Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Primele efecte ale campaniei anti Al Qaeda şi anti-talibane din Pakistan

Potrivit New York Times, Pentagonul, Departamentul de stat şi Agenţia Centrală de Informaţii, au intrat în posesia unor informaţii potrivit cărora au apărut primele dovezi care atestă că zeci de luptători ai Al Qaeda precum şi un mic număr de lideri ai grupării teroriste, îşi părăsesc fieful – zonele tribale din Pakistan – şi se îndrepată Somalia şi Yemen.

Conform unor comunicări monitorizate cu atenţie de Pentagon şi Agenţia Centrală de Informaţii, grupările teroriste din cele trei locaţii comunică acum mai frecvent şi aparent încearcă să-şi coordoneze acţiunile. Unii analişti pun aceste demersuri pe seama presiunilor exercitate prin intermediul atacurilor aeriene cu avioane fără pilot îndreptate împotriva militanţilor Al Qaeda din Pakistan.

Acţiunea acestora este favorizată de numărul crescând al operaţiunilor din Yemen şi Somalia similar cu Irakul după invazia militară americană din 2003. Somalia este acum un stat eşuat, care seamănă într-o anumită măsură cu Afganistanul de dinainte de 11 septembrie 2001, în timp ce guvernul fragil din Yemen se străduieşte în mod ineficient să lupte împotriva militanţilor.

Numărul luptătorilor Al Qaeda care părăsesc Pakistanul este totuşi redus – câteva zeci – şi nu există dovezi că principalii lideri – Osama ben Laden şi Ayman al-Zawahiri – ar intenţiona să-şi părăsească refugiul din zonele tribale pakistaneze.

Plecarea luptătorilor Al Qaeda din Pakistan ar putea adânci haosul din Somalia, unde o grupare militantă islamistă, Shabab, a atras sute de luptători străini ai jihadului în demersurile ei de a răsturna guvernul islamist moderat şi fragil de la Mogadiscio.

În acelaşi timp, ar putea creşte ameninţarea pe care o reprezintă din ce în ce mai mult în Yemen militanţii care controlează acum zone vaste ale ţării în afara capitalei. “Sunt foarte îngrijorat de apariţia din ce în ce mai multor zone sigure în Somalia şi Yemen, deoarece am văzut că lideri ai grupării Al Qaeda, unii lideri, au început să plece în Yemen”, afirma amiralul Mike Mullen, şeful Statului Major General al armatei SUA, într-un discurs susţinut la 18 mai la Brookings Institution.

Pentru Washington, această mişcare creează deopotrivă oportunităţi şi riscuri. În condiţiile în care administraţia Obama îşi concentrează lupta împotriva talibanilor şi a grupării Al Qaeda asupra fiefurilor din Afganistan şi Pakistan, o plecare a luptătorilor şi unora dintre lideri către noi locaţii ar putea complica eforturile americane de a da lovitura decisivă. Pe de altă parte, pentru a-şi asigura protecţia în zonele tribale din Pakistan, forţele Al Qaeda şi cele ale talibanilor s-au apropiat de triburile Pashtun, cu care au strânse legături familiale şi tribale. O părăsire a acestor zone i-ar putea expune pe liderii Al Qaeda trădării, în timp ce schimbul de informaţii între militanţii din Pakistan, Somalia şi Yemen a creat o nouă ocazie pentru serviciile secrete americane de a-i lua în vizor pe insurgenţii care, după atacurile de la 11 septembrie 2001, au renunţat la echipamentele electronice de comunicaţie pentru a nu risca să fie detectaţi.

sursa: New York Times

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.