Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Prima rundă de negocieri ruso-americane privind reducerea armamentului nuclear

La Moscova, are loc marţi, 19 mai, prima rundă de negocieri ruso-americane asupra unui acord bilateral privind reducerea armamentului nuclear. Rusia aşteaptă ca delegaţia americană să prezinte propunerile sale oficiale.
În decurs de o lună, negociatorii vor trebui să pregătească un raport detaliat pentru întâlnirea preşedinţilor Dmitri Medvedev şi Barack Obama din 6 – 8 iulie, de la Moscova.
Atât Rusia, cât şi SUA au declarat că speră ca noul acord sau cel puţin un document-cadru să fie încheiat în luna decembrie.

Date fiind divergenţele existente, este posibil însă ca discuţiile să dureze mai mult.
Spre exemplu, Statele Unite doresc ca reducerile să privească doar ogivele nucleare şi vectorii purtători desfăşuraţi operativ. În schimb, Rusia cere ca ele să includă şi focoasele păstrate în depozite.

 

Pe de altă parte, ministrul de externe, Serghei Lavrov, a declarat pe 18 mai că “primordială este realizarea unor reduceri suplimentare”, aşa cum au cerut preşedinţii Medvedev şi Obama, la întâlnirea lor din luna aprilie.
“Nu trebuie însă uitate  problema scutului american antirachetă şi de amplasarea armamentelor în spaţiul cosmic, cărora Rusia li se opune categoric”, a mai spus Lavrov.

Sursa: RADOR

 

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.