Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Pooling and Sharing” varianta româno-bulgară?

Aflat în vizită la Sofia, Ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a abordat cu ministrul apărării al Republicii Bulgaria, Anyu Angelov, teme comune de securitate, precum apărarea aeriană, managementul spaţiului aerian, iniţiativele regionale de securitate şi domeniul pregătirii şi instruirii trupelor.

“Suntem în favoarea dezvoltării relaţiilor bilaterale între cele două armate în cadrul iniţiativelor regionale, asigurării securităţii apelor teritoriale din Marea Neagră şi participării forţelor aeriene la misiuni comune de poliţie aeriană.

În situaţia în care forţele aeriene ale celor două ţări se vor dota cu acelaşi tip de avion multirol, vom analiza posibilităţile de cooperare în domeniile mentenanţei, instruirii personalului navigant şi tehnic”, a declarat ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu.

Tot cu acest prilej şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-locotenent Cârnu Fănică, şi omologul său bulgar, generalul-maior Constantin Veselinov Popov, au semnat “Acordul tehnic dintre Ministerul Apărării Naţionale al României şi Ministerul Apărării al Republicii Bulgaria privind operaţiile transfrontaliere de poliţie aeriană”.

Remanintim că atât România cât şi Bulgaria şi-au exprimat intenţia de a achiziţiona un nou avion multirol care să înlocuiască flota de MiG-uri cu normă depăşită. Atât americanii cât şi suedezii au propus variante care să presupună achiziţionarea aceluiaş tip de aeronavă (F-16 sau JAS 39 Gripen) şi exploatarea acestora în comun.

Până la această achiziţie, probabil operaţiile de poliţie aeriană în spaţiul aerian al celor 2 state se vor putea face cu bătrânele MiG 21 LanceR româneşti sau mai puţin bătrânele MiG 29 bulgăreşti.

sursa: biroul de presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to ““Pooling and Sharing” varianta româno-bulgară?”

 1. sorin says:

  De ce bulgarii pot sa exploateze si acum MIG29 iar Romania a tras acest aparat pe linie moarta de 10 ani?Are armata bulgara mai multi bani ca si cea romana?Este clasa politica bulgara mai orientata decat cea romaneasca , motiv pentru care MIG29 este si acum folosit de bulgari in timp ce ale noastre putrezesc la MK?

 2. micutzul says:

  Daca nu ma insel este o mare diferenta intre modelele de MIG-29 pe care le/au primit cele doua state. Si cred ca sunt diferente si intre armamentul de bord pe care l/a primit Romania si cel al Bulgariei.
  Problema este daca mentorul de la Bucuresti se intelege cu cel de la Sofia. Eu cred ca nu. Adica Sofica o sa cumpere avioane noi si noi luam iarasi……..vechi!

 3. Fenchea Marius says:

  MIG 29 bulgare si romane au fost MIG 29 9.12 variantele A respectiv biloc B nu exista diferente semnificative de dotari intre cele doua avioane primite in anii 1989-1993. Cu MIG-ul 29 noi singuri ne-am tras avioanele pe pista si exista din partea RSK MIG oferta pentru RK la toate cele 18 bucati cat si pentru 16 bucati, Romania a spus “pas”.
  Sper ca sa putem sa ne laudam atat noi cat si bulagarii cu avioane noi!
  Oricum timpul nu lucreaza in favoarea F 16-ului second hand care pe zi ce trece se invechesc si mai cade cate unul prin Olanda.
  Avem nevoie de avioane pentru cel putin 20 de ani fiindca mai devreme nu pupam noi avioane F 35 sau comparabile.
  Programul F 35 are oricum intarzieri majore si va fi operational si complet capabil prin 2018-2020 in USAF si Marea Britanie.

 4. Bure Bista says:

  Oare cum am putea sa le spunem celor de la butoane, ca ACUM avem aviatie militara pentru ca in urma cu 40-50 de ani cineva a luat decizia sa cumpere avioane NOI si nu putine si mai ales infrastructura care sa-i permita sa le faca mentenanta?

  Oare ce experiente iti mai trebuie cand o ai pe a ta?

  Oare chiar nu ne pasa de aviatie de pilotii militari, de industria aeronautica, de mandria nationala si mai ales de SECURITATEA acestei TARI?

 5. sorin says:

  Tu chiar mai crezi ca Romania va cumpara F35 ?

 6. Fenchea Marius says:

  Da va cumpara F 35 prin anul 2028-2030 cand programul va ajunge la maturitate si vor parea bariantele F 35 E si asa mai departe echivalentul lui F 16 C/D actuale.
  Asta daca Romania va mai avea aviatie la acel moment.
  F 35 vor fi 12-16 exemplare maxim si probabil vor fi doar varf de lance pentru aviatia de vanatoare.
  Grosul va continua sa fie generatia 4.5 sper eu altii spun generatia a 4-a.
  Evident pana atunci s-ar putea ca o tehnologie noua sa le faca vizibile radar in 90% din cazuri ioar atunci gap-ul cu care se lauda Lockheed Martin intre generatia eurocanardurilor si a lui F 16 fata de F 35 se va miscora enorm.
  Oricum Fortele Aeriene Romane nu isi vor permite mai mult de 48 – 68 de aeronave in viitorul previzibil decat daca un conflict este iminent.

 7. Fenchea Marius says:

  Oare cum sa ii facem sa inteleaga ca terebuie rupta pisica in doua odata si cerut oferte la toti producatorii de avioane si cantarit cum trebuie offset-ul si finantarea?! dACA VINE ORICE PRODUCATOR DE COMPONENTE DIN INDUSTRIA AERONAUTICA IN rOMANIA ACEA REGIUNE SE VA DEZVLOTA RAPID SI VOM AVEA AVANTAJE PE TERMEN LUNG!

 8. micutzul says:

  Nu, nu le pasa. Orice guvern vine se caciuleste si isi vede de interesele de grup. Romania a fost prinsa pe picior gresit in toate conflictele majore. Culmea este ca tot ea a fost cea care pe parcurs si/a revenit. Dar ulciorul nu merge de multe ori la garla. Acum decalajul tehnologic intre noi si potentialii nostrii dusmani este extraordinar de mare. Personal cred ca daca de exemplu Rusia sau Ukraina ar ataca Romania, NATO nu ar intervenii. Amenintarea nucleara a populatiei din SUA sau Anglia sau alte mari state i/ar convinge ca de fapt Rusia sau Ukraina au dreptate. Nor=ocul nostru ca la Kremlin sunt oameni cu capul pe umeri.

 9. micutzul says:

  Daca lucrurile merg normal si logic, in anii 2030 nu Romania ar trebui sa doteze armata ci ar trebui sa existe o armata unionala finantata si dotata de UE. Eu asa cred ca e normal. Daca lucrurile nu merg normal e posibil ca rezerva valutara si in aur a BNR sa fie folosita rapid intr/o anumita situatie. Nedorita de nimeni dar oricand posibila.