Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Premierul Tusk – nemulţumit de ritmul lent de dislocare a militarilor NATO în Polonia

Tusk si Rasmussen in Polonia. foto nato.intOficiali polonezi, mai exact, premierul Poloniei, Donald Tusk, este nemulţumit de ritmul lent în care se desfăşoară dislocarea de militari NATO în ţara sa. El a declarat că “ritmul sporirii prezenţei militare a NATO în Polonia este nesatisfăcător”, potrivit Reuters, citat AGERPRES.

“Obţinem câteceva pas cu pas, însă ritmul creşterii prezenţei militare a NATO în mod sigur ar putea fi accelerat. Amintiţi-vă dezbaterile fără sfârşit despre scutul antirachetă, cu rezultate mediocre”, a declarat premierul polonez în cadrul unei conferinţe de presă. ‘

“Acesta este un rezultat nesatisfăcător pentru noi”, a adăugat şeful guvernului polonez, în contextul în care a comentat declaraţiile făcute de ministrul polonez de Externe. Cel din urmă se declara “deplin mulţumit dacă NATO va disloca două brigăzi mecanizate în Polonia”.

“Vom acţiona pentru a creşte numărul forţelor militare ale NATO în Polonia, dar suntem conştienţi că va trece ceva timp până când aceasta să devină o realitate”, a mai declarat Donald Tusk.
Totodată, Polonia a solicitat de multă vreme extinderea infrastructurii de apărare a NATO la graniţele sale estice.

La rândul său, şeful Biroului pentru Securitate Naţională al Poloniei, Stanislaw Kosiej, a anunţat că “Polonia doreşte amplasarea pe teritoriul său de baze pentru depozitarea de tehnică militară a SUA şi a NATO, potrivit Ria Novosti.
Kosiej a mai declarat că “nu se pune problema dislocării în regim permanent, pe teritoriul Poloniei, a unui contingent militar al SUA, deoarece mărimea efectivelor americane nu permite ca acestea să fie înghesuite oriunde”.

Sursa: Reuters, AGERPRES, RIA Novosti

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

8 Responses to “Premierul Tusk – nemulţumit de ritmul lent de dislocare a militarilor NATO în Polonia”

 1. Sigur says:

  Polonia a modernizat migurile 29 cu 3 milioane de dolari bucata..Noi am dat migurile 29 [17 bucati] la casat sau ca piese gratis pentru polonezi si am modernizat vechiturile din anii 1960 mig 21[aproape toate casate acum ] pe 1 miliard de dolari.Suntem …fara cuvinte[nu pot descrie cat de jos am decazut]…

 2. gigi says:

  iti explic tie ca sa intelegi…pentru ca fenomenul este mult mai complex…as vrea sa citeasca toti si sa inteleaga odata pt totdeuna…in lumea asta in care traim nu poti sa faci ce vrei tu…in primul rand noi am modernizat la vremea aia 125 de mig-21 le-am facut lancer…e o strategie pe termen lung…in defavoarea a 20-30 mig 29…pt mig 21 aveam licente in tara de la rusi…la aerostar bacau in prezent…pt mig 29 nu prea…si cireasa de pe tort..cand au vazut rusii Sniper-ul..mig-ul 29 modernizat de elbit….au zis ca nu ne mai dau nicio piesa daca modernizam mig 29…era un avion super bun…s-a ales ca solutie multe si mai putin performante decat putine, performante si fara viitor ca resursa…capisci?..o decizie luata in functie de posibilitati…cam asta e istoria mig-ului romanesc..

 3. Grig says:

  Situatia de azi arata ca decizia cu “mult si prost” a fost, ca de obicei, paguboasa.
  Pentru ca polonezii au azi avioane decente (MiG-29 si F-16) iar noi …
  Pe de alta parte, cand noi luam decizia aia nashpa (1991-1992), Ungaria cumpara MiG-29 noi, apoi a inlocuit MiG-21 cu Gripen si are acum, de asemenea, o aviatie decenta.
  Iar despre licenta ruseasca, atunci cand am intrat in modernizare LanceR cu Elbit, rusii au retras orice licenta si am intrat in niste negocieri cu ei (ne-au reclamat ca incalcam drepturile lor) care nu s-au incheiat nici acum! Si, pe de alta parte, credeti ca rusii ne-ar fi prelungit resursa in timp la MiG-21 asa cum au facut ai nostri (hai ca mai merge 20 de ani!!!), fara baza stiintifica?
  Greseala majora a fost incepand cu 2005 (cand era prevazuta inceperea achizitionarii avionului nou, pe baza de concurs de oferte / licitatie, adica transparent) iar seful de atunci al Guvernului (acum al 2-lea om in Stat!) a
  declarat ca “nu bag eu banii in fiare pt. armata”.

  Si tot asa si asa si asa …. pana azi, cand am platit deja bani pt. niste avioane la fel de vechi ca si MiG-21 si o sa le avem in curte peshte 3 ani!!!!

  Enjoy la greu!

 4. Sigur says:

  Nu cred ca meritam despretul altor armate bine echipate pentru lasitatea si coruptia fara seaman politicienilor romani care si-au batut joc de militari si MAI in toate felurile posibile.Si asta la ordinul lojelor .

 5. Relutu says:

  Domnilor terminati-o cu loje, iluminati si alte inchipuiri, recunoasteti ca astia-s romanii si gata.
  Numai prostul scapa imbucatura din gura si striga ca i-au luat-o altii.

 6. Gripen era mai bun.
  Ieftine, cu avionica moderna, armament modern, si cu offset.
  Nu cred ca Gripen era inferior lui Eurofighter sau Rafale.

 7. Dani says:

  Nu intelegi nimic.Prababil ca de aia ai fost scuipat afara..

 8. Dani says:

  Pentru Relutu..