Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Pooling and sharing”: proiecte UE privind dezvoltarea şi folosirea capabilităţilor militare în comun

"Pooling and sharing" un concept care poate salva Europa de a depinde militar de SUA

Pe 30 noiembrie în cadrul Reuniunii miniştrilor Apărării din ţările membre UE, s-a discuat şi s-a luat un angajament politic comun privind dezvoltarea în comun a unor noi capabilităţi militare precum şi folosirea acestora în comun, conceptul iniţia fiind cunoscut de acum sub numele de “Pooling and sharing”.

Mai mult, miniştrii apărării au aprobat o listă de 11 proiecte pe care şi-au luat angajamentul de le pune în practică împreună.

Propunerea concretă, cunoscută şi sub numele de “iniţiativa Gent” a venit din partea reprezentanţilor Germaniei şi Suediei, care au cerut încă din mai 2011 Înaltului Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate, să solicite Agenţiei Europene pentru Apărare (EDA) să facă propuneri concrete de cooperare prin aplicarea concepţiei “Pooling and sharing”.

Scopul acestui demers este de a se acţiona într-un mod pragmatic, în vederea menţinerii şi îmbunătăţirii capabilităţilor europene de apărare în contextul reducerilor bugetelor naţionale pentru apărare.

Se speră astfel că vor fi create premisele ca forţele armate ale ţărilor UE să fie echipate în mod corespunzător şi să fie bine instruite.

Prin “Pooling and sharing”, statele membre pot dobândi în mod colectiv capabilităţi care nu ar putea fi achiziţionate în mod individual. Aceste capabilităţi sunt critice pentru operaţiunile în cadrul Politici de Securitate şi Apărare Comună (PSAC), şi pe de altă parte, vor asigura independenţa UE în ceea ce priveşte părţile terţe.

Proiectele aprobate acoperă o gamă largă de domenii, cum ar fi: antrenarea unităţilor de elicoptere, spitale de campanie, alimentare în aer, comunicaţii prin satelit, supraveghere maritimă.

Acest lucru marchează o nouă etapă a PSAC în domeniul capabilităţilor militare ale UE, reprezentând un pas înainte de la ambiţia UE de a fii un jucător de primă mână la acţiuni concrete în planul constituirii şi menţinerii unor capabilităţi militare credibile. În acealaşi timp se dau asigurări că, conceptul “Pooling and sharing” este unul complementar iniţiativei NATO “Smart Defence” iar acestea se susţin reciproc.

Unele proiecte ar putea începe cel mai devreme în 2012.

 

Raul Dăncuţă

sursa: Consiliul European

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to ““Pooling and sharing”: proiecte UE privind dezvoltarea şi folosirea capabilităţilor militare în comun”

  1. Ion Uta Supritu says:

    Tema de gandire: “pooling and sharing” creeaza premisele renuntarii la unele capabilitati nationale, ele fiind disponibile “la vecini, nu? Deci, este o scuza pentru a ceda unele prerogative ale suveranitatii unui for mai inalt, cel care tuteleaza si coordoneaza acest “pooling and sharing”. Nu?
    Suveranitatea Rom/niei a devenit in ultimul timp o rufa murdara si veche ce trebuie spalata (reformata) sau aruncata la gunoi pentru o noua haina: “securitatea colectiva”. daca punem asta pe langa ultimele acorduri, pe care doar Base le stie, va recomand sa va reverificati bagajul de limba romana ca in curand e posibil ca, din considerente “comunitare” sa fim nevoiti sa vorbim cu oficialitatile romane alte limbi (franceza, germana sau …). Nu?

  2. Great write-up, I’ll bookmark this.