliberat luna trecută un ofiţer estonian condamnat pentru spionaj, la schimb cu un spion rus, într-o acţiune care a avut loc pe un pod aflat la graniţa comună.

NATO deţine deja 21 de centre de excelenţă, în domenii precum medicina militară, lupta antiteroristă, securitatea cibernetică sau cea energetică.
AGERPRES, AFP

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Polonia – NATO’s Counter Intelligence Centre of Excellence”

  1. Pasarar cu Pusca says:

    Cred ca NATO nu deschide nimic. Cateva tari se asociaza, constituie un buget si stabilesc programul de lucru. Ce lucreaza ei? Vom afla. Sau nu.