Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele a trimis Senatului scrisoarea de informare privind tranzitul trupelor americane prin Dobrogea

Aeroportul Mihail Kogalniceanu Constanta foto www.fotodesus.ro

Vicepreşedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, a anunţat că Traian Băsescu a informat Senatul, printr-o scrisoare, că a aprobat propunerile primului ministru Emil Boc referitoare la solicitările SUA pentru continuarea activităţilor de testare şi validare privind posibilitatea de executare a tranzitului, pe teritoriul României, dinspre şi către Afganistan, în sprijinul operaţiei NATO Internaţional Security Assistance Force (ISAF) şi a operaţiei de coaliţie Enduring Freedom (OEF).

Potrivit anunţului Biroul Permanent al Senatului a luat act de scrisoarea preşedintelui Traian Băsescu privind continuarea activităţilor forţelor SUA pe teritoriul României în perioada 1 iulie-31 decembrie a.c. şi utilizarea aeroportului Mihail Kogălniceanu şi a portului Constanţa.

SUA au solicitat permisiunea de dislocare şi operare temporară pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu a până la patru aeronave de transport C-17 în sprijinul desfăşurării activităţii de testare şi validare “Proof-of-Principle” şi a operaţiilor ISAF şi OEF.

Traian Băsescu a arătat că cererile SUA au vizat şi utilizarea Centrului Administrativ Aerodromul Mihail Kogălniceanu, a Aeroportului Internaţional “Mihail Kogălniceanu” şi a Portului Maritim Constanţa pentru tranzitul aerian şi naval în sprijinul operaţiei “New Down” în Irak.

“În temeiul şi în condiţiile articolului 4, alineatul 1, din Legea nr. 29/2007 privind intrarea, staţionarea şi desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, am aprobat propunerile prim-ministrului Guvernului referitoare la solicitarea părţii americane. De asemenea, am aprobat tranzitul şi staţionarea temporară în cadrul Centrului Administrativ Mihail Kogălniceanu a resurselor umane ale SUA cu un ritm estimat de până la 2.000 de persoane pe zi”, precizează şeful statului.

În ceea ce priveşte condiţiile concrete referitoare la continuarea dislocării şi operării pe aceste facilităţi, acestea vor fi stabilite printr-un acord tehnic care va fi încheiat între Ministerul Apărării Naţionale şi reprezentanţii autorizaţi ai SUA, cu participarea tuturor instituţiilor guvernamentale române implicate în soluţionarea acestor solicitări.

sursa: AGERPRES

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.