Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Ponta şi Duşa: “România nu este în pericol!”

Victor Ponta declară sus-şi-tare că “România nu este în pericol!”. Aceasta, în ciuda situaţiei extrem de tensionate din regiune. Totodată, el afirmă că “va prezenta într-o apropiată şedinţă CSAT date liniştitoare pentru români”.
“România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea e un focar de pericol şi trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova. Tocmai pentru că vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi în pericol, luni (n.r. 5 mai, 2014) împreună cu ministrul Mircea Duşa, vom face o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă a CSAT toate datele şi strategia pentru a da asigurări populaţiei Romaniei şi fratilor de pe peste Prut. Niciun român nu e în pericol, dar investiţii suplimentare şi o strategie sunt absolut necesare”, a spus Ponta, referitor la situaţia din regiune.

Întrebat de jurnalişti despre informaţiile apărute în presa rusă, mai exact de cele afirmate în diferite articole din Vocea Rusiei – potrivit cărora România nu ar rezista mai mult de 30 de minute în faţa unui război – Ponta a răspuns: “Ar rezista mult mai mult!”

Premierul a anunţat că va propune, în calitate de vicepreşedinte al CSAT, să fie făcută o analiză în legătură cu ceea ce va putea face România pentru a sprijini Republica Moldova.

“Preşedintele o stabileşte (n.r. şedinţa CSAT.), noi vom propune. În calitatea mea de vicepreşedinte al CSAT,voi propune ca obligatoriu să avem din partea tuturor instituţiilor statului, nu doar cele guvernamentale, ministere, ci şi din partea serviciilor de informaţii, o analiză foarte clară apropo de ceea ce putem şi trebuie să facem pentru a sprijini guvernul pro-european şi guvernul legitim al Republicii Moldova”, a declarat premierul.

Anterior declaraţiilor lui Ponta, Valentin Vasilescu de la Vocea Rusiei susţinuse într-un articol că:

“Într-o operaţie de apărare a teritoriului naţional din zilele noastre, prima etapă, cea a împiedicării cucerii supremaţiei asupra spaţiului aerian românesc, decide soarta războiului. Forţele aeriene româneşti fiind cele de care depinde continuarea luptei sau capitularea imediată. Îndeplinirea acestei misiuni depinde de aproximativ 20 de avioane MiG-21 Lancer, apte de zbor dar cu resursa terminată de vreo 6 ani, înarmate cu rachete aer-aer sovietice (recuperate de la avioanele MiG-23 şi MiG-29, scoase din dotare) cu bătaia maximă de 40 km. În timp ce vecinii noştri (Ungaria, Ucraina, Cehia, Polonia şi Rusia) dispun de rachete aer-aer mai moderne, cu bătaia de 80-120 km. Forţele aeriene române mai dispun şi de rachete sol-aer sovietice din 1964, rachete sovietice KUB şi de o baterie AA Hawk veche din 1968, pe care nicio ţară din Europa nu se oboseşte să le bombardeze, întrucât sunt uşor de anihilat prin bruiaj”, scrie Vocea Rusiei.

Ţinând cont de înzestrarea actuală a armatei române, se poate presupune că ea riscă să piardă supremaţia aeriană în primele 30 de minute de la declanşarea unei operaţii militare. Odată cu câştigarea supremaţiei aeriene, aviaţia are libertate totală de acţiune în întreg spaţiul aerian românesc şi trece la a doua etapă a operaţiei: nimicirea forţelor terestre româneşti. Începe cu structura ierarhică de comandă politică şi militară, prin bruierea emisiei mijloacelor electronice de comunicare şi prin lovirea nodurilor de reţea şi a serverelor care asigură liniile de date, cu blocarea comunicaţiilor rutiere, feroviare, navale şi aeriene şi interzicerea oricăror forme de aprovizionare a armatei şi a populaţiei civile. Prin aceasta se realizează împiedicarea manevrei şi izolarea unităţilor, subunităţilor luptătoare care sunt obligate să acţioneze individual, în orb şi fără nicio coordonare. Aviaţia continuă cu vânarea din aer concentrărilor de tancuri, TAB-uri, MLI-uri, APR-uri şi piese de artilerie. Abia apoi se ocupă pe îndelete de infanterie“, se afirma în articolul online “Garda Naţională, o nouă găselniţă propagandistică a lui Băsescu”

La rândul său, MApN a respins afirmaţiile din articolul menţionat anterior. Astfel, într-un comunicat al MApN se arată:

“Referitor la aprecierile privind capacitatea operaţională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naţionale precizează că acestea sunt speculaţii şi trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic.  Armata României este în măsură să-şi îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituţie, pentru asigurarea securităţii naţionale şi îndeplinirea obligaţiilor internaţionale asumate de România în plan militar. Ca membră a NATO, România ia toate măsurile, conform deciziilor stabilite la nivelul Consiliului Nord-Atlantic, pentru a fi pregătită să contribuie la realizarea obiectivului fundamental al NATO, apărarea spaţiului comun aliat”, a precizat Ministerul Apărănii Naţionale într-un comunicat.

Sursa: www.vocearusiei, www.realitatea.net, comunicat al MApN

Etichete: , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Ponta şi Duşa: “România nu este în pericol!””

 1. Nebunul satului says:

  Dormiti linistiti romani .Politicienii romani vanduti mafiei iudeo-masone[fara exceptie din pacate] vegheaza pentru voi. Daca ei spun ei sigur ca nu nici un pericol inseamna ca situatia e extrem de grava.Exact ca la SAFI ,Bancorex etc.Praful si pulberea se alege.

 2. Lunetistu' says:

  Daca-si baga coada americanosu’, atunci suntem siguri ca Romania nu este in pericol. Cat despre raspunsul Copilotului, as dori sa-l intreb daca a luat Viagra inainte de intrebare? Asta a fost un procuror copy-paste si acum ii mare capetenie de osti?

 3. roboti says:

  Da?
  Sa creada ei … dar sunt pregatiti asa au spus …

 4. indisciplinatu says:

  Nu suntem in pericol…de aia mi-a trimis CMJ-ul chemare prin carte postala!!!