Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Primele concluzii asupra cauzelor catastrofei aviatice de la Câmpia Turzii

Potrivit raportului preliminar tehnic al comisiei de experţi din cadrul MApN în cazul tragediei aviatice petrecută în noiembrie 2010 la Câmpia Turzii cauza accidentului a fost faptul că, cei doi piloţi au făcut la o altitudine prea joasă o manevră “de manual”.

“Ancheta a fost finalizată şi comisia care a anchetat cazul a tras concluzia că ultima manevră, urcarea la verticală, răsturnarea şi revenirea, a fost făcută la o altitudine mai joasă decât cea prevăzută în manuale. Probabil din cauză că piloţii nu au văzut corect indicaţia de altitudine la bordul avionului, fiind probabil orbiţi temporar de soare. Concluzia ar fi că la baza producerii acestui accident a stat o eroare umană”, a declarat locotenent-colonelul Liviu Lascu, procurorul de caz din cadrul Parchetului Militar Cluj, citat de Ziua de Cluj.

Potrivit Ziua de Cluj, Datele din raportul înaintat MApN arăta că cei doi piloţi militari, căpitan-comandorii Sorin Avram şi Laurenţiu Chiriţă, au efectuat o manevră de “spirală” la altitudinea de 1.200 de metri, cu o viteză de 480 km pe oră, în loc de 1.400 de metri altitudine şi 450 km pe oră, cum ar fi trebuit. Aparatul de zbor MiG 21 Lancer a intrat în trepidaţii, nu a mai putut fi redresat din pricina distanţei mici până la sol şi s-a prăbuşit. Cei doi piloţi de la bord, fiecare cu peste 1.000 de ore de zbor, şi-au pierdut viaţa. Avionul s-a prăbuşit la circa 1 kilometru de pista de aterizare a Bazei Militare Aeriene 71 Luna – Câmpia Turzii.

Finalizarea anchetei tehnice reprezintă doar o parte a anchetei finale aflată în lucru la Parchetul Militar.

sursa: Ziua de Cluj

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.