Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Preşedintele unui stat ar trebui să deţină controlul total al Netului?

Oprirea Internetului timp de cinci zile în Egipt a relansat dezbaterea în Statele Unite cu privire la amploarea puterii cibernetice de care ar trebui să dispună Casa Albă în cazul unei crize majore, potrivit MEDIAFAX.
Există un proiect de lege privind securitatea cibernetică, care propune ca preşedintele american să controleze un “întrerupător” al Internetului (“kill switch”). Pentru opozanţii săi, proiectul pune în pericol libertatea de exprimare şi alte drepturi fundamentale.

Dar pentru susţinătorii săi, acest text nu va permite Washingtonului să suspende Internetul cu un clic.

Atunci când Hosni Mubarak a întrerupt conexiunile la Internet în toată ţara, congresmenii americani care au elaborat proiectul de lege privind securitatea cibernetică l-au criticat imediat pe preşedintele egiptean, apreciind că se “înşeală total”.

Acţiunile întreprinse de Mubarak pentru oprirea Internetului “erau în mod clar destinate reducerii la tăcere a criticilor interne împotriva Guvernului său”, au reacţionat senatorii Joe Lieberman (independent, preşedinte al Comisiei pentru Securitate Internă din Senat), Susan Collins (republicană) şi Tom Carper (democrat).

“Proiectul nostru de lege privind securitatea cibernetică urmăreşte să protejeze Statele Unite de atacuri informatice provenind din străinătate”, s-au apărat cei trei parlamentari într-un comunicat.

“Niciodată nu am semna o lege care să îl autorizeze pe preşedinte, oricare ar fi el, să închidă Internetul”, au continuat ei, dând asigurări că “urgenţă sau nu, exercitarea unei astfel de puteri constituie un afront pentru Constituţia” americană.

Rămâne ca “legile noastre actuale să ne dea motive de îngrijorare”, insistă congresmenii, al căror text a ajuns deja în Senat.

Dacă va fi adoptat, el va înlocui atribuţiile “extinse şi ambigue” ale autorităţii prezidenţiale cu atribuţii “precise şi ţintite” care nu pot fi invocate decât în caz de urgenţă naţională, menţionează senatorii.

În iunie, circa 25 de organizaţii de apărare a drepturilor şi libertăţilor civile, printre care Electronic Frontier Foundation (EFF) şi puternica ACLU (American Civil Liberties Union), le-au trimis o scrisoare lui Lieberman, Carper şi Collins pentru a-şi exprima îngrijorarea.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.