Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Primul zbor al dronei europene de luptă nEUROn

Drona europeana nEUROn

Suedezii de la Saab şi francezii de la Dassault Aviation au anunţat efectuarea primul zbor de către prototipul dronei europene de luptă nEUROn.
Zborul a fost efectuat în orașul francez Istres. nEUROn este prima platformă stealth de mari dimensiuni proiectată în Europa. Este un demonstrator optimizat, destinat testării diverselor tehnologii și nu va fi produs în serie. Obiectivul acestui program este acela de a dezvolta expertiza în domeniul aeronauticii a țărilor participante.

Urmează să fie efectuate mai multe teste în zbor și se intenţionează ca drona de luptă nEUROn să zboare în Suedia din 2014.

În cadrul proiectului, Saab, compania suedeză furnizoare de sisteme de apărare și securitate, a jucat un rol important în ceea ce privește proiectarea, dezvoltarea și producția. Saab a fost responsabilă pentru sistemele de avionică și cele de combustibil, părțile esențiale ale stației de la sol, precum și cu design-ul și producția fuzelajului principal. Fuzelajul a fost livrat în 2011 companiei Dassault Aviation, în Franța. Saab s-a mai implicat și în testarea în zbor, sistemele aerodinamice și tehnologiile stealth.

„Acest prim zbor demonstrează capacitatea Saab de a dezvolta și de a produce sisteme aeronautice avansate. Programul NEUROn a avut ca rezultat experiențe ce vor spori competitivitatea Saab în ceea ce privește design-ul high-tech și metodele de producție eficiente din punct de vedere al costurilor. Cunoștințele acumulate vor servi în dezvoltarea următoarei generații Gripen, a producției civile și a viitoarelor activități privind UAV-urile”, a declarat Mats Palmberg, Vicepreședinte și Director de Marketing în cadrul diviziei Aeronautice a Saab.

Mai mult decât atât, implicarea în programul nEUROn a consolidat capacitatea Saab de a gestiona și de a participa în proiecte ample de colaborare cu industrii și autorități din mai multe țări. O experiență deosebit de valoroasă, având în vedere tendința industriei de apărare de a înregistra o cotă tot mai mare de proiecte de dezvoltare desfășurate în colaborare.

Alături de francezi şi suedezi la proiect mai participă grecii de la EAB, eleveţienii de la RUAG Aerospace, spaniolii de la EADS CASA şi italienii de la alenia.

 

sursa: comunicat Saab

Etichete: , , , , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Primul zbor al dronei europene de luptă nEUROn”

  1. Fenchea Marius says:

    Si uite asa F 35 isi va pierde incet dar sigur utilitatea sa ca avion de strike si Lockheed Martin trebuie sa ia din ce in ce mai serios in considerare ce va face cu F 35-ul pentru a-l face un veritabil avion de suprematie aeriana.
    Acest lucru va duce in viitorii 10 ani la o serie de modificari succesive ale motorului, suprafetelor de comanda si poate si a amvergurii aripilor.

  2. sorin says:

    Dupa cum merg lucrurile, sunt sanse foarte mari ca viitorul aparat de generatia 5 sa fie un proiect comun al tarilor europene.Ce ar iesi din acest proiect daca ar fi cooptati si rusi?Macar la proiectarea celulei de zbor.Electronica si avionica sa apartina exclusiv occidentalilor.