Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Presupusul şef al organizaţiei jihadiste Ansar al-Islam a fost arestat

Abu Abdallah al-Shafi, presupusul şef al organizaţiei jihadiste Ansar al-islam a fost arestat la Bagdad de forţele de securitate irakiene şi serviciile antiteroriste kurde, sprijinite de consilieri americani.

Abu Abdallah al-Shafi este şeful Ansar al-islam de la crearea grupului şi, potrivit armatei americane, avea legături cu şeful Al Qaeda, Osama bin Laden. “El este suspectat, de asemenea, că a finanţat şi organizat operaţiuni teroriste în Europa şi Marea Britanie”, adaugă comunicatul.

Creată în septembrie 2001 de foşti veterani ai războiului în Afganistan împotriva trupelor ruseşti, Ansar al-islam se implantase în Kurdistanul irakian, în apropiere de frontiera cu Iranul.

În februarie 2003, înainte de invadarea Irakului de aliaţii conduşi de SUA, forţele speciale americane şi combatanţii Uniunii Patriotice a Kurdistanului (UPK, condusă de Jalal Talabani) înfrânseseră această organizaţie şi o alungaseră din locul său întărit. În septembrie 2003, mare parte din membrii săi au constituit altă organizaţie, Ansar al-sunna.

Grupul Ansar al-islam a rămas cantonat în special în Kurdistanul irakian.

În septembrie 2006, 11 persoane suspectate că fac parte din ea au fost spânzurate la Erbil, capitala acestei regiuni din nordul Irakului.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.