Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Prime concluzii după întâlnirea Obama – Medvedev la Moscova

În cursul zilei de 6 iulie a avut loc prima întâlnire, la Moscova, dintre preşedintele american, Barack Obama, şi omologul său rus, Dmitri Medvedev.
În urma discuţiilor, Rusia şi SUA au convenit să-şi reducă armele strategice defensive şi să semneze, în viitorul apropiat, un Acord de limitare a arsenalelor nucleare,acord menit să înlocuiască Tratatul de Reducere a Forţelor Strategice (START-1), ai cărui termeni expiră la 5 decembrie 2009.

Potrivit documentului intitulat “Despre viziunea comună în problema reducerii în continuare a armelor strategice defensive”, cele două state îşi vor reduce mijloacele purtătoare strategice până la 500-1.100 de unităţi, iar focoasele nucleare până la 1.500-1.675 de unităţi în următorii şapte ani.

Rusia a autorizat folosirea spaţiului său aerian pentru tranzitul trupelor şi echipamentelor militare americane cu destinaţia Afganistan. Graţie noii înţelegeri, SUA vor putea utiliza de acum înainte spaţiul aerian rus pentru a transporta militari, arme, muniţie, piese detaşabile şi vehicule (inclusiv vehicule blindate), prin intermediul a 4.500 de zboruri pe an, fără a plăti taxa de survol şi fără a face escală pe teritoriul rusesc.

Rusia şi SUA au mai convenit să continue negocierile privind o posibilă cooperare în ceea ce priveşte sistemul de apărare antirachetă.

Totuşi, potrivit viceministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, rămân divergenţele în privinţa proiectului scutului american antirachetă, Moscova considerând că acesta reprezintă un pericol la adresa securităţii sale.

Un ultim subiect abordat s-a referit la constituirea unei comisii comune pentru găsirea prizonierilor de război şi a militarilor dispăruţi în luptă, potrivit unui anunţ făcut luni, la Casa Albă.

Astfel, patru grupuri de lucru vor căuta militarii dispăruţi în al Doilea Război Mondial, în Războiul din Coreea, în Războiul din Vietnam şi în Războiul Rece, inclusiv militarii ruşi dispăruţi în conflictul din Afganistan (1979-1989).

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Prime concluzii după întâlnirea Obama – Medvedev la Moscova”

  1. OBAMA says:

    Rusia in defensiva. Incredibil. Dar economic – bine motivat.

  2. DE CE BAL says:

    Rusia a castigat recunoasterea sferei de influenta, care include statele ex-sovietice.