Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Pozitia Rusiei in privinta scutului antiracheta se nuanteaza

Ministrul adjunct rus al Apărării, Anatoli Antonov, a declarat ca Rusia şi-a temperat poziţia faţă de proiectele de apărare antirachetă ale occidentalilor în Europa de Est, dar cere unele garanţii în scris.

“Situaţia s-a schimbat mult: dacă înainte noi aveam obiceiul să spunem “nu, nu şi nu” în ceea ce priveşte apărarea antirachetă, acum spunem “da, dar cu anumite condiţii. Garanţiile juridice care să asigure că apărarea antirachetă nu este îndreptată împotriva Rusiei reprezintă una dintre condiţiile de cooperare propuse de Moscova”, a declarat Antonov pentru cotidianul Kommersant.

Potrivit Kommersant, Rusia doreşte să fie menţionate într-un tratat modalităţi precum numărul maxim şi tipul de interceptoare de rachete, viteza şi poziţionarea lor.

Antonov a adăugat că Rusia este deschisă sugestiilor. “Noi nu utilizăm ultimatumuri în dialogul nostru privind apărarea antirachetă şi nu le impunem o Ťabordare sectorialăť partenerilor noştri. Cel mai important este să ne punem de acord asupra termenilor cooperării reciproc acceptabili”, a precizat el.

Ministrul rus al Apărării, Anatoli Serdiukov, va participa la o reuniune a Consiliului Rusia-NATO miercuri, 8 iunie, la Bruxelles, unde va încerca să îşi convingă colegii occidentali să semneze un tratat în acest sens.

La summitul de la Lisabona din noiembrie, Rusia şi NATO au decis să aprofundeze cooperarea privind apărarea antirachetă.
Dar preşedintele rus a avertizat atunci că Moscova nu va da un răspuns pozitiv privind un scut antirachetă în Europa decât dacă Rusia ar fi un membru cu drepturi depline al scutului.

In prezent SUA cu acordul Romaniei instaleaza elementele unui scut antiracheta american in Europa, parte din interceptori urmand a fi instalati la Deveselu, judetul Olt. Ulterior prin negocieri, acest scut ar putea sa fie elementul de baza al viitorului scut antiracheta NATO din Europa.

sursa: Kommersant

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.