Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele Băsescu îşi nuanţează poziţia faţă de achiziţia de avioane multirol

Traian Basescu la emisiunea Dupa 20 de ani de la ProTV

Pus în dificultate de declaraţiile ambasadorului american la Bucureşti, Mark Gitestein, privitoarea la posibilitatea achiziţionării de către România a unor avioane F-16 noi din SUA, preşedintele Traian Băsescu a făcut o serie de declararaţii, în mass media, referitoare la cele discutate în SUA pe marginea achiziţiei unor avioane multirol de către România.

În emisiunea “După 20 de ani” difuzată duminică 18 septembrie, la Pro TV, Băsescu a declarat că în întâlnirile de la Washington a menţionat că România nu are banii necesari achiziţiei de avioane F16 şi că s-ar putea angaja într-un astfel de contract doar în baza unei finanţări pe termen lung.

“Poziţia exprimată de România, în speţă de mine, a fost: nu avem bani şi nu ne putem angaja într-un astfel de contract, decât dacă am găsi o soluţie de finanţare pe termen lung. Adică în următorii cinci-şase ani România nu va putea plăti miliarde, ci poate plăti 200 de milioane, maxim 300 de milioane anual. Acesta este mesajul meu. Nu este nici o presiune din partea americană să achiziţionăm avioane F16 neapărat. Avem noi însă o obligaţie asumată când am devenit stat membru NATO, să avem un număr de avioane cert, 48, compatibile cu echipamentele NATO. Că pot fi F16, că pot fi Rafale, că pot fi SAAB sau ştiu eu, important este cum găsim o soluţie de finanţare”, a precizat Băsescu.

Şeful statului a menţionat că discuţia bilaterală în momentul de faţă nu este una de consistenţă, pentru că România nu are resurse financiare să achiziţioneze şi că Statele Unite au propus un proiect regional în care “mai multe state membre NATO, între care spre exemplu, Bulgaria, Croaţia, poate chiar Ungaria, care are avioanele suedeze în leasing şi se termină leasingul, ar putea să facă un pool de state care să susţină dotarea statelor membre NATO din zona răsăriteană a NATO cu avioane F16″.

Potrivit lui Traian Băsescu, “subiectul a fost discutat la această dimensiune, deci foarte redusă, şi în discuţiile cu vicepreşedintele Biden, şi în discuţiile de la Pentagon, şi în discuţiile de la Parlament”.

Într-un alt interviu înregistrat joi seara la AdevarulTV, preşedintele Traian Băsescu, a declarat că România nu are bani pentru achiziţii de avioane, dar şi-ar putea respecta angajamentul faţă de SUA, de a avea “forţe aeriene compatibile”, dacă americanii ajută Bucureştiul să obţină credite pe termen lung.

Şeful statului a spus că punctul de vedere al SUA privitor la avioane este ca România să-şi respecte “obligaţia de a avea forţe aeriene compatibile” şi nu pun presiune pentru achiziţionarea unui anume tip de aeronavă. “Americanii nu forţează nota pentru achiziţii americane”, a subliniat Traian Băsescu.

Preşedintele a notat că răspunsul său oferit partenerilor americani este “constant” în această privinţă: “Nu avem bani în momentul de faţă. Am avea disponibilitatea unor achiziţii, dacă ne ajutaţi să obţinem nişte credite pe termen lung în care să plătim vreo două, trei sute de milioane pe an”.

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat, joi, că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F16, existând un plan care prevede o înţelegere regională, astfel că ar putea fi aparate noi, ceea ce ar ajuta linia de producţie Lockheed Martin. Ambasadorul a spus că la această idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene. “Este un plan care include şi Croaţia şi Bulgaria (…) Declaraţia se referă la acest lucru”, a spus Gitenstein.
El a explicat că este vorba despre un “efort regional” care ar reduce costul acestor avioane prin faptul că ajută linia de producţie a companiei Lockheed Martin, dar şi pentru că ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea piloţilor.

Declaraţia preşedintelui redeschide practic cursa pentru adjudecarea unui contract privind furnizarea unor avioane multirol României. Se pare că detaliile ofertei financiare vor cântării decisiv în adoptarea unei decizii. De asemenea oferta de offset a furnizorului poate avea un rol major. Până în prezent europenii de la Eurofighter si suedezii de la Saab au făcut oferte care includ un offset substanţial, guvernul suedez făcând chiar o ofertă financiară care să ţină cont de posibilităţile de plată ale statului român. Urmează, poate, o ofertă corespunzătoare făcută de americani.

sursa: ProTV, Adevarul TV

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Preşedintele Băsescu îşi nuanţează poziţia faţă de achiziţia de avioane multirol”

 1. R. says:

  fortarea aia a notei e “tare imbigua”, se pare ca, nici cu rosia montata nu forteaza nimeni nota dar, doar presedintele, cu repetabila amintire a exploatarii aurului de acolo, o fi intamplator, o fi intentionat, o fi … cu ceva interese prin … conturi, greu de spus sau mai bine zis, sau usor, ramana la altitudinea fiecaruia.

 2. aviatorul says:

  n-as fi prea sigur ca urmeaza o oferta americana de 48 de avioane F-16 noi cu 200 mil. dolari pe an, nu mi-as tine respiratia pana apare.

  in conditiile productiei de F-16 in numar mic, avioanele alea ar fi peste 6 miliarde, si ca sa platesti 2-300 milioane anual inseamna un credit pe 30-40 de ani de la trezoreria americana.

  probabil ca in conditiile astea enuntate de Basescu Romania va opta numai pentru Gripen C/D, negociat la 1.8 mld pentru 48 avioane, cu plata pe 15-20 de ani. Asta inseamna vreo 120-130 milioane euro pe an, cam 156 milioane de dolari. Plus ca vine si cu offset.

  e un semn bun ca si-au dat seama ca au nevoie de o achizitie sustenabila, altfel fie dadea Romania faliment fie ramaneam fara restul armatei si doar cu avioanele.

 3. V says:

  “Că pot fi F16, că pot fi Rafale, că pot fi SAAB sau ştiu eu, important este cum găsim o soluţie de finanţare” – Vom cumpara Rafale (sau Gripen)!!!!

 4. indisciplinatu says:

  Voi mai credeti in minciunile lui basinescu???
  Cand e vorba de armata, niciodata Romania nu a avut bani, PUNCT!!!
  Bine ca are nuti din plescoi sa faca sali de sport la sate si bazine de inot pe care sa le ia privatii cu japca pe nimic!!!
  Despre siguranta spatiului aerian national, mucles… o sa ni-l faca ungurii, dar numai in zona de nord-vest!!!