Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele României a acordat, de Ziua Armatei, 128 de decoraţii

Cu ocazia Zilei Armatei României Preşedintele Traian Băsescu a acordat 128 de decoraţii. Dintre acestea, 8 sunt “Ordinul Naţional Steaua României”, cel mai înalt ordin naţional.

Dintre cele 137 de persoane decorate, 37 sunt civili (27% , 23 fiind doamne).

Pe corpuri şi grade cei 100 de militari sunt: 23 de generali (23%), 36 colonei (36%), 2 locotenenţi-colonei (2%), 2 maiori (2%), 12 maiştri militari (12%), 18 subofiţeri (18%), 7 soldaţi şi gradaţi (7%).

În ceea ce priveşte “Ordinul Naţional Serviciul Credincios” – cel mai înalt ordin naţional românesc – acesta a fost acordat la opt persoane după cum urmează:   Ordinul Naţional “Steaua României în grad de Comandor”, cu însemn pentru militari, domnului general-locotenent Savu Gheorghe Gheorghe,  Ordinul Naţional “Steaua României în grad de Ofiţer”, cu însemn pentru militari, doamnei general de brigadă Lupu Gheorghe Maria,  Ordinul Naţional “Steaua României în grad de Ofiţer”, cu însemn pentru civili, domnului Oancea Nicolae Viorel, Ordinul Naţional “Steaua României în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari,  domnului general-maior Seserman Vasile Dumitru,  domnului general-maior Zisu Nicolae-Ştefan Cătălin-Ştefăniţă, domnului general-maior Botoş Ilie Ilie, domnului general de brigadă Ionescu Dan Gheorghe şi Ordinul Naţional “Steaua României în grad de Cavaler”, cu însemn pentru civili, domnului Rotaru Ilie Gheorghe.

Potrivit prevederilor legale, Ordinul Naţional “Steaua României”, este cel mai înalt ordin naţional românesc, instituit pentru a recompensa serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român. Prin sintagma “servicii excepţionale, civile sau militare, aduse statului şi poporului român” se înţelege, conform legii:
a) realizãri marcante în apãrarea intereselor supreme ale statului român: indepedenţã, suveranitate, unitate şi integritate teritorialã;
b) contribuţii esenţiale la dezvoltarea economiei naţionale şi a serviciilor publice;
c) creaţii ştiinţifice, artistice şi culturale, de valoare naţional şi internaţionalã;
d) merite deosebite în dezvoltarea şi promovarea colaborãrii dintre România şi alte state sau organisme internaţionale;
e) activitate deosebitã în concepţia, organizarea şi conducerea operaţiunilor militare;
f) fapte de arme deosebite sãvârşite pe câmpul de luptã.

Celelalte tipuri de decoraţii acordate au fost, în ordinea importanţei lor:

Ordinul Naţional Serviciul Credincios (2 generali, 2 colonei, 3 civili),

Ordinul Naţional Pentru Merit (3 generali, 2 colonei, 1 civil),

Ordinul Virtutea Militară (9 generali, 20 colonei, 1 locotenet-colonel, 1 maior, 5 civili),

Ordinul Virtutea Aeronautică (3 generali, 6 comandori, 1 civil),

Ordinul Virtutea Maritimă (6 comandori, 1 căpitan comandor, 1 civil),

Ordinul Meritul Sanitar (1 maior),

Crucea Nationala Serviciul Credincios (1 subofiţer, 7 civili),

Medalia Naţională Pentru Merit (2 civili şi 1 caporal),

Medalia Virtutea Militară (7 maiştri militari, 11 subofiţeri, 3 caporali, 1 civil),

Medalia Virtutea Aeronautică (4 maiştri militari, 6 subofiţeri, 2 caporali şi 2 civili),

Medalia Virtutea Maritimă (1 maistru militar şi 1 caporal),

Medalia Meritul Sanitar (11 civili).

Surprinde oarecum numărul mare de civili decoraţi 37 (28%) ceea ce confirmă tendinţa de “civilire” a Armatei.

De asemnea, este de remarcat faptul că gradele prezente în teatrele de operaţii sunt slab reprezentate – lucru care tinde se sugereze că profesionalismul clamat de ministrul Apărării nu este chiar la înălţime, sau pur-şi-simplu, nu a mai fost loc pe liste. Înclinăm să credem a doua variantă.

Cât priveşte numărul extrem de redus de subofiţeri şi mai ales de gradaţi decoraţi – comparativ, mai ales cu al civililor
– confimă faptul că în Armată muncesc eficient şi cu “avânt patriotic” civilii (mai ales doamnele), pe când subofiţerii şi sgv-ii se plimbă prin deşertul afgan, în lipsă de altă ocupaţie… E surprinzător că aceştia din urmă îngroaşă numărul morţilor trimişi de Armată acasă familiilor lor…

Să fie eroismul doar subiect în discursurile politicianiste nu şi de recompensat de Preşedinte şi Comandantul suprem? Oare nu ar trebui decoraţi cei care luptă cu primordialitate în faţa celor care deja au trecut în rândul eroilor post mortem?

Acordarea de decoraţii şi avansarea celor post mortem  nu foloseşte decât celor care fac acest lucru, şi nicidecum ridicării moralului trupelor.

Profităm de ocazie pentru a-i felicita sincer pe toţi cei trecuţi pe lista prezidenţială de decorare şi le dorim ca munca lor să se ridice întodeauna la nivelul cerinţelor prevăzute pentru acordarea decoraţiilor primite.

InfoMondo Militar

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

7 Responses to “Preşedintele României a acordat, de Ziua Armatei, 128 de decoraţii”

 1. R. says:

  pai ce, a-ti vazut militari adevarati facand “temenele” pe holurile adminsitrative, fie ele “cotroceniste, parlamentare, ministeriale” ?, si atunci, de ce sa decorezi militarii care mor trimisi de politruci departe de tara, in numele tarii ?, decoreaza pe cei cate fac “lombosciatica” facand plocoane ca pe vremurile “raposatului” ca e iar la moda, vremurile se schimba, naravurile, “batale vina”, raman.

 2. ion says:

  Hotie si iar hotie, o tara eminamente mafiota. In rest nimic de comentat.

 3. Marlon Juvet says:

  @Schwartzkopff: interesantă comparaţia. O nelămurire: cine sunt “noi” şi cine sunt “voi” din comentariul dvs.? La care din aceste categorii vă încadraţi?

 4. emil says:

  este inadmisibil ce poate sa facă un sef de stat(Băse), în condițiile în care tara este în colaps, iar sefii din armata muncesc din greu la recalcularea pensiilor în condiții de risc maxim. Asa ca dupa parerea lui Zeus este normal sa decoreze oamenii care-l pupă in turul pantalonului. Halal conducator suprem, halal armata.

 5. indisciplinatu says:

  Deja ne inflamam inutil de doua ori pe an…parca nu se stia!?
  Oricum basinescu dupa ce le da vreo medalie dupa cateva zile ii da pe mana DNA,…pe cei care trebuie, normal.

 6. Schwartzkopff says:

  Marlon,
  sunt generalul Norman Schwarzkopf, Jr., ma stii, general american, 1991, campania din Irak …