Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Precizări ale MApN referitoare la modul în care s-a făcut repatrierea unor militari români

Militari romani si primul ministru Victor Ponta in Afganistan, 22 mai 2012 foto mapn.ro

Militari romani si primul ministru Victor Ponta in Afganistan, foto mapn.ro

Militarii români din Afganistan care au început să fie repatriaţi sunt nemulţumiţi de modul în care s-a făcut acest lucru. Mai exact, ei susţin că au fost decalate cu patru zile toate zborurile şi că au stat înghesuiţi într-un avion care avea o capacitate mai mică de 75 de persoane.

„Au fost improvizate scaune în zona unde de obicei sunt încărcate bagajele. Din această cauză nu avem voie decât cu un bagaj de mână”, au reclamat militarii Batalionului 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, potrivit Realitatea TV, post care a declarat că a primit o scrisoare de la un grup de militari ce au fost repatriaţi.

Militarii au precizat că le-a fost pusă la dispoziţie o singură aeronavă, în care au stat înghesuiţi „ca nişte animale”.

„Aşa suntem trataţi, acum, la final de misiune. Oameni din Guvernul României au venit aici, ne-au lăudat şi apoi nu i-a mai interesat de soarta noastră”, se mai arată în scrisoare.

Urmare a faptului că Realitatea TV a făcut publică scrisoarea trimisă de un grup de militari din batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, MApN a venit cu următoarele precizări:

“Graficul zborurilor de repatriere a Batalionului 20 Infanterie a fost planificat prin luarea în calcul atât a zborurilor efectuate cu aeronavele proprii, C-130 Hercules, cât şi cu aeronavele de transport strategic C-17. Acestea din urmă sunt asigurate de către Capabilitatea de Transport Aerian Strategic (Strategic Airlift Capability – SAC), de pe Baza Aeriană Papa, Ungaria, iniţiativă la care România este parte alături de alte nouă state NATO şi două partenere” se arată în comunicatul MApN.

“Ca urmare a faptului că pentru cele trei aeronave ale Escadrilei de Transport Strategic a fost demarat ciclul de lucrări de întreţinere la cinci ani de exploatare (Heavy Mainteinance Cycle), prima aeronavă dintre cele trei fiind deja transportată în SUA pentru efectuarea lucrărilor, comanda SAC a notificat partea română cu privire la faptul că cele două aeronave C-17 rămase nu vor putea realiza zboruri în şi dinspre Afganistan, în beneficiul Armatei României, până la 20 iulie, graficul de repatriere a fost reajustat, zborurile urmând a se realiza cu aeronavele proprii.

“Prioritate absolută în planificarea acestor zboruri o au oamenii, de aceea aeronavele C-130 Hercules ale Forţelor Aeriene Române au fost configurate spre capacitatea maximă de transport pasageri (prevăzută în specificaţiile constructorului la 92 de pasageri), cu stricta respectare a regulilor de siguranţă a zborului.

“Reconfigurarea numărului de locuri pentru pasageri nu înseamnă o supraîncărcare a Aeronavei. Procedura este aplicată în conformitate cu specificaţiile de exploatare ale aeronavei, gradul de confort al pasagerilor fiind acelaşi, indiferent de numărul de locuri montate. Transportul militarilor români în şi din teatrul de operaţii se face după aceleaşi proceduri şi condiţii de confort de care beneficiază şi militarii celorlalte ţări NATO. Baza Aeriană Kandahar este operată în continuare în condiţii de război, de aceea graficul de zbor al oricărei aeronave care operează pe acest aeroport militar poate suferi modificări în orice moment, în funcţie de evoluţia situaţiei de securitate” se arată în încheierea comunicatului.

Sursa: comunicat de presă MApN, Realitatea TV

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

51 Responses to “Precizări ale MApN referitoare la modul în care s-a făcut repatrierea unor militari români”

  1. nebunul satului says:

    Gheo dai si lui un iepure iar daca nu mai ai va dau iepurele meu…Haaa haaaaa haaaaa haaaaaa……