Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Polonia şi Germania refuză să se implice militar în Libia

Premierul polonez, Donald Tusk,a declarat că Polonia refuză să se alăture campaniei militare împotriva Libiei lui Muammar Gaddafi din cauza “ipocriziei” de care dă dovadă Europa şi a inconsecvenţei acesteia în privinţa problemei drepturilor omului.

Tusk a declarat că Europa riscă să creeze impresia că intervine doar atunci când livrările de petrol sunt în joc.

Polonia consideră că niciun interes de securitate naţional sau al NATO nu este pus în joc în Libia şi a adoptat în această privinţă o poziţie foarte prudentă, la fel ca vecina sa Germania.

Polonia va prelua preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene începând cu luna iulie a.c.. , manifestându-se de obicei, ca un aliat ferm în cadrul NATO, trimâţâmd din primul moment militari în Irak şi are desfăşuraţi 2.600 de militari în Afganista.

Germania a refuzat să aprobe operaţiunile militare autorizate la 17 martie de Consiliul de Securitate al ONU pentru a sprijini civilii din Libia.

În afară de abţinerea la votul asupra rezoluţiei 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU, Germania a retras patru nave de război de sub comandamentul NATO, după hotărârea Alianţei Nord-Atlantice de a impune respectarea embargoului asupra livrărilor de arme către Libia.

Totuşi Germania şi-a sporit angajamentele în Afganistan şi s-a declarat pregătită să protejeze militar o misiune umanitară în Libia.

Prin aceasta Germania pune în aplicare o hotărâre a Uniunii Europene, care s-a declarat pregătită să declanşeze o asemenea operaţiune, imediat ce Biroul ONU pentru Afaceri Umanitare o va cere.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Polonia şi Germania refuză să se implice militar în Libia”

 1. partizanul says:

  Da, sunt doua state la cirma carora se afla politicieni cu coloana vertebrala.
  Poate si Romania sa trimita o misiune umanitara in Libia (un spital de linie), asa cum a facut in 1991. Spitalul de linie 100. Dar oare mai avem aceasta capacitate?

 2. Bure Bista says:

  Oare cat ne va trebui sa invatam ca o politica externa eficienta nu se face in genunchi? Ca milogii!

  Candva Romania era si ea in politica europeana o Polonie si poate chiar mai mult.

  Am ajuns sa definim relatiile interstatale prin sintagma … “licuriciul cel mare”.

  Sunt fericit ca istoria nu iarta pe nimeni, dar trist ca isi produce efectele cu mare intarziere.