Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

“Precizări utile” … inutile!

Pentru a se sustrage unui demers jurnalistic normal, anume acela de a informa corect şi oportun, “Observatorul Militar” se mulţumeşte să publice un mesaj care se vrea liniştitor, privitor la dezbaterea legată de pensiile militare (“Precizari utile”, Observatorul Militar nr.7/2010, pg 17).

În esenţă, el sună cam aşa: “Noi, suntem purtătorul de voce al instituţiei numite generic (şi nu degeaba) “Marea Mută”. Răspundem cu “am înţeles” la orice inepţie politică, întoarcem obrazul celălalt când suntem făcuţi “bugetari de lux” şi “pensionari nesimţiţi”, şi în fond, ţinem prea mult la un trai liniştit şi fără complicaţii”.
Dovada e însăşi colajul de comunicate MApN din care e făcut ultimul număr din “Observatorul Militar”.

Nimeni nu v-a cerut să vă “luaţi” de protipendada politrucă, dornică de scandal sub orice preţ! Pentru asta exită presa “civilă””. Şi, aici aveţi dreptate! Dar cu ce date vreţi să opereze acea presă “civilă”?

În haosul legislativ făcut de clasa politică e greu să afli până şi numele corect al proiectului Legii pensiilor. Au fost situaţii când s-a votat un proiect de lege şi s-a publicat altă formă în Monitorul Oficial!!!

Ca urmare, era benefic, pentru oamenii care au lucrat sau lucrează pentru Armată, să aibă înformaţii pertinente, la zi! Dovadă a eficienţei unui astfel de demers este chiar comunicatul dat de MApN, legat de valoarea pensiilor militare. Comunicatul a fost preluat şi astfel “mitul” pensiilor nesimţite s-a mai estompat!

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a dat într-o conferinţă de presă, pe 18 februarie a.c., un exemplu de recalculare a pensiei unui locotenet-colonel (a ieşit pe minus recalcularea). Ar fi greu pentru structura de resort să facă un calcul pentru mai multe categorii de personal? Probabil nu, dar e mai comod aşa.

Ce ar fi de înţeles din expresia “apelăm la specialişti doar când aceştia pot da informaţii concrete şi, deocamdată, nu este momentul”?

Adică Şeitan are bază de calcul, iar cei care vor calcula pensiile nu au? E bine! Mai ales că se revine cu explicaţia “Sperăm doar ca legea să cuprindă prevederi clare, care să poată fi aplicabile, că nu se va întâmpla ca în cazul legii salarizării“.

E drept, speranţa moare ultima, dar nu e oare păgubos să aştepţi ca nişte persoane mai mult sau mai puţin bine intenţionate să te umilească?

Nu vă bazaţi pe discuţiile din talk show-urile televizate! În general, se bat câmpii, chiar dacă sunt şi persoane bine intenţionate. Fără document totul e … bârfă! Un comunicat sec sau un articol bine argumentat, face lumină şi arată adevăratele intenţii.

La asemenea explicaţii nu ne rămâne decât să sperăm că structurile de profil din MApN vor fi pur şi simplu desfiinţate.

La final, v-am ruga să fiţi mai consecvenţi.

Faceţi apologia “susţinerii” de către ministrul Apărării a “Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 384/2006, privind statutul soldaţilor şi gradaţilor voluntari”.

Şi acela e un proiect. Doar acela se bucură de susţinerea ministerială? Sau doar acela “dă bine” pentru imaginea ministrului actual al Apărării, şi atunci vă comportaţi ca atare?

Da, aveţi dreptate! Precizările au fost utile!

Raul Dăncuţă

19 februarie, 2010

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

9 Responses to ““Precizări utile” … inutile!”

 1. vosi says:

  Sunt siderat de articolul din Observatorul militar.

  Citez: “Despre cât de nedrepte sunt sau ni se par a fi unele prevederi, nu cred că mai avea rost să repetăm şi noi.Am fi reluat, de fapt, ceea ce s-a discutat, mai mult sau mai puţin argumentat, pe principalele posturi de televiziune.”

  CONCLUZII:

  1.Articolul parcă ar fi din vechea SCÂNTEIA.
  Şi atunci, când se întâmplau lucruri grave, nu se scria un cuvânt. Când nu se mai putea ascunde, apărea un articol sec, ÎNTOTDEAUNA, cu introducerea “DUPĂ CUM SE ŞTIE …”
  De unde se ştia ? De la EUROPA LIBERĂ !
  Astăzi sunt televiziuni.

  2. Din articol răzbate aceeaşi gândire din SCÂNTEIA.
  Cică: “ni se par a fi nedrepte anumite prevederi” ; “s-a discutat (pe acele posturi tv) mai mult sau mai puţin argumentat” etc.
  Adică toţi cei care avem nişte temeri, suntem nişte tâmpiţi? Nu se vede de la o poştă ce vrea acest BOC ??? Când să luăm atitudine, când nu se va mai putea face nimic ?

  3. Totul a fost planificat. Vezi cine-i azi ministru al apărării.
  Parafrazând – cum e ministrul, aşa şi Observatorul militar.

  N. B.

  Tot acest ministru, declasifică documente de la revoluţie.
  Armata va fi pusă în discuţie şi sub acest aspect, să nu mai aibă curaj de a cere salarii de LUX şi pensii NESIMŢITE.
  Pare o acţiune concertată.

 2. PARABLUE says:

  Rusine OBSERVATOR-ule ! Esti defazat, in cea mai buna situatie, daca nu cumva , spre marea mea dezamagire, pus in slujba altora ! Esti organul de presa al armatei ?! Al acestei armate de ,,nesimtiti,, ? Nestimabililor din redactie, daca, din cand in cand macar, nu va mai indreptati coloana , o sa ramaneti si in memoria copiilor Dumneavoastra niste ,, preaplecati,, ! Pacat !

 3. ion says:

  Armata are istorici militari,lucratori in arhive…sa vina cu istoricul legislativ si financiar al pensiilor militare,,,sa prezinte pozita parlamentarilor in dezbaterea legilor pana in 1945 si chiar dupa…sa vada actualii cum se pune problema. Poate dl. general Ozunu isi pune subordonatii la lucru si merge documentat la comisiile de aparare si in parlament sa sustina cauza celor de azi si de maine….sa actioneze ca un fost militar activ si de rezerva sa ramana cu ceva in istoria militara, domeniu in care si-a dat doctoratul la UNAp.

 4. mega2005 says:

  Intrebare:
  Dl.gl.(r) Ozunu este cumva membru PDL???
  Si daca este, credeti ca va iesi din rand pentru raport personal ca la revista de front pe regiment???
  Sa fim seriosi,…totul este o mascarada si o bataie de joc!!!
  Am mai spus: cu un leu daca vor scadea pensiile aflate in plata, cu alte cuvinte, daca se va incalca principiul neretroactivitatii legii, toti, dar toti cei afectati indiferent daca sunt pensionari din sistemul public sau militar TREBUIE sa dea in judecata statul roman prin institutiile care-l reprezinta,…intr-un mod incalificabil!!!

 5. Dumitriu says:

  Eu spun ca este bine sa ne pregatim “de lupta” din timp. Juristii militari care pot da “sprijin logistic” cadrelor militare in rezerva si retragere (juridic vorbind) sa creeze un blog unde sa gasim adrese, modele de documente si proceduri juridice pentru initierea unor demersuri in instanta, daca drepturile noastre vor fi diminuate. Astept raspuns pe acest blog. Felicitari pentru promptitudinea si acuratetea informatiilor publicate. Am trecut situl dv in blogroll pentru a fi in atentia promotiei 1970 a Liceului militar Stefan cel mare din Campulung Moldovenesc (anul acesta facem intalnirea de 40 de ani de la absolvire)! Multumesc pentru eventuala publicare a acestui comentariu!

 6. Un "nesimtit" says:

  @mega2005: Dragilor, nu faptul ca va scadea sau nu pensia “nesimtita” pe care o luam din “mila” celor alesi si a poporului face obiectul indignarii mele, ci in primul rand jignirea adusa acestei caste militare, care se bazeaza din principiu pe onoare. In al doilea rand, faptul ca nu se mai coreleaza pensiile cu viitoarele cresteri ale coeficientilor celor activi va fi o problema serioasa pentru toti, dar mai ales pentru cei cu pensie anticipata ( si partiala).

 7. NELA BATIRU says:

  1. Prima metoda “de lupta” este ca la boli: e mai usor sa previi, decat sa tratezi. Asadar, in primul rand trebuie sa incercam sa ii convingem pe alesii nostri ca militarii nu au ce cauta in Legea unica. Motive sunt o multime, de la traditie (de la Cuza si chiar dinainte de acesta) si pana la zilele noastre: tara membra NATO si UE, statut special care nu se compara cu al niciunei categorii socioprofesionale etc. Legea este deja in Senat. Cu cati dintre alesii dumneavostra locali ati discutat?
  2. E … aproape o greseala sa creada cineva ca se descurca singur, cu un model de document in fata. Modele de tot felul de cereri, petitii etc. se gasesc pe Internet.
  Fiecare procedura are specificul ei. De exemplu, in unele situatii te duci direct in instanta, in alte situatii trebuie urmata o procedura prealabila. De multe ori, legea speciala este cea care indica “traseul” procedurii…

 8. Rumanu says:

  Nu sunt de condamnat cei de la Observatorul militar. Tin si ei de niste functii caldute. Nu stiu ce ziar civil are loctiitor si director adjunct, un redactor sef si doi redactori sefi adjuncti. Aveau o rubrica pe care o mai citeam si eu din cand in cand: In dialog cu cititorii (sau ceva de genul asta). Acum nu ai ce sa citesti pentru ca CENZURA e cat China. Majoritatea articolelor se fac ”pe genunchi” si uneori prin telefon. Problema e ca cei de acolo chiar se cred detinatorii adevarului absolut si portavocea militarilor. Cati dintre cei de acolo au habar de ceea ce se intampla intr-o unitate militara? Poate cei mai tinerei, insa e greu de crezut. Desteptarea domnilor de la Observatorul militar.

 9. general says:

  cunosc presa militara anterior anului 1990 cat si dupa aceia.cu exceptia perioadei 1990-1995 permanent a fost cenzurata sau s-a autocenzurat.imi amintesc ca avea o rubrica “de vorba cu cititorii” si o alta”raspunsuri la scrisori”.nu mai gasesti asa ceva de frica ca sunt nevoiti sa dea publicitatii lucruri neplacute sefilor ierarhici.se vede din pacate absenta generalului vaduva si coloneilor vasile george,pricina valeriu,neagoie.privind pensiile noastre fiti convinsi ca acesti politicieni vor avea grija noastra ci a lor .la foamea de bani pe care o au negocierea cu ei este pierdere de timp.trebuie sa gasim metode si mijloace sa-i fortam alta solutie nu avem.