Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Priorităţile României privind Noul Concept Strategic NATO

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul român al Afacerilor Externe a participat marţi, 21 septembrie, la reuniunea ministerială UE-SUA şi la dineul transatlantic găzduit de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, în contextul reuniunilor la nivel înalt ale ONU ce se desfăşoară în această perioadă la New York.

Discuţiile s-au axat pe securitatea europeană, în special Noul Concept Strategic al NATO şi apropiatul summit de la Lisabona, relaţiile NATO-Rusia şi misiunea din Afganistan. În cadrul dineului, Teodor Baconschi a evidenţiat priorităţile României privind Noul Concept Strategic al NATO.

“Summit-ul NATO de la Lisabona, programat pentru această toamnă, va demara o dezbatere decisivă privind consolidarea Alianţei. Va fi, indiscutabil, Summit-ul Noului Concept Strategic – un moment crucial pentru întărirea unităţii în ceea ce priveşte obiectivele şi viziunea Aliaţilor, în acest context internaţional nesigur şi de constrângeri financiare”, a subliniat şeful diplomaţiei române.

A mai fost punctat faptul că România îşi doreşte ca partenerii europeni si euroatlantici să îşi menţină atenţia asupra diferitelor zone de instabilitate din vecinătatea Alianţei – cum ar fi vecinătatea estică, zona Mării Negre, Orientul Mijlociu şi regiunea mediteraneană -, menţinerea politicii uşilor deschise şi întărirea cooperării Alianţei cu UE, ONU şi OSCE.

Ministrul Teodor Baconschi a reiterat determinarea României de a susţine eforturile comunităţii internaţionale pentru stabilizarea Afganistanului, inclusiv în ceea ce priveşte dimensiunea civilă şi formarea în domeniul instituţional.

şeful diplomaţiei române a participat şi la reuniunea ministerială UE-SUA, care s-a axat pe teme de actualitate de pe agenda internaţională şi regională, precum Pakistanul, procesul de pace din Orientul Mijlociu, Balcanii de Vest şi situaţia din Iran.

“Eforturile susţinute ale UE şi SUA au ajutat ţările din Balcanii de Vest să-şi consolideze democraţia şi să îşi promoveze reformele economice. Un accent special ar trebui pus acum pe traseul european al Serbiei şi coordonarea UE-SUA in Bosnia”, a declarat Baconschi.

Teodor Baconschi, face parte, în perioada 21-24 septembrie 2010, din delegaţia României condusă de primul ministru Emil Boc la evenimentele dedicate celei de a 65-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, ce are loc la New York.

Cea de a 65-a sesiune a Adunării Generale a ONU se desfăşoară în contextul menţinerii unui curs ascendent al multilateralismului, reconfirmat prin recunoaşterea complexităţii unor teme de interes global precum Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului, schimbările climatice, neproliferarea nucleară, pandemiile globale, criza economică, situaţia din Afganistan.

sursa: Ministerul Afacerilor Externe

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.