Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Încheierea misiunii româneşti din Irak

Cu prilejul participării la ceremonialul de încheiere a misiunii româneşti din Irak, după şase ani de activitate, la baza militară românească Tallil, s-a desfăşurat un ceremonial la care a participat şi şeful statului român, Traian Băsescu. Câteva concluzii şi impresii din timpul vizitei prezidenţiale din Irak:

Din perspectivă militară:

– preşedintele şi-a exprimat recunoştinţa faţă de militarii români care au luptat în Irak;

– Şeful statului a adus, totodată, un omagiu celor doi militari români căzuţi la datorie în Irak, precum şi răniţilor. “Oricât le-am cinsti memoria, nu-i vom putea reda familiilor lor pe Bogdan Hâncu şi pe Ioan Groşaru”, a spus Traian Băsescu;

– misiunea din Irak este în opinia şefului statului prima misiune românescă îndeplinită în afara teritoriului ţării în ultimele şase decenii.”Pentru armata română, ziua de azi este un moment important. Va rămâne în istoria României ca fiind prima misiune în afara teritoriului naţional, îndeplinită de armată în ultimii 60 de ani”, a spus şeful statului;

– a apreciat rolul armatei române în misiunile încredinţate în teatrele de operaţii. “Acum vă pregătiţi să reveniţi acasă cu fruntea sus, cu misiunea îndeplinită, într-o ţară membră NATO şi parte a Uniunii Europene. Aţi făcut ca misiunea voastră să nu fie numai o datorie de militar, aţi întins o punte în istoria României către istoria Irakului. Mai mult, timp de şase ani aţi apărat pământul irakian pe care l-aţi avut în responsabilitate ca pe pământul ţării voastre. Astăzi, partea voastră de responsabilitate, cu misiunea îndeplinită, o predaţi autorităţilor irakiene”, a spus şeful statului;

– a subliniat că militarii români “au contribuit la consolidarea politicii externe a statului român”, exprimându-şi dorinţa ca, şi “la nivel politic, vorbele să se transforme în fapte”;

– Preşedintele Traian Băsescu a decorat Drapelul de luptă al Batalionului 26 Infanterie “Neagoe Basarab” cu Virtutea Militară în grad de ofiţer cu însemne de război;

– potrivit lui Băsescu pe “25 iulie trebuie să fie acasă toţi” militarii români dislocaţi în Irak.

În prezent, în această ţară se mai află 365 de militari români care desfăşoară misiuni umanitare şi de instruire a armatei irakiene, conform memorandumului de înţelegere româno-irakian semnat la 26 ianuarie.

Din perspectivă de politică internă:

– preşedintele Băsescu a declarat că militarii români îşi vor primi drepturile, întârzierea plăţii unor sporuri fiind “doar o amânare, şi nu o anulare”.

– precizat că ofiţerii de comandă din Irak nu i s-au plâns referitor la neacordarea acestor drepturi şi a apreciat atitudinea personalului din Armată faţă de restricţiile bugetare. “Spre deosebire de unii care ţipă la televizor, Armata tace şi înghite”, a afirmat Traian Băsescu.

Din perspectivă politică externă:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va discuta, joi, cu preşedintele irakian, Jalal Talabani, şi cu premierul Nuri al-Maliki pentru a pregăti cadrul politic care să permită firmelor româneşti să participe la procesul de reconstrucţie a Irakului după retragerea trupelor româneşti din această ţară. “Este momentul ca România să se implice în procesul de reconstrucţie a Irakului şi ca firmele româneşti să înlocuiască armata. Mă întâlnesc şi cu preşedintele, şi cu premierul Irakului. Unul dintre subiectele de discuţie de azi este în ce se poate implica România odată cu retragerea trupelor”, a spus preşedintele Băsescu.

– a subliniat importanţa tradiţiei relaţiilor economice româno-irakiene. “Aici, în Irak, avem o tradiţie. Ţara are nevoie de un proces îndelungat de reconstrucţie. Ar fi păcat ca firmele româneşti să nu intre pe această poartă deschisă. Pentru că participarea timp de şase ani a trupelor româneşti pentru pacificarea Irakului ne dă cel puţin dreptul moral de a fi aici companiile româneşti”, a afirmat Traian Băsescu. Şeful statului a evidenţiat că firmele româneşti trebuie să fructifice avantajele care ar decurge în urma discuţiilor politice bilaterale. “Eu aş considera foarte tentante ofertele de aici”, a conchis Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a fost însoţit, în Irak, de ministrul Apărării Naţionale, Mihai Stănişoară, de şeful Statului Major General, amiral Gheorghe Marin, de şeful Direcţiei Generale de Informaţii a Apărării, Gheorghe Savu, şi de comandantul Comandamentului Operaţiuni Întrunite, general de brigadă Visarion Neagoe.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

6 Responses to “Încheierea misiunii româneşti din Irak”

 1. Schwartzkopff says:

  Armata nu tace si inghite. Armata isi vede de treaba. Lasati-o sa-si vada de treaba.

 2. haz-de-necaz says:

  “Preşedintele Traian Băsescu a declarat că va discuta, joi, cu preşedintele irakian, Jalal Talabani, şi cu premierul Nuri al-Maliki” despre un ajutor pentru acordarea sporurilor militarilor.hai sa facem politica……..

 3. SAM says:

  ARMATA TINTA UNICA A DISCRIMINARILOR
  Inainte de ’89 discriminarea se fãcea dupã un criteriu unic-apartenenţa la PCR. Dacã nu erai membru, nu puteai ocupa anumite funcţii, nu erai trimis la anumite cursuri, nu primeai anumite avansãri, etc. Dupã ’89, politicienii au tot încercat sã reintroducã diverse forme de discriminare, dar nu prea le mai merge. Lumea iese în stradã, organismele internaţionale reacţioneazã, etc. Pânã şi poliţiştii au ajuns sã iasã în stradã! Deh, şi ei au luptat la revoluţie şi şi-au câştigat acest drept, nu!?! Se pare cã în România singura categorie profesionalã asupra cãreia se mai practicã discriminarea, şi încã puternic de tot, este reprezentatã de militari. Cãci, Armata “beneficiazã” numai de îngrãdiri, în timp ce drepturile îi sunt amputate pe rând. Perfidia politicienilor a mers pânã acolo încât au pus miniştri la Armatã oameni care au avut ca unicã preocupare sã gãseascã soluţii pentru încãlcare legilor care ofereau militarilor, pe lângã îngrãdiri şi obligaţii, şi cuvenitele drepturi. Cãci nu poţi diferenţia o categorie socialã de celelalte numai prin obligaţii şi îngrãdiri. Si cum se numeşte atunci când interzici unor oameni nişte drepturi pe care Constituţia le acordã tuturor, în virtutea unei legi care stipuleazã fãrã echivoc acele interdicţii, dar când vine vorba de drepturile stipulate tot fãrã echivoc în aceeaşi lege începi şi le interpretezi prin prisma tuturor legilor care n-au nici o legãturã cu obligaţiile şi drepturile militarilor? Discriminare se numeşte, de oriunde am privi-o.
  Zilele astea, întreaga naţiune s-a transformat în parlament şi dezbate problema ordonanţei guvernamentale prin care s-a interzis pensionarilor sã mai fie angajaţi la stat. Dar asta s-a întâmplat numai în prima searã, cãci în seara urmãtoare, actorii s-au adunat, au protestat şi consecinţa a fost cã ei sunt exceptaţi. In cea de a treia searã, s-au adunat şi profesorii, şi au fost şi ei exceptaţi. Apoi a venit rândul doctorilor sã fie exceptaţi. Nu mã îndoiesc cã urmeazã dulgherii, hingherii şi toţi ceilalţi. Cu o singurã excepţie-ãia de la Armatã. Pentru ãia, ordonanţa rãmâne valabilã. Cãci doctorii, actorii, profesorii au voie, dar militarii nu. Doctorii, actorii, profesorii care au depãşit vârsta pensionãrii sunt buni, s-au maturizat, au putere de muncã, în timp ce militarii, deşi se pensioneazã la vârste mai “fragede” decât celelalte categorii citate, în clipa pensionãrii îşi pierd brusc puterea de muncã, se tâmpesc, devin complet inapţi. In plus, prin menţinerea actorilor, a profesorilor şi a doctorilor pensionari în activitate, nu se blocheazã locurile pentru tineri, în timp ce dacã sunt menţinuţi pensionari militari în activitate aceştia automat blocheazã locurile unor tineri şi trebuie îndepãrtaţi. Cãci în M.Ap, acolo unde se concep planuri strategice, numai tinerii sunt capabili, cãci ei cunosc cel mai bine rosturile şi au cea mai bunã viziune. Normal, nu? Doar au atâta experienţã în Armatã şi atâta experienţã de viaţã! Cãci ceilalţi tineri, care n-au apucat sã deschidã ochii asupra lumii nu vin la Armatã ci se fac actori, doctori, profesori şi e normal sã nu aibã locuri de muncã acolo ci numai la Armatã. Pãi nu rezultã aşa din abordãrile guvernului?
  Profitând de hâda decizie guvernamentalã, o grãmadã de mãscãrici au descoperit brusc cã militarii au şi pensii mari şi ar trebui aliniaţi cu ceilalţi cetãţeni. Hãrnicia lor în susţinerea acestei teze demente este permanent alimentatã ba de reprezentanţi ai guvernului, ba de mass-media. Bine-nţeles cã toţi aceşti mãscãrici şi susţinãtorii lor sunt trãzniţi de amnezie şi uitã sã ţipe cã militarii n-ar trebui sã fie numai ei aruncaţi în luptã, la nevoie. Si cã n-ar trebui sã li se interzicã o grãmadã de drepturi şi libertãţi, şi cã n-ar trebui sã fie obligaţi sã rãspundã la orice solicitare, la orice orã din zi şi din noapte. Cã dacã i-aş vedea ţipând „ Vrem şi noi sã murim primii“, „Vrem şi noi sã n-avem voie sã…şi sã…“ sau „Vrem şi noi sã plãtim sume mari drept contribuţii pentru pensie“, sau „Vrem şi noi sã nu mai avem voie sã muncim dupã 55 de ani“, poate m-aş uita mai atent la ei. Mãcar ca sã-mi dau seama dacã nu cumva e cazul sã sun la salvare sã-i transporte gratis pâna la Bãlãceanca.
  Si toate astea, numai pentru cã Armata a rãmas “Marea Mutã”, singura instituţie care nu are voie sã manifeste, sã se asocieze, sã…nimic. Are voie sã fie doar discriminatã. De toţi papistaşii

 4. TOMOS says:

  suntem peste tot in lume si ne fcem treaba respesct pt armata romana si curajul lor incetazi sa trimitetzi soldatzi k pilee in opexuri ,lasati mosii acasa si instruiti barbati ,tineri . din legiunea straina bafta in continuare.

 5. TOMOS says:

  salutariiiii si regrete k ajungem sa servim un guvern strain pt a fce ceea ce stim mai bine datoritaaaa mosnegilor cre sunt incopetenti si nu lasa locul celor tineri inka o data multumimmmmmmmmmmmmmm

 6. TOMOS says:

  30 laa suta din armata romana angajata in legiunea straina multumita sistemului fiti mandri de voi .