Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ponta – despre necesitatea suplimentării bugetului Apărării

Prezent la şedinţa solemnă a Parlamentului României, care a marcat 10 ani de la aderarea ţării noastre la NATO, premierul Victor Ponta a declarat că “România trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune fierbinte”.

“Cred că România, în acest moment, îşi reafirmă rolul strategic în regiune. (…) În acest moment România trebuie să fie văzută şi trebuie să-şi asume rolul de frontieră a NATO într-o regiune atât de fierbinte şi care cu siguranţă în perioada care vine ne va oferi noi provocări. Deci cred că România trebuie să-şi afirme acest rol”, a spus Ponta.

El a arătat că toţi partenerii României trebuie să aibă în continuare încredere în capacitatea noastră de a juca acest rol important regional.

“Forţele Armate Române şi toţi reprezentanţii României au contribuit la definirea unui profil strategic consolidat al României în NATO, prin asumarea de responsabilităţi şi racordarea rapidă la transformările la care a fost supusă Alianţa Nord-Atlantică. Eforturile militarilor noştri participanţi la misiuni externe au fost unanim apreciate şi am spus de fiecare dată, fie în teatrele de operaţiuni, fie în întâlnirile oficiale, faptul că nimic nu te face mai mândru decât să primeşti din partea partenerilor noştri americani, partenerilor europeni felicitările pentru modul în care militarii noştri îşi îndeplinesc misiunile”, a mai spus Ponta.

Apoi, Ponta s-a referit la bugetul alocat Apărării şi la necesitatea suplimentării acestuia pentru a putea răspunde în continuare solicitărilor Alianţei.

“Dacă vorbim, însă, de asumarea responsabilităţii, evident că vorbim şi de necesităţile structurilor militare româneşti şi vreau să spun că, în ultimii trei ani, am încercat să răspundem, atât cât a fost posibil, acestor necesităţi, în anul 2012 Ministerul Apărării avea alocat 1,12% din PIB, în 2013 – 1,38%, în 2014 – 1,42%”.

“Vreau doar să fac un apel cu această ocazie către membrii Parlamentului, sigur nu în acest an, an electoral, în care important este să scădem toate taxele şi să dăm mai mulţi bani, un miracol pe care nu cred că l-a descoperit cineva, dar fac un apel către membrii Parlamentului ca pentru anii 2015, 2016 şi 2017 să susţinem împreună, fără niciun fel de acces de populism sau demagogie, măsura prin care, prin bugetul alocat Ministerului Apărării Naţionale, creşterea cu 0,2% din PIB anual să ne aducă la acel nivel de 2% pe care cu siguranţă ni-l dorim”, a mai declarat premierul.

Sursa: comunicat de presă al Guvernului României

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

29 Responses to “Ponta – despre necesitatea suplimentării bugetului Apărării”

 1. Mos Teaca says:

  Cei care au introdus Romania in NATO sunt acum asistati sociali ( ! ).
  Ce parere sa mai avem despre niste nulitati, despre niste incapabili care mult mai mult au stricat decat sa faca sa functioneze un sistem, din care face parte si sistemul de pensii militare (existent in toate tarile NATO !).
  “Casa de Pensii Sectorială este structură de specialitate, cu personalitate juridică, înfiinţată prin lege, în subordinea Ministerului Apărării Naţionale.
  Casa de Pensii Sectorială a Ministerului Apărării Naţionale administrează, împreună cu Casa Naţională de Pensii Publice, sistemul public de pensii din România pentru cadrele militare în activitate, precum şi pentru cadrele militare trecute în rezervă, care beneficiază de ajutoare lunare ce se asigură din bugetul de stat, în condiţiile legii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare.”

  Parca armata nu facea doi bani. Se credea ca nu vor mai conflicte. Pentru intrarea in NATO, s-au disponibilizat zeci de mii de cadre militare. S-a inteles aceasta restructurare. Ce nu s-a inteles, cum UN STAT DE DREPT poate SA IA UN DREPT CASTIGAT si sa actioneze RETROACTIV ( ! ), dreptul castigat si neretroactivitatea fiind conditii OBLIGATORII, dupa ultimele decizii ale UE. NATO s-a facut ca ploua la ilegalitatile lui Base si Boc. Acum e nevoie de bani pentru armata, dar si de rezervistii cu care s-a jucat ping-pong. S-au imprumutat fortat bani de la FMI si UE, pentru consolidarea bancilor straine ( ! ), dar a fost un prilej de a fura din buget, anual, 10 miliarde de euro. Curtea de conturi (de domnisoare, mai degraba) a gasit doar 10% din furt (achizitii, deturnari de fonduri, licitatii trucate, tot tacamul…). Procesele cu statul sunt platite de fraieri, dupa atatia ani. Iar smecherii (gruparile iudeo-masonice) vor sa vina iar la putere. Numai ca e posibil sa mai vina si mobilizari sau concentrari. Oare cine e dusmanul tarii ? Sa raspunda SRI-ul. Nu seful, care e tot din tabara amintita…

 2. Lupus says:

  Citesti ca uin mos teaca legea.

 3. Mos Teaca says:

  Bine ca nu-ti citesc invers numele !

 4. Sigur says:

  Ai perfecta dreptate mos Teaca.Ideea e ca chiar daca se suplimenteaza bugetul apararii banii se vor scurge iar pe armament expirat si ruginit de prin anii 1960 ca si pana acum.Lojele masonice conduse de perciunati care controleza acum tot in tara asta nu vor permite inarmarea armatei ca astfel sa fim in bataia vantului.Pe acelasi principiu s-a disponibilizat la greu militari [si politisti] fara selectie si au fost distruse pensiile militare.

 5. ION says:

  Dupa intrarea Armatei/Romaniei in NATO politicienii romani s-au culcat pe-o ureche, la fel ca cei maghiari. N-au mai acordat Armatei fonduri suficiente. Inainte de aderare, cand ministru era Babiuc, acesta a amenintat cu demisia daca Armata nu primeste peste 3% din PIB. A primit 2,9. Dupa admiterea in NATO s-a ajuns pana la 1,12% din PIB. Este adevarat pe timpul cumplitei crize. Poate este de inteles, dar numai pentru perioada crizei. Referitor la taierile din 2010 insusi Victor Ponta a admis in cateva randuri, de exemplu la prezentarea bugetului cetateanului, ca “restructurarile bugetare din ultimii ani au fost necesare, Romania era nefinantabila”. Dar dupa criza, cand PIB-ul creste cu, iata, 3,5% de ce nu s-a revenit la fonduri pentru Armata macar la 2% din PIB? Abia acum cand Putin zangane armele Ponta promite ca vor ajunge la 2%. In 3 ani. De ce in 3 ani si nu de la rectificarea viitoare? Tara are bani, trebuie doar micsorate, rezonabil, coruptia si furturile din bugetele tarii.

 6. gheo says:

  Romania, a inceput mereu razboaiele, prost inarmata, prost pregatita, prost echipata si prost hranita, chiar si in epoca post-NATO, militarii romani au plecat in “teatre” cu tehnica “depasita”, credeti ca se va schimba ceva ?, NU, cu “nave de razboi de la fier vechi, avioane asisderi … etc”, alocarile bugerate vor intra – ce, ne facem ca nu stim ? – in buzunare” bine stiute pentru alte vechituri intradevar”, nu este o noutate, nici chiar prostia noastra de a accepta toate aceste smenarii.

 7. Sigur says:

  Cine tradeaza tara si tine gura inchisa ajunge repede general la exceptional.Atat.Nu exista speranta.

 8. ROBERT HORVATH SUA says:

  Lupus cel rosu !
  Nu cred ca un om al legii a-si dedica viata si familia pensiilor militare.
  Desi are grade nu a facut armata.

 9. Grig says:

  Corect Gheo! Asta spune istoria noastra despre ultimele 2 razboaie. Ceea ce nu se are in vedere este ca in cazurile alea au murit in prima faza mai ales cei neinstruiti, prost echipati, cu comandanti de parada … pare ceva cunoscut? si in randul lor, bineinteles, gargaragii care, ca cei de azi, se bazau pe tot felul de aliante cu puterile mai mari sau mai mici!

  Uraaaaa!
  Grig

 10. anonim says:

  1. De ce nu sunt trasi la si de raspundere cei ce au semnat si monitorizat contractele de modernizare aiuritoare, total dezavantajoase pt. statul roman?
  2. Stie cineva( mai stie cineva?) daca s-a renegociat contractul cu omv pt redeventa la nivel european? Sau cresterea accizei acopera ce trebuia obtinut cu o redeventa cat de cat credibila?

 11. Sigur says:

  OMV ca si Chevron Exon sunt companii ale iluminatilor.Vezi sa nu dea astia ceva unei colonii..

 12. Lunetistu' says:

  Copilotu’ lu’ Băşinesccu s-a trezit ca are armata si trebuie suplimentat bugetul Apararii. Mai zdreanta care este pim-ministru, daca nu avea los sedinta solemna sunt convins ca nu te interesa armata. Hahalerelor care-i cantati in struna, eu propun sa-i suflati in pupa.

 13. Relutu says:

  Mai lasati-ma cu iluminatii astia si vedeti ce-i cu prealuminatul roman care-si tot taie craca de sub picioare ca prostul si acuza pe altii.

 14. Sigur says:

  Fericiti cei saraci cu duhul[ca tine cel dat afara din armata pentru incompetenta crasa ] care nu inteleg nimic dar se baga mereu ca chilotii in fund..

 15. Relutu says:

  Sigur e cum am spus !

 16. Dani says:

  Ungurii au MIG 29 modernizat si Gripen..Sunt mult peste noi ..

 17. Dani says:

  Ia-l acasa pe plagiatorul perciunat.

 18. Dani says:

  Pune mana pe o carte Relutu si ai sa intelegi si tu ceva din lumea in care traiesti.Pentru inceput iti recomand sa citesti pe net cartea asta CLUBUL COCOSATILOR de Ungherea .Usor usor ai sa-ti destupi creierul de caprar.

 19. firicel says:

  In mod normal ar trebui ca sefii militari sa fi discutat dar cu demnitate si nu in pozitia ghiocel.
  Seful smg a tacut tot timpul in cei 4 ani de mandat.
  Probabil are motivele lui.
  Se stie tot dar nu se face nimic pentru ca au toti alte interese – grade, functii, bani multi pentru ei si rudele lor si cei cu pile.
  Ei traiesc din salariu sau din pensie?
  Anul trecut pe 24 aprilie Dusa a tinut un discurs in aula, prin care a dovedit ca stia destul de multe, dar nu a rezovat nimic.
  Ponta parca spunea ca sunt multi sefi si va rezolva, adica stie ca un colonel comanda un om, doi oameni, trei-patru oameni si este sef compartiment, sef birou, sef sectie, sef serviciu.
  Sa mai cumpere niste avioane vechi si niste fregate ruginite.
  Sa activeze pe filiera indirecta pe toti neavenitii si va fi bine.
  De fapt cam asa este peste tot …
  Aveti dreptate NU EXISTA SPERANTA …

 20. Relutu says:

  Sigur inca multi prosti mai sunt printre fosilele astea comuniste care nu inteleg nimic din efortul eroic al ofiterilor care si-au sacrificat inclusiv cariera pentru repozitionarea tarii in randul invidiatelor natiuni euroatlantice, de la care aceasta pulime comunista procura pe curul nevestelor si fiicelor lor, tigari, cafea si coca cola pentru a le tine in vitrina ca pe trofee si semn al rangului social din romanistanul sovietic pe care-l sugeau ei si-l sug in continuare umilele lor progenituri trimise sa se “ajunga” tot pe langa iluminati.

 21. Dani says:

  Incepi sa intelegi.Ok

 22. Relutu says:

  Dani, intr-adevar incep sa inteleg cat de spalat ai creierul, tu si multi altii ca tine care va fauriti “orizonturi”consumand doar scrieri bolsevice emise de “prietena” Moscova prin raspandacii imprastiati in cele patru zari ale lumii si refuzati orice demers rational al lumii civilizate care nu mai cucereste lumea cu tancurile ci cu mintea.
  Te si vad schimonosindu-te in fata “produsului iluminat” aducator de net, ca sa citesti tot felul de nazdravanii pe care le mai si recomanzi idioteste oamenilor rationali, stergandu-ti salivele de dor moscovit cu cravata rosie de pioner pe care inca o tii sub bravu-ti fund de colonel.
  Nostalgicii astia ca tine, atat de “Sigur” pe behaiturile lor pretins intelectuale reduse la “chiloti bagati in cur”( citat din intelectuala postare a unui alt Sigur de el), carora inca din tinerete li s-a tot bagat cu maiul pe gat ura fata de civilizatul occident, mi-au creat si inca imi produc o greta teribila.
  “Visineasca” atitudine mai aveti cei ca tine, numai ca din cauza uniformei lumea ne baga in aceeasi oala pe toti.

 23. Dani says:

  Nimeni nu uraste Occidentul stai linistit caprare.Dar sub pretextul civilizarii umei colonii, [ca a noastra acum din pacate adusa la stadiul de colonie chiar de lojele iudeo masonice] de fapt occidentul o jefuieste rapid de bogatiile naturale [paduri ,aur ,petrol, cupru ,uraniu ,gaze ,metale rare etc] lasand in urma poluare cumplita .saracie si otrava [vezi scoaterea prin injectare a gazele de sist care otravesc panza freatica ] Acum rusii [Gazprom] fac la fel ca occidentul instalnd fara rusine sute de sonde pentru fracturare si injectarea de toxine chiar in zonele populate de romani.Romani pe care si TREBUIA SA-I APERI [nu sa-i critici] conform JURAMANTULUI MILITAR si care se revolta primesc bate in cap [ca la Pungesti carora li s-a interzis pana si drepturile cetatenesti prevazute in Constitutie]. Occidentul ca si rusii au doar interese economice in coloniile cucerite intr-un fel sau altul [mai ales prin FMI si loje] Daca tu crezi in creierul tau ”de tip pres” ca ocidentului se rupe de durere pentru democratie in colonii ,nu intelegi nimic. Solutie nu mai exista pentru tara asta praduita cu salbaticie si datorita lasitatii si lacomiei politicienilor de obicei din loje .Ramai asa cu o greata teribila pentru tot ce nu intelegi [ca un caprar adevarat indoctrinat la ordin ] si pregateste-ti cotul pentru injectarea unui cip sub piele ca la animale. Ca de anul asta deja cipul e obligatoriu in buletin in colonia asta.

 24. adrian says:

  asa trebuie sa se faca in tara asta o armata puternica , inzestrata .. dar cu pensiile cum ramane …sant in rezerva ,din diferite motive foste cadre militare . care nu mai au gasit loc de munca . si ai anii de soecialitate si au venit in armata PRIN TRANSFER din viata civila adica tot anii munciti . dece nu se iau in calcul acei ani . pentruca inainte de 1989 asa se proceda cu venirea in transfer ,, sant vachinme?

 25. ION says:

  Nu inteleg de unde atata ura fata de occident.
  Cine a avut ocazia sa calatoreasca in occident, mai ales in interes de serviciu, dar si pentru agrement (si mai ales inainte de 1989), nu se poate sa nu fi observat diferenta majora dintre tarile cu democratie autentica si noi.
  Sunt multe care fac diferenta, dar Democratia este la baza diferentelor, unde cheia de bolta este statul de drept. Desigur, Democratia are si multe neajunsuri, dintre care cel mai mare mie imi pare votul cu bucata: un academician=un vot, un analfabet=un vot, dar alta forma mai buna pana acum nu s-a gasit.
  Rusii (mai ales cei mai “batrani” din Consiliul de securitate) cand se opuneau diferitelor actiuni de apropiere fata de NATO motivau ca, americanii vor veni cu democratia si asta le va da lor ordinea rusesca peste cap.

 26. Relutu says:

  Daca acest Dani sufera de complexul coloniei crede ca toti suntem colonei de carton ca el cu fata musai la rasarit!
  Vorbeste de perciunati, loje si cipuri ca o baba inculta pe ulita satului.

 27. Mai exista romani says:

  E nu chiar de carton .Tu esti un colonel adevarat de opereta facut de armata rusa la apelul bocancilor .Acum esti pro licurici vad.Repede schimbi tabara

 28. vasile says:

  Circulă pe internet
  Desi nu este semnat, merita atentie.
  Si, ca un memento, Romania intra in al II-lea RM cu un general, ulterior facut MARESAL la 22 august 1941.

  ARMATA FARA ARME DAR CU SUTE DE GENERALI !

  În timp ce la nivel internațional tensiunea atinge treptat cote maxime, în lumina evenimentelor din Ucraina și a înhățării de către Rusia în mai puțin de o săptămână a peninsulei Crimeea, apar din ce în ce mai des avertismente legate nu doar de debutul unui nou război rece ci a unui război mondial pe bune. Leonid Kravciuk, fost președinte al Ucrainei a formulat recent chiar ideea unui al treilea război mondial ce stă să izbucnească.
  Era scris în Curentul, încă din data de 20 februarie un material intitulat “Cartea care se joacă în Ucraina – miza unui potențial război mondial”, prin care se joacă acum la Kiev o carte majoră pentru Rusia, iar că la toamnă va urma Chișinăul, Moldova. Se pare că se precipită lucrurile. Zilele trecute președintele lituanian, Dalia Grybauskaite, a atenționat liderii europeni că “Rusia încearcă să reformeze, sub o formă sau alta, frontierele din cel de-al Doilea Război Mondial, odată cu intervenția în Ucraina. După Ucraina urmează Moldova, iar după Moldova vor fi alte țări”, a declarat Dalia Grybauskaite fost comisar european, care a lăsat să se înțeleagă că demnitarii europeni nu înțeleg gravitatea situației.
  Pe scurt, Putin intenționează să securizeze istmul ponto – baltic, gâtuirea continentului euro-asiatic cuprinsa intre Kaliningrad (enclava baltica in componenta Rusiei) și Odesa, respectiv Transnistria (enclava nistreană rusofilă). Istmul ponto-baltic este un reper major de securitate al NATO iar pentru întreaga Europa istmul ponto-baltic are rolul de zonă tampon, de graniță a spațiului european.
  Este flancul sudic al NATO, aflat în cârca României.
  Evident, astăzi, nu ne putem aștepta de la repetenții și plagiatorii de talia lui Ponta și Dușa, cei care au teoretic, în sarcină, tema apărării naționale, să aibă habar de istmul ponto-baltic. Sarcina apărării naționale, a devenit o temă derizorie, de răsu’ curcilor, cu alde Dușa, politruc de la Ștefan Gheorghiu.
  Conform recomandărilor NATO, România și-a luat angajamentul să aloce pentru Apărare 3% din PIB, însă de la aderarea României la Alianța Nord-Atlantică, bugetul destinat MApN se situează constant sub 2%, mult mai aproape de 1%. În 2014, Ministerul Apărării Naționale va avea un buget de 1,42% din PIB.
  Nici “dottore” Ponta, nici politrucul de la Ștefan Gheorghiu de Mircea Dușa, nu iau în calcul faptul că o prezență militară americană de aproximativ 1.500 de militari americani pe teritoriul României, nu garantează securitatea și apărarea României, cu tot cu cele câteva rachete de la Deveselu.
  “Scăderea capacității de luptă a atins un nivel critic”, conform Cartei Albe a Apărării, avizate de CSAT în 2013
  Structura de forțe a Armatei s-a redus drastic, de la 330.000 de militari în anul 1990, la vreo 80.000 în prezent, din care doar vreo 50 000 au bocanci și uniforme, iar lipsa constantă a resurselor necesare modernizării și înzestrării, a condus la scăderea graduală a capacității de luptă și intervenție la un nivel critic, conform documentului Cartei Albă a Apărării, avizat de către CSAT în iunie 2013. 60% la sută din echipamente sunt nefuncționale, capacitatea de luptă este la un nivel calificat drept critic, adică la pământ.
  Cu toate acestea ne putem mândri cu numărul de generali burtoși cu teancuri de stele – avem, procentual, cât China, dar ai lor sunt mai slăbănogi. Iar ai noștri spre deosebire de ai chinezoilor n-au luptat nicăieri niciodată, decât la popotă, încă de pe vremea când erau plotonieri însărcinați cu misiunea de mare risc de aprovizionare a cambuzei, ca generalul imobiliar de patru stele Găbiță Oprea zis și izmenarul, dotat cu patru stele ca ale lui Patton, generalul american considerat eliberatorul Europei, în al doilea război mondial.
  De bine ce ne-am integrat, ne-am distrus și Armata așa că cei maxim 15 000 de militari ai Armatei române ce sunt viabili operațional ar urma să se confrunte, la o adică, cu de zece ori mai multe de cadre ale armatei ruse, rezerviști cu pașapoarte de Transnistria, instruiți în mai multe războaie. Punctul de stație Tiraspol se află, față de frontiera cu România, la câteva ore de plimbare cu tancul…
  În cadrul pregătirilor pentru ce este mai rău, la noi, deocamdată Consiliilor Județene li s-a cerut să pregătească un buget de război până la data de 15 martie. Ministerul Finanțelor Publice a confirmat că s-au trimis solicitări către Consiliile Județene pentru întocmirea bugetului de stat pentru război în toată țara. Evident la nivel local, după cum aflăm din ziarele din provincie, solicitarea n-a fost luată în serios.
  Dacă demnitarii europeni pomeniți de președinta Lituaniei nu înțeleg gravitatea situației se pare că nici în România nu este înțeleasă mai bine gravitatea situației. Un material publicat de Adevărul, care a tradus o notă publicată de fostul șef-adjunct al Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, vice-amiralul Igor Kabanenko, scoate în evidență amploarea planului de război al lui Putin ce prevede anexarea rapidă a Crimeii, ofensivă pe direcția Donețk, pe direcția Odesei, și pe linia de control Lugansk-Donețk-Nikolaev-Odesa-Tiraspol, blocându-se accesul Ucrainei la Marea Neagră. Nu poate fi exclusă repetarea scenariului din Crimeea și anexarea efectivă a Transnistriei la Federația Rusă.
  Toate aceste date ne oferă un tablou alarmant deoarece România, ca țară ce are în gestiune o parte din flancul sudic al NATO, este obligată să intervină dacă în proximitatea frontierei NATO sunt angajate acțiuni militare rusești. România are o situație aparte – inedită s-ar putea spune dacă nu ar fi acel gen de inedit asociat penibilului – suntem singura țară din lume cu doi foști miniștri ai Apărării transformați în pușcăriași. Stănculescu și Babiuc. Plus un număr mare de generali și colonei cu dosare penale, implicați în scandaluri răsunătoare de corupție.
  Românii înzestrați cu “praștii”
  Eficacitatea Armatei romane – într-o ipotetică confruntare cu potențialul rusesc militar al Transnistriei – a fost pusă în discuție la cel mai înalt nivel, chiar de către comandantul suprem, președintele Traian Băsescu. Potrivit unei telegrame Wikileaks, președintele Traian Băsescu l-a informat pe senatorul american Richard Lugar, în dată de 27 august 2008, de faptul că România ar putea fi atrasă într-un conflict militar împotriva Rusiei, în Transnistria, scenariu similar ca cel din cazul Georgiei. Băsescu a spus, la acel moment, că dacă Rusia s-ar fi implicat militar în Transnistria, atunci România ar fi fost pusă în fața unor măsuri “extrem de dure”. Ambasadorul american de atunci, Nicholas Taubman, a comentat această situație spunând că Traian Băsescu este “în mod clar îngrijorat” de această posibilitate precum și că o provocare din partea Rusiei ar “necesita practic un răspuns militar al României”.
  În cazul unei confruntări, România ar trebui să se opună Armatei ruse, pentru a-l cita pe șeful suprem al Armatei Romane, cu niște “baterii de praștii”. Mai exact citatul, potrivit Mediafax sună astfel: “președintele Traian Băsescu a declarat, vizavi de recenta telegramă Wikileaks, că România, în 2008, dispunea de “câteva baterii de praștii cu rază lungă de acțiune și era gata să declare război”.
  Cum de a ajuns Armata Romană, în cadrul lungului proces de “democratizare” să valoreze cât o ceapă degerată (“aruncători de praștie” – pentru a-l cita pe comandantul suprem) vom încerca să înțelegem în cele ce urmează.
  Demantelarea structurii militare române. Înzestrarea Armatei – jaf în toată regula
  Ca urmare a semnării Tratatului privind Forțele Armate Convenționale (CFE) în Europa în 1990, în noiembrie 1990 Armata Romană și-au redus numărul tancurilor de la 2850 la 1375, al vehiculelor blindate de la 3102 la 2100, artileria de la 3789 la 1475 de piese și numărul aparatelor de zbor de la 505 la 430. Mărimea forțelor armate că întreg a fost redusă drastic – de la o forță de 320 000 de persoane în 1989, la 207 000 de persoane în 1999. În etapa 1997-2000, în perioada guvernării Convenției Democrate-Partidul Democrat-UDMR, s-a schimbat procesul de planificare a apărării și sistemul de educație militară după care după alegerile din 2000, când la putere se afla Partidul Social Democrat a fost adoptată o nouă Strategie de securitate națională, o nouă lege a de organizare a CSAT și au fost semnate de către guvernul Năstase contracte fabuloase în beneficiul unor grupuri de interese dubioase și s-au tocat aiurea sume enorme de bani.
  Lista aparentelor gugumănii comise în ultimii 15 ani este impresionantă: începând cu celebra afacere Motorola a generalului Stănculescu (10 milioane de dolari), modernizarea elicopterelor PUMA cu sistemul ȘOCAT (25 de bucăți, 100 de milioane de dolari) modernizarea Mașinii de Luptă a Infanteriei (MLI) cu tunuri Oerlikon, generație 1975 (cehii au preferat anul 1989), motor Perkins și turele Rafael, Războiul electronic – (50 de milioane de dolari), sistemul de transmisiuni STAR (cel puțin 100 de milioane) și care continua să înghită bani, avioane Hercules fabricate în 1959 și multe altele (aparatura medicală). Cele două fregate britanice, care au costat câte 500 de milioane de dolari fiecare, din epoca Năstase, sunt doar două copârșee plutitoare bune de nimic.
  Modernizarea celor peste 100 de aparate Mig-urilor 21 (LANCER) de către firma israeliană ELBIT, contract cu dedicație, a costat puțin peste jumătate de miliard de dolari.
  În timp ce Ungaria are 20 de avioane de atac F16 și 24 de avioane de luptă și bombardament Grippen (Saab), aviația noastră a intrat în legenda pentru calitatea specială a avioanelor noastre „modernizate” de israelieni de a ara solul. Iar acum vom achiziționa fier vechi zburător.
  Una peste alta România a cheltuit doar în 10 ani aproximativ 4,7 miliarde de dolari – pe nimic. De fapt nu chiar pe nimic deoarece sume serioase de bani au intrat în pușculița unui Popa Florentin – considerat a fi un adevărat campion al spăgii, alături de gen. Zaharia – cel care i-a succedat la înzestrarea armatei, dar un renume aparte îl are și cunoscutul Cătălin Zisu, ajuns general la doar 37 de ani pentru merite deosebite în muncă. Acesta a fost implicat în toate scandalurile din jurul clubului sportiv Steaua, dar și în faimosul schimb de terenuri dintre minister și Gigi Becali, în urma căruia cel din urmă a ajuns un mare latifundiar și unul dintre cei mai bogați romani și apoi la pușcărie. Zisu, nu.
  Conform Strategiei naționale de apărare aprobată în 2010 cea mai importantă miza a securității naționale a României rămâne Transnistria. Definirea în termeni clari a faptului că staționarea trupelor rusești în Republica Moldova, în apropierea granițelor României, constituie o amenințare la adresa securității naționale, este prima afirmare răspicată a rolului pe care trebuie să și-l asume România în regiune. “Statul român își rezervă dreptul că, în situații speciale, singur sau împreună cu aliații și partenerii săi, să utilizeze toate elementele de putere, inclusiv capacitățile sale militare, că soluții de ultimă instanță” – așa se scrie în Strategie.
  Capacitățile militare, adică “praștiile ” sunt deja încordate la maximum. Mai lipsesc proiectile, eventual desertizate, din Israel, cum s-au mai achiziționat și în trecut.