Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Prima reuniune din 2013 a Comitetului Militar al NATO

reuniunea Comitetului Militar al NATO

În zilele de 16 şi 17 ianuarie, la Bruxelles, a avut loc prima reuniune din 2013 şi cea de-a 168-a reuniune a Comitetului Militar al NATO, în formatul şefilor statelor majore generale.

Activităţi desfăşurate pe timpul reuniunii:

întâlnire informală cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen;

întâlnire cu şefii statelor majore generale din statele semnatare ale Dialogului Mediteranean şi misiunii ISAF;

- informare cu privire la situaţia din Afganistan şi progresele proceselor aflate în desfăşurare;

– Comitetul Militar şi-a reafirmat sprijinul faţă de conducerea ISAF în succesul tranziţiei securităţii acestei ţări, în următorii doi ani, către forţele afgane;
– s-a discutat despre domeniul potenţial şi provocările care stau în faţa noii misiuni a NATO în Afganistan;
– s-a reafirmat angajamentul Alianţei de a contribui la antrenarea, consilierea şi asistenţa forţelor de securitate afgane şi după 2014.

Preşedintele Comitetului Militar, generalul Knud Bartels, a declarat: “Comitetul Militar este pe deplin conştient asupra necesităţii de a se concentra asupra operaţiei curente, în timp ce planifică şi noua misiune. Detaliile referioare la modul cum se va  desfăşura misiunea după 2014 nu sunt încă finalizate, dar acestea vor fi discutate intens în săptămânile care urmează”.

reuniune în cadrul Consiliului NATO-Rusia: s-a agreat un program ambiţios de colaborare pentru anul 2013 şi au fots recunoscute beneficiile concrete obţinute în 2012, în mod special în cooperarea antipiraterie.

- întâlnire cu şefii statelor majore generale din ţările Parteneriatului Euro-Atlantic: s-a concentrat pe domeniile specifice de cooperare şi pe creşterea transparenţei.

analiză asupra evoluţiei misiunii NATO din Kosovo: s-a reafirmat angajamentul pentru asigurarea structurii de forţe necesare îndeplinirii misiunii.

- dezbateri privind transformarea militară a NATO: s-a concluzionat că Iniţiativa Forţelor Conectate (Connected Forces Initiative) ar trebui să fie o prioritate în contextul provocărilor actuale operaţionale şi economice la adresa Alianţei şi un subiect de top pe agenda viitoarelor întâlniri ale Comitetului Militar.

În încheierea reuniunii, generalul Bartels a declarat: “Revitalizarea Forţei de Răspuns a NATO va fi crucială pentru efortul nostru. Cred că Forţa de Răspuns a NATO este platforma perfectă pentru dezvoltarea doctrinelor comune şi pentru progresul transformării”.

Armata României a fost reprezentată de şeful Statului Major General, generalul-locotenent Ştefan Dănilă.

sursa: Biroul de Presă al MApN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.