Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele României a decorat militari care au participat la misiuni în Afganistan

După o perioadă tulbure în care decoraţia militară a fost asociată cu traficarea influenţei politice, numeroşi profitori pricopsindu-se cu onoruri necuvenite, iată că a venit rândul militarilor combatanţi la decoraţii. Trebuie subliniat că ei sunt cei care au răspuns datoriei de onoare pe care Ţara le-a cerut-o garantând pentru aceasta chiar cu preţul vieţii.

Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat pe 17 ianuarie a.c., un decret de decorare a unor militari români în semn de recunoştinţă şi apreciere pentru înaltul profesionalism, spiritul de sacrificiu, devotamentul şi curajul excepţional dovedite în timpul îndeplinirii unor misiuni în teatrul de operaţii din Afganistan.

Astfel a fost conferit Ordinul “Virtutea Militară” – în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari de război domnului locotenent-colonel Vasilică D. Grădinaru, domnului maior Sebastian N. Ancuţa, domnului maior Constantin V. Stroe, domnului căpitan Răzvan-Ioan-Adrian I. Almăşan şi domnului sublocotenent George-Mihai M. Grosu şi Medalia “Bărbăţie şi Credinţă” – Clasa a II-a, cu însemn pentru militari de război domnului plutonier Marian N. Gherghiniş, domnului caporal – clasa a III-a Constantin-Lucian A. Stroie şi domnului caporal – clasa a III-a Cristian V. G. Tupiţă

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Apărării Naţionale, domnul Mircea Duşa.

Ei sunt adevăratele modele de care are nevoie Armata României.

Cinste vouă!

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Preşedintele României a decorat militari care au participat la misiuni în Afganistan”

 1. LICA says:

  TOVARASUL TRAIAN BASESCU ESTE NECLINTIT IN PAREREA CA MILITARII SUNT NISTE “N E S I M T I T I” SI CA ATARE A FOST INTERESAT SA DISTRUGA ACEASTA CASTA PROFESIONALA , PRIN DESFIINTAREA LEGII PENSIILOR MILITARE DE STAT DOAR PENTRU MILITARII DE CARIERA SI PASTRAND EFECTELE LEGII ASUPRA BRAVILOR MAGISTRATI MILITARI , ASA CUM ESTE CONSEMNAT IN LEGEA DE MODIFICARE A STATUTULUI MAGISTRATILOR DIN 26 IANUARIE 2012.

 2. Aton says:

  După ce a decorat la kilogram la supusi, lingai si preaplecatii probasisti, i-au mai ramas ceva decoratii si pentru militarii din Afganistan! O decoratie, chiar meritata, primita din mana lui Basescu valoreaza exact cat materialul din care este facuta!

 3. LICA says:

  Statele independente se respecta. Coloniile si-au pierdut respectul de sine. Austria isi pastreaza, prin referendum, serviciul militar obligatoriu.
  Aciduzzul | 24 ianuarie, 2013
  austria serviciu militar 150×150 Statele independente se respecta. Coloniile si au pierdut respectul de sine. Austria isi pastreaza, prin referendum, serviciul militar obligatoriu.Intre tarile din cadrul Consiliului Europei, in Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Norvegia, Elvetia si Turcia exista, in continuare, serviciu militar obligatoriu, pe baza de recrutare. Austriecii au votat masiv, in cursul referendumului, duminica, pentru mentinerea serviciului militar obligatoriu, respingand astfel o armata profesionista, o problema care diviza mica republica alpina cu statut de tara neutra, relateaza AFP. Acest rezultat constituie un esec pentru cancelarul social-democrat (SPÖ) Werner Faymann, ministrul Apararii Norbert Darabos (SPÖ), Verzi, dar si pentru publicatiile de mare tiraj care au purtat o campanie favorabila unei armate profesioniste. Costul unei armate consolidate, numarul recutilor si impactul asupra misiunilor in strainatate sau de salvare in caz de catastrofe naturale au fost principalele mize ale dezbaterii, pe fundalul problemei centrale, si anume care sunt implicatiile in ceea ce priveste neutralitatea Austriei.
  Intre tarile din cadrul Consiliului Europei, in Austria, Cipru, Danemarca, Estonia, Finlanda, Norvegia, Elvetia si Turcia exista, in continuare, serviciu militar obligatoriu, pe baza de recrutare. Franta a trecut la o armata profesionista inca din 1996, exemplu urmat, in ultima perioada, de alte tari europene, inclusiv Germania, in 2011.
  Austria are 55.000 de militari, un numar care ar trebui sa fie pastrat odata cu reforma, insista Ministerul Apararii. In fiecare an, 22.000 de austrieci efectueaza un serviciu militar de sase luni.
  Dezbaterea publica se desfasoara, in mod paradoxal, invers. Social-democratii din cadrul SPÖ, istoric favorabili serviciului militar obligatoriu, se pronunta, de aceasta data, cu doar cateva exceptii, pentru o armata profesionista. Invers, democrat-crestinii din cadrul ÖVP, mai degraba sustinatori ai unei armate de profesionisti, apara serviciul pe baza de recrutare.
  In contextul alegerilor legislative din octombrie 2013, aceasta divergenta in cadrul Guvernului de mare coalitie, aflat la putere in Austria de la sfarsitul lui 2008, se regaseste si la nivelul opiniei publice. Austria este angajata de mult timp in cadrul misiunilor ONU de mentinere a pacii, in special in fosta Iugoslavie (Kosovo si Bosnia) si in Orientul Mijlociu (Liban si Golan).
  Sursa: Rumania Military