Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele interimar al R.Moldova cere plecarea armatei ruse din Transnistria

Cu prilejul unei întrevederi cu reprezentanţii Grupului pentru Republica Moldova al Adunării Parlamentare a OSCE, preşedintele interimar al R.Moldova, Mihai Ghimpu, s-a pronunţat ferm pentru reluarea negocierilor în format 5+2 cu Transnistria şi îndeplinirea angajamentelor asumate la summitul OSCE din 1999, privind retragerea completă a forţelor militare ruse.

Reprezentanţii Grupului pentru Republica Moldova al Adunării Parlamentare a OSCE se află la Chişinău într-o vizită de documentare privind situaţia politică, economică şi socială în teritoriu.

“Democratizarea şi demilitarizarea regiunii transnistrene constituie premisele necesare şi indispensabile în vederea soluţionării definitive a conflictului şi dorim o implicare mai activă a partenerilor noştri externi pentru atingerea acestui scop”, a declarat Ghimpu.

“OSCE susţine noile măsuri pozitive ale conducerii Republicii Moldova în vederea soluţionării pe cale paşnică a conflictului transnistrean. Sprijinim aceste acţiuni, desfăşurate în interesul cetăţenilor, atât în mod public, cât şi prin intermediul rapoartelor OSCE”, au menţionat membrii delegaţiei.

Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru R.Moldova a fost creat în anul 2000. Mandatul acestuia prevede promovarea păcii, stabilităţii şi supremaţiei legii în Republica Moldova în vederea păstrării integrităţii teritoriale a statului nostru prin încurajarea dialogului între ambele maluri ale Nistrului.

Walburga Habsburg Douglas a fost aleasă în funcţia de preşedinte al Grupului în septembrie 2009. Din componenţa grupului mai fac parte parlamentarii Pierluigi Mantini din Italia, Canan Kalsin din Turcia şi Jerrz Grafstein din Canada.

Formatul 5+2 include Rusia, Ucraina şi OSCE ca mediatori, SUA şi UE ca observatori, plus părţile implicate in conflict: Republica Moldova şi autoproclamata republică Transnistreana.

sursa: Jurnal de Chişinău

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.