Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Primele simulări de calcul a pensiilor militare făcute de Ministerul Muncii

Într-o conferinţă de presă ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a precizat că pensiile speciale ale angajaţilor din armată, poliţie, servicii secrete vor fi recalculate în funcţie de soldele şi salariile pe care le-au avut, ca şi când ar fi contribuit la bugetul de asigurări sociale.


Şeitan a precizat că au fost făcute simulări pe cazuri punctuale şi s-a descoperit că,” în anumite situaţii, diferenţele nu vor fi semnificative sau că ar putea exista anumite majorări” (sic!)

Astfel, un locotenent-colonel din Ministerul Apărării cu un stagiu de cotizare de 34,7 ani care, în prezent, are o pensie de 2.313 lei va avea după recalculare 2.302 lei.

Un ofiţer SRI cu pensie de 2.903 lei şi stagiu de cotizare de 36,4 ani va obţine după recalculare o pensie 3.011 lei.

“Cu cât au obţinut solde mai mari în ultima lună de activitate cu atât pot rezulta pensii mai mici, cu cât pensia este mai mare cu atât reducerea va fi mai mare”, a declarat ministrul Muncii.

Aproximativ zece la sută din pensiile speciale ar putea scădea, după recalculare, reducerea medie fiind de 1.500 de euro, dar putându-se ajunge şi la o diminuare la 80%, cei mai afectaţi fiind magistraţii, aviatorii şi diplomaţii.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat, joi, că,  după recalculare, reducerea pensiilor speciale va fi direct proporţională cu valoarea veniturilor încasate în ultimele luni de activitate,  în funcţie de care au fost calculate pensiile.

Potrivit ministrului, ar fi aproximativ 200.000 de pensii speciale, iar 25.000 din acestea ar putea scădea, după recalculare, scăderea medie fiind de 1.500 de euro.

sursa: MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

26 Responses to “Primele simulări de calcul a pensiilor militare făcute de Ministerul Muncii”

 1. mega2005 says:

  Pentru un singur leu scazut din pensie merita dati in judecata!!!

 2. ion says:

  numai uniti vom reusi……hai la lupta cea mare

 3. Marlon Juvet says:

  Toti “jmecherii” evită cu obstinaţie să dea un răspuns cinstit la întrebarea – ce se va întampla cu cei disponibilizaţi la 40-45 de ani. Un plutonier / plutonier major din categoria asta are acum între 9-11 mil. Un căpitan are 12-14. Un maior, ceva mai mult. Pe aici se învart. Ce va mai rămâne din pensiile lor? Tot ce se simulează pe aici face referire la stagii de cotizare de 34-35 ani.

 4. Altfel says:

  Acest cetatean numit sheitan are mari deficiente caracteriale, iar indivizii cu astfel de deficiente nu sunt capabili sa judece drept. Ei sunt mereu frustrati-asta a vrut sa ajunga si el mare shparla politica inainte de ’89 si a fost blocat fiindca era cam tampitel-si abordeaza orice chestiune urmarind NUMAI sa loveasca, sa raneasca, sa darame. Cand vorbeste de pensii, asta zice: “atat le dau”, de parca ar da din banii de sex oral ai lu nevasta-sa. Asta ca sa ma ridic si eu la inaltimea lui. Pardon, sa ma cobor la inaltimea lui. De ce n-as face-o, daca un ministru o face?

 5. Nimeni says:

  Intrebare: cine este acel lt col din armata cu 34 ani contributie? Un calcul simplu spune asa: terminat scoala militara la 22 ani. Buuun! Cotizat 34 ani, plus 22 de la absolvire egal 56 ani. Deci, unde e greseala? Poi eu stiu ca varsta limita pentru gradul de colonel este 55 ani iar daca nu ma insel pt lt col este 54… Deci cine e nenea ala?! sau gresesc eu?

 6. Bure Bista says:

  Pentru Altfel:

  “Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat azi că nu toţi copiii vor mai primi alocaţie de la stat. Mihai Şeitan afirmă că părinţii care au venituri foarte mari nu vor mai avea alocaţie pentru copiii lor.”

  E tare domle ăsta!

 7. BOC SI CEATA LUI says:

  Este de-a-dreptul penibila insistenta care Boc si Seitan aduc zilnic in atentia opiniei publice tot felul de aberatii referitoare la “nesimtitele” pensii militare “de lux”, isi onsuma tot timpul si energia cu tot felul de simulari prin care nu reusesc decat sa-si demonstreze incompetenta si reaua credinta, dezinformarea,manipularea si contrapunerea conflictuala intre diferite segmente si categorii sociale. Mai intai ii cerem domnului Boc, in calitate de primministru (fruntea executivului tarii) nu de politruc , sa precizeze daca Romania mai respecta sau nu atat tratatele si protocoalele dar si convetiile pe care le-a semnat?!? Aveti cunostinta domnilor ca pensiile militare sunt,in viziunea normativelor europene, pensii ocupationale -NU SPECIALE cum trambitati zilnic, si aunt reglementate in tarile UE si NATO prin legi speciale sau capitole distincte- cu principii si reguli separate- inserate in legile generale.Dar deciziile Curtii Constitutionale le recunoasteti si le aplicati? Presedintele CSAT si comandant al armatei ce are de spus oare. A uitat oare afirmatiile facute in octombrie si noiembrie 2009. NU VA MAI BATETI JOC DE ARMATA!!! Ne simtim umiliti in fata acestui linsaj mediatic pe care l-ati declansat si il mentineti continuu cu ajutorul “dezinteresat” al unor “mari jurnalisti,analisti si formatori de opinie” care au lipsit total la cursurile de deontologie. Doamne ajuta si iarta!

 8. ionica_minune says:

  E tare “asta” si ai lui…….ca fara ei nu va face nimic. Problema apare daca astia ai lui sunt de acord cu el. Oare NATO chiar nu are nimic de spus in ceea ce priveste salariile si pensiile militarilor? Oare Romania cand a semnat tratatul de aderare nu si-a asumat niste obligatii? Oare a ajuns Romania sa-si bata joc de NATO? Oare au ajuns toate lichelele si toti nespalatii sa-si bata joc de traditiile militare si de valorile armatei? Oare au ajuns acesti nemernici sa-si bata joc de cadrele militare ale armatei romane?
  Poi mai frate, eu judec asa: la pensie si salariu egal cu alte categorii din civilie, eu vreau si aceleasi drepturi, caci altfel ma simt discriminat. Deci, sa-mi fie iertat limbajul dar “mi se va rupe” cand ma va chema ostirea la 2 noaptea, nu voi raspunde la telefon, nu voi face de serviciu decat daca sunt platit dublu, vreau sindicat, imi voi face firma sa dau si eu “tunuri” sa-mi iau casa sa nu-mi mai plimb familia ca tiganul cu cortul.
  Citeam zilele trecute cat plateste statul roman pentru tentativele astea de parlamentari la hotel Bucuresti , parca: 240 lei/zi (cu reducere 5 lei ).
  MAI NESIMTITILOR, UN MAIOR AL OSTIRII ROMANE IA 800 DE LEI PE LUNA. VREAU SA-MI GASITI SI MIE APARTAMENT CU DOUA CAMERE IN BUCURESTI CU BANII ASTIA. VA DOARE’N COT………..
  NENEA BOC, MUTA BRE PUTORILE ASTEA LA UN HOTEL MAI IEFTIN SA VEZI CE ECONOMII FACI LA BUGET. Nu mai zic nimic ca ma inervai cu nervii si debitez prostii……
  Auzi la ei, 240 lei cu reducere…………

 9. Altfel says:

  Lui Bure Bista,
  Ceea ce ai mentionat confirma ura care colcaie in acest individ. Intr-o tara normala, ar fi fost arestat pentru instigare la incalcarea Constitutiei statului, pentru ca afirmatia lui incalca minimum doua principii constitutionale: acela care interzice discriminarea dupa orice criteriu, inclsuiv dupa “venitul parintilor”, si acela privind ocrotirea copiilor de catre stat. Dupa cum ziceam, asta s-ar fi intamplat intr-un stat normal! Dar, vorba cuiva: “Ba, tu vorbesti SF?!”.

 10. barrakuda73 says:

  Precum numele asa si firea. Sheitan-oglu inseamna fiul satanei in turca.

 11. Unde esti tu Tzepesh, Doamne!!!! says:

  Nu ar fi nicio problema faptul ca pensiile militare vor fi tot cam la aceeasi valoare ca si pana acum. DAR, celelalte pensii ale bugetarilor vor creste!!! Asta inseamna ca nu mai exista diferente intre militari si civili!! De ce sa mai albim in Armata, cand putem sta in invatamant cu 4 ore/zi si aceeasi pensie?! Iata deci!!!!!!! Liber la slogan: Alege cariera militara?????

 12. mega2005 says:

  pt. nimeni
  Limita de varsta pt. lt.col este de 53 de ani si este evident ca un stagiu de cotizare peste 30 de ani se poate realiza incluzand si scoala militara. In Legea 164, scoala militara este considerata vechime in serviciu, iar eu, la iesirea din sistem, la varsta de 45 de ani am avut 26 de ani vechime in serviciu, cu tot cu scoala militara.Scoala militara ar putea reprezinta un stagiu de cotizare asimilat. In legea nr.19/2000 si perioada cat oamenii au urmat cursurile universitare este considerata stagiu de cotizare….
  In orice caz, acest sheitan e dus cu pluta si ar merita legat la un stalp al infamiei unde sa primeasca in mecla legume calitatea a IIIa iar cainii fara stapan sa se usureze pe el, ca mai mult nu merita,..sau merita prea mult???

 13. nicu says:

  intrebare pt, ministrul muncii : cum s-a facut simularea si cum puteti mintii in acest hal. Pei daca s-a abrogat leg.8o/l995 care prevedea ca militarii primesc la pensia stabilita un cuantum de 1o/15/2o% in raport de ordinele militare avute in viata militara / nu va dati seama ca logic toate pensiile scad cu aceste procente ? si cum aproape toti militarii au avut vechime peste l5 ani este normal ca toate scad. Un subofiter nu a realizat mai mult de o,8 puncte pe an ceaceduce la o pensie de aproximativ 1ooo-l2oo lei pentru o activitate de minim 25 ani in conditii speciale, pentru ca pentru ceilalti militari pensia nu poate depasi 7oo-8oo lei,. asa ca atentie dragi militari la manipulare.

 14. nicu says:

  intrebare pentru dl ministru seitan: care este stagiul de cotizare complet- deci cel la care se imparte punctajul total realizat de militari, pe grupe speciale, deosebite si normale, intre anii 2oo1-2o1o.Si daca tot considerati in mod arbitrar ca ne puteti aplicas principiul contributivitatii, atunci mi se pare normal ca in veniturile realizate de militari sa fie introduse si cele prevazute de ordinul 5o/l95o precum si veniturile la care am fi avut dreptul pentru celelalte 16 ore pe zi/ pentru ca putem face dovada ca am fost in program 24 ore din 24. si daca tot doriti nediscriminare /egalitate etc. cum va linistiti cu gindul ca eu care am facut armata obligat/ am aceleasi drepturi la pensie cu cel care a facut facultatea ca perioade asimilate. pei unde este principiul dumneavoastra de egalitate, nediscriminare etc, .Eu am stat tot timpul obligat in cazarma si unitate inchis cu garduri, program militar iar celalalt facea facultatea liber, dansuri, baurturi, distractii. Deci luati legatura cu dl boc si cu secretarul de stat mocanu si reparati aceasta nedreptate. Este simplu : cei care au facut armata un an sa li se adauge 3 ani, cei cu 1,4 luni -4/2 ani iar cei cu 2 ani – 6 ani. Si aici pentru ca tot insistati sa reparati nu stiu ce, in raport de unde a facut armata ii considerati grupa speciakla, deosebita sau normala. Salariile pe care le luati in calcul pentru aceste perioade sa fie cele brute si nu minime, pentru ca orice lege este in favoare omului si nu in defavoarea lui. Am mai avea de spus, dar sint suficiente pentru abordare si chiar pentru o tema de doctorat. Si stiti ceva ? lasati armata, po;itia si serviciile in pace caci legea pensiilor lor este o lege a pensiilor militare nu una speciala.

 15. Petrica says:

  Domnule ministru Seitan sunteti pe dinafara.
  La calcularea pensiilor militare se are invedere si trebuie in continuare in vedere:vechimea in munca, stagiul de cotizare,ordinele si distinctiile dobandite si functia detinuta.
  Nu este corect chiar la acelasi grad profesional si acelasi stagiu de cotizare dar functii diferite sa se calculeze acceasi pensie.

 16. nicu says:

  pt. dl,ministru seitan, constitutionalistul prim ministru boc, barbosul mocanul si mai noul dezertor m. sirbu care a plecat din fostul partid ca sa sustina distrugerea sistemului national de aparare a romaniei si a sistemului de pensii militare, va pot spune urmatoarele: Infractiunea, este fapta savirsita cu VINOVATIE, care prezinta PERICOL SOCIAL si este prevazuta de LEGEA PENALA. Daca ii lipseste un element nu mai este infractiune.Pei cum puteti domnilor sa afirmati ca ne aplicati sistemul contributivitatii, daca noi nu suntem contributivi. Deci daca lipseste un element din cele parca noua ati zis de la leg unica a pensiilor, mai indrazniti sa spuneti ca o aplicati si noua cadrelor militare? Nu este ea nula pentru noi ?, PACAT de astfel de gindire juridica. Dar de fapt ma intreb ca orice pensionar : ce este atit de important in acest proiect pentru care v-ati stors creierele, ati muncit peste doi ani de zile va laudati ca nu mai puteti rezista fara implementarea acesteia, ca este rodul muncii voastre pentru care v-ati tradat colegii ( m, Sirbu ), cind de fapt este o copiere a leg. l9/2000. si prelungirea virstei de pensionare aberanta fara temei legal si fara respect fata de cei care vau cresut. Oare ce zic parintii vostri cind vad ce fel de monstrii au crescut ?.

 17. general says:

  domnilor e clar.astia au nevoie de bani.ei trebuie sa-si ia inapoi cu dobanda banii cu care au cotizat campania lui basescu .mint cu nerusinare.nu vedeti ca au scazut salariile celor din invatamant cu toate ca au promis ca nu vor face asa ceva?acelasi lucru au facut si celorlalti bugetari mai putin celor numiti politic.in schimb la varf sunt niste salarii ametitoare marite cu recompense.cum naiba poate fi unul si ce cap are de este parlamentar pdl,director la nu stiu ce agentie,sef program masterat,membru aga sau in consiliu de administratie la nu stiu cate firme de stat si asta toate odata.prosti ne-au gasit de suportam atata batjocora.

 18. politistul says:

  un drept castigat nu poate fi anulat, dreptul la pensia suplimentara trebuie sa-l dobandesc prin justitie

 19. general says:

  domnule politist.asta o vrem noi.din pacate nu o vor ei.daca nu ai pus pulanul pe ei cand trebuia acum se razbuna.din pacate nici eu nu le-am aplicat cand meritau si acum platesc .sunt un nesimtit si trebuie sa dau din pensia aia nesimtita fiindca trebuie platita cu dobanda campania electorala a lui basescu et compania.ca de videanu.udrea,seful dumitale etc. n-or da ei din buzunar ca ei sunt alesii neamului nu?

 20. gy says:

  Domnilor pensionari militari,
  Va rog sa cititi cu atentie cele precizate de art. 2, al. 6 din HG 527/28.07.2010 privind recalcularea pensiilor militare:
  “Documentele in baza carora se recalculeaza pensia militara, se depun de catre BENEFICIARII acestora la structurile de pensii din MApN…”.
  Deci tot noi trebuie sa umblam dupa un drept castigat.
  Cu stima,
  Gy

 21. maria says:

  se joaca cu noi ! ne meritam soarta ! de 20 ani le-am permis prea mult! ei sau facut nababi, iar noi nu mai avem dreptul sa avem o pensie modesta! la arme fratilor! sa dea socoteala toti care si-au batut joc de tara!

 22. pricopi viorel says:

  vio am lucrat la poostl de politie 25 de ani fiind munca nenormata 24 din 24 de ore sami plateaca inca l6 ore pentru fiecare zi 365 de zile pe an inmultit cu 25 de ani . daca imi va scadea pensia portocalii cu l leu eu deachid un proces cu guvernul roamniei sami plateascu suma de bani pentru inca 5o de ani de munca am lucrat la post si pe timpul lui ceausescu am avut in responsabilitate 2 comune in anii 1998 l989 intrucit o comuna vecina a disfiintato si mi-a dato in competenta mea si nu am primit un leu la leafa lucrind 24 din 24 de ore pe zi. nu am avut sarbatori nu am putut sa merg la nunti si botezuri nu am avut prieteni numai dusmani am avut. sa traiesti bine tovarase utecist boc

 23. geo says:

  In 1997 cind se pregatea Romania sa intre in NATO se auzea un zvon in presa (bravo presa) ca va fi scoasa o ordonanta de urgenta,mai marii militari (mapn,smg si alte structuri militare) au aparut cu ordine prin care se desminteau aceaste informatii(ca si in 1989) si ne indemnau sa nu luam de bun tot ce se scrie in presa, si a aparut ordonanta 7/98 privind restructurarea ARMATEI prin care am fost obligati sa parasim sistemul care a cheltuit din banul public pentru pregatirea noastra acum fiind idezirabili pentru ca vezi Doamne veneam din sistemul comunist.Acum se calculeaza pensiile militarilor dar nimeni din 1989 pana in 2010 vorbesc de cei care ne conduc, nu si-a pus intrebarea daca statul ROMAN a dat vreun ban sie isusi pentru acesti oameni contributia la pensia de stat.Sau trezit ca nu mai au de unde fura si s-au gandit ca sa ne umileasca pe noi militarii avind in fruntea armatei niste neica nimeni care tin mai mult la ciolanul lor decat la ceicare si-au facut datoria in toate timpurile.

 24. ion says:

  Un general doctor ce salariu primeste si ce scazaminte pt ca este doctor in regulamente scrise de inaintasi nostri

 25. Lucian says:

  Asta este privind acum in urma ma bucur ca nu am intrat la scoala de subofiteri, nu am nevoie de pensie, nu vreau sa contribui in statul asta cu nimic, nu vreau sa muncesc in tara asta, ca altii sa se imbogateasca pe spatele nostru! Cat am lucrat in armata m-am simtit ca un sclav… acum oricand ma uit la tatal meu care a lucrat si el in armata 28 ani adica a servit patria 28 ani tinand cont ca sunt al 5 lea copil al lui., nu cunosc sa-mi fi spus vreodata ca acei 28 ani au fost cei mai frumosi ani din viata lui ci din cate mi-am dat eu seama el si-a sacrificat tineretea si aproprierea fata de familie din cauza carierei militare.. Oricum majoritatea cadrelor militare care au fost inlaturati sau pacaliti cu iesirea la pensie prin ordonanta sunt niste oameni cu principii, inteligenti si onesti nu ca acesti ticalosi ce acum dupa ce au furat mai tot ce se putea fura in tara asta crezand ca nu mai au nimic de pierdut isi permit sa dezonoreze ARMATA ROMANA., In concluzie as vrea ca tatal meu sa simta satisfactia anilor serviti acestei tari, imi iubesc tara dar oare tara ma iubeste pe mine? Daca ar sta in puterea mea as schimba totul prin infintarea unei noi puscarii cu numele Penitenciarul Democrat Liberal

 26. PANI HACITIN says:

  Decizia Guvernului Boc de a modifica modul de calculare a pensiilor militarilor a creat confuzie, a pus zeci de mii de vârstnici pe drumuri şi a dat naştere la numeroase conflicte între aceştia. Cu toate că ministrul apărării, Gabriel Oprea, se “bate cu pumnul în piept” că noul sistem de calculare a pensiilor este în avantajul foştilor angajaţi din armată, numeroase cadre militare retrase au rămas fără retribuţia pentru multe luni de activitate. Principala cauză pentru aceste nereguli apărute este birocraţia “excesivă”.