Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Problemele politice interne afectează imaginea României în cadrul NATO

În urmă cu o zi, au fost marcaţi, într-un cadru oficial, cei 10 ani de la invitarea României de a deveni membru NATO.
După ceremonia dedicată acestui eveniment, ministrul Apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a fost intervievat de AGERPRES. Două dintre întrebări au vizat măsura în care “România reuşeşte să-şi impună (în prezent, n.r.) imaginea corectă în cadrul NATO” şi “dacă problemele politice interne afectează imaginea României în cadrul NATO?”.
Răspunsul ministrului Apărării a fost următorul:

Desigur, nu foarte tare, dar este interesant că bărbaţii noştri de stat au încercat, în continuare, să defăimeze România chiar la NATO: în noiembrie 2012, cu prilejul unui exerciţiu de stat major desfăşurat la Comandamentul NATO de la Stavanger, în pregătirea şi în dezvoltarea scenariului exerciţiului, care vorbea despre o ţară ipotetică cu un ministru al apărării nebun şi foarte angajat împotriva valorilor democratice, împotriva NATO, dar care-l ilustra, în imagine, pe premierul Ponta.
Este inacceptabil acest lucru. Normal că am făcut protestele de rigoare, dar interesant este cum s-a ajuns la această imagine, având în vedere că ofiţerul de presă al Comandamentului de la Stavanger era un ofiţer american, dar tot acolo lucra şi un român plecat din ţară în 1991 şi care s-a întors istovit prin 2005, după care a primit susţinere într-o capacitate internaţională, un post de ziarist la Biroul de comunicare al Comandamentului de la Stavanger. De acolo, domnul acesta a găsit câteva imagini dintr-un reportaj reprezentându-l pe premierul Ponta în ipostaze de lucru. Având în vedere faptul că Biroul de presă al NATO în pregătirea scenariilor are contract cu marile agenţii de presă şi poate împrumuta imagini deţinute de acestea, aşa a ajuns Victor Ponta în ochii ofiţerilor de stat major ai Comandamentului ca un ministru al apărării nebun dintr-o ţară uitată de lume.
Deci, defăimarea României continuă, inclusiv la NATO. Este trist, pentru că nu există alţi oameni de stat în lumea normală care să-şi defăimeze propria ţară, cu excepţia supremului nostru lider din capul statului“, a spus Corneliu Dobriţoiu.

Referitor la prezenţa militarilor români în alte teatre de operaţii, după 2014 – când se va încheia misiunea în Afganistan – ministrul Apărării a afirmat că “în măsura în care NATO va dezvolta operaţiuni internaţionale, categoric militarii români vor fi acolo“.
Această prezenţă va fi “nu ca urmare a unor atitudini beligerante, ci pentru a demonstra că armata română, “în calitate de aliat la graniţa de Est a NATO este capabilă să îşi asume riscuri şi responsabilităţi împreună cu ei şi în alte operaţiuni decât cele dedicate articolului 5″.

În legătură cu relaţile de colaborare dintre Armata Română – Armata Rusă, Corneliu Dobriţoiu a spus că “aceste relaţii sunt superbe, dar care lipsesc aproape cu desăvârşire“.
“Dar avem relaţii în domeniul istoriei militare, îngrijim şi ne respectăm locurile de veci ale eroilor noştri, respectăm istoria, fără doar şi poate”, a afirmat ministrul.

La întrebarea “Ce avantaje obţine România din sacrificiile soldaţilor români în teatrele de operaţiuni?” Corneliu Dobriţoiu a spus:
“În plan intern, avantajele sunt foarte mari, pentru că am câştigat experienţă operaţională la nivelul unor structuri de bază, de tip batalion, ne-am îmbogăţit doctrinele de instruire, prin participarea la operaţiuni am reuşit să creştem maturitatea luptătorilor la nivel individual. La nivel politic, am demonstrat că România este în măsură să-şi asume riscuri şi responsabilităţi alături de aliaţi, acolo unde este nevoie”.

O altă întrebare a vizat măsura în care criza economică duce la vulnerabilizarea sistemului de apărare.

“Crizele pârjolesc totul în calea lor, dar cel mai aprig pârjol se datorează unor minţi răsucite care au prăbuşit acest sistem. Pentru că un stat care are probleme sau care nu poate să asigure bugete coerente pentru apărare, acel stat are posibilitatea să adâncească procesul de reformă în aşa fel încât la sfârşitul reformei, structura de forţe să fie una competentă, adică, pot să-mi restrâng forţa şi să-mi păstrez capacitatea operaţională. La noi, lipsa de cultură de securitate a generat un pârjol mai mare decât criza economică”, a subliniat ministrul.

Referitor la felul în care “va arăta viaţa militarilor şi a rezerviştilor MApN în 2013“, Corneliu Dobriţoiu a afirmat că aceasta “va fi mai bună decât în 2012“.

 

Sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

28 Responses to “Problemele politice interne afectează imaginea României în cadrul NATO”

 1. Gourkha says:

  Propun sa depasim etapa soldat si sa ridicam stacheta la nivel strategic!

  Nu este grav ce ne dezvaluie ministrul Dobritoiu, ci extrem de grav! Toate elementele legate de ceea ce s-a intamplat si se intampla armatei – nu numai rezervistilor, ci si componentei active, conduc la un singur scop: aducerea acesteia in stare de incapacitate de riposta pentru un anume moment. Acel moment este regionalizarea Romaniei. Marinarul Suprem a afirmat in repetate randuri ca daca politicienii accepta modificarea Constitutiei in sensul acceptarii reorganizarii Romaniei pe anumite regiuni administrative, el demisioneaza pe loc. Prin urmare, acesta este scopul final si principal al mandatului sau incredintat de oricine, dar nu de Romania.

  Pe fondul regionalizarii, orice regiune isi poate obtine practic independenta – cazul Kosovo. Singurul impediment in astfel de situatii este ca un stat sa detina o armata puternica, de aceea aducerea armatei romane in incapacitate de riposta si regionalizarea, fac parte din acelasi pachet.

  Despre reorganizarea administrativa pe regiuni, ni se vand tot felul de variante cum ca asa e in UE. Tot ni se aduce ca argument organizarea pe “regiuni economice de dezvoltare” ca asa e in UE. Aici este marea gogonata care ni se vinde. In realitatea, statele din UE sunt organizate administrativ pe regiunile traditionale istorice, nu pe regiuni de dezvoltare economica. Regiunile de dezvoltare economic au caracter virtual si temporar, nu au in niciun caz caracter administrativ. Cele de dezvoltare economica nu au delimitare administrativa, ci pot intersecta doar in context economic diverse regiuni administrative, uneori si zone inter-statale, dar nu au caracter administrativ.

  In Romania sunt 9 astfel de regiuni istorice care pot avea caracter administrativ, fix dupa modelul UE: Muntenia, Oltenia, Transilvania, Crisana, Moldova, Dobrogea, Bucovina, Banat si Maramures. Sunt cele de aici http://bistrita24.ro/upload/harta.jpg. Pe astfel de regiuni istorice sunt impartite administrativ si Germania si Spania si orice stat, nu pe regiuni de dezvoltare economica care au si caracter adminsitrativ.

  Insa Basescu nu spune despre acest tip de organizare administrativa, ci despre o totul alta care combina cele 9 regiuni care ar trebui sa fie de drept cele administrative, in asa fel incat ies 8 dupa un model care incalca principiul istoric. Asa arata modelul lui Basescu: http://cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2011/06/Regiuni_Dezvoltare1.jpg. Moldova e rupta in 2, la fel Transilvania. Ce este mai dubios? Una din cele 8 vehiculate cupleaza 6 judete: CV, HG, MS cu BV, SB, AB. Deci leaga fortat judetele secuiesti exact de aurul din Apuseni si divide Transilvania istorica astfel incat ponderea populatiei maghiare sau maghiarizate sa domine o regiune. E rupere aici: la un referendum regional cu 3 judete secuiesti si 3 romanesti, declararea independentei e chestie de rutina. Cu tot cu aurul din Apuseni. O astfel de regiune, poate fi destabilizata extrem de usor in asa fel incat sa isi declare independenta. In fapt Transilvania ca regiune istorica, are 9 judete: in afara de cele 6, mai sunt si HD, CJ, BN. Intr-o astfel de regiune cu 3 judete maghiare si 6 romanesti, un referendum in scopul declararii independentei nu are succes.

  Regiuni de dezvoltare economica exista in toata UE. Daca analizati insa administrativ diverse state din UE, niciunul nu a renuntat la regiunile administrative pe principiul istoric, astfel incat regiunile economice sa devine si regiuni administrative. Este si logic de ce: configuratia economica poate varia de la o zi la alta, de la un an la altul. Azi poate fi necesara o configuratie economica care sa cupleze mai multe unitati adminsitrative, iar peste 5 ani o alta configuratie economica si care sa cupleze cu totul alte unitati adminsitrative. Ori niciun stat nu isi schimba configuratia adminsitrativa dupa regiuni de dezvoltare.

  Ponta a picat si el in plasa, nereusind sa realizeze ca nimeni in UE nu are organizare administrativa pe regiuni economice de dezvoltare, ci pe regiuni administrativ-istorice. Pana in iulie 2013 a spus ca va modifica Constitutia si apar cele 8 regiuni ale lui Basescu. Daca lucrurile raman asa, imediat dupa modificarea Constitutiei, viitoarea regiune 7 Centru isi va declara independenta cu tot cu aur fara sa se poata opune nimeni. Si nu numai, va destabiliza si 5 Vest si 6 Nord-Vest.

  In acest context, doar o armata puternica poate rezolva problema. O armata puternica are insa si o componenta de mobilizare puternica. Cea de mobilizare e terminata, s-a incheiat, iar cea activa – ne-a spus dl. ministru ce i se intampla, e decimata si aceasta. Planul e perfect!

 2. Socrate says:

  Daca ministrul Bretonel se va mai afisa mult timp ca un sustinator al “ministrului apararii nebun dintr-un stat membru NATO ,identificat insa in persoana PLAGIATORULUI “, atunci , vorba romanului : spune cu cine te inhaitezi ca sa stiu cine esti “. Bretonel da vina , ca de obicei , pe presedintele statului cu ministru apararii=Plagiatorul , nebun . Dar nu presedintele intocmeste tema aplicatiei , ar trebui sa cunoasca Bretonel cine intocmeste aplicatia , fiindca este don . general , tema a fost intocmita de un colectiv de la NATO. Vorbele nu mai au sens iar destainuirea lui Bretonel eu o vad nu ca pe un necaz ci ca pe o fronda fata de partidul bolsevicilor ,fiindca i-au cam dat cu sutul in cur la dorintele politice ale dumnealui. Pana la destainuirea lui Bretonel, nimeni nu stia ca Romania a fost introdusa intr-un scenariu al unei aplicatii ca un stat NATO cu un ministru al apararii nebun insa , spre satisfactia lui Bretonel , in persoana Plagiatorului. Este o comedie la care se poate plange.

 3. Socrate says:

  Din harta cu regiunile istorice lipsesc voivodatele lui Gelu , Glad si Menomorud, poate si altele . Daca privesti acea harta si introduci in ecuatie si factorul economic , vei constata niste dezechilibre colosale. Stiu ca esti priceput in incadrarea personalui militar in conditii de munca. Lasa pe alti , mai priceputi sa se ocupe de reimpartirea administrativa a tarii , daca va fi si cand va fi, nevoie. Dumneata vezi ce mai faci cu sporurile pentru AC si nu implica armata in treburi care nu o privesc.

 4. Socrate says:

  rectific : “… personalului…” .
  S-a inoptat.

 5. Aristotel says:

  Draga Socrate esti portocaliu si la limba si la fapta.Propagandist ai ramas…

 6. Ionel N. says:

  Incerci si tu cu “bagat cotite” dar vad ca nu ai succes…..!!!!

 7. Gourkha says:

  I. Eu am precizat de la inceput ca e o tema care depaseste cu cateva trepte etapa soldat-fruntas-caporal, dar cred ca nu ai inteles si este evident ca tema te depaseste. Regiunile istorice ale Romaniei sunt 9 si sunt cele de care ti-am spus. Au stabilit altii mai destepti ca mine, nu eu – eu doar mai si citesc. (Exista si a 10-a regiune istorica, aceea este Basarabia, numai ca eu am vorbit de Romania actuala care are 9 regiuni istorice). Ce spui tu cu voievodate, este altceva – voievodatele nu sunt regiuni istorice si te referi la o perioda a istoriei despre care nici nu sunt surse verificabile ca ar fi existat de exemplu, Glad.

  Iti dau citat: “Regiunile istorice românești sunt astăzi cele zece provincii tradiționale : Banatul, Crișana, Maramureșul, Ardealul, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dintre care unele depășesc hotarele României de azi, aparținând în parte unor țări vecine.” Unde papucii vezi tu la regiuni istorice voievodatele celor 3? Da click pe numele meu si documenteaza-te!

  II. Da-mi un exemplu de stat european care si-a modificat unitatile administrative astfel incat sa corespunda cu cele de dezvoltare economica? Nu este niciunul. Bavaria a ramas Bavaria istorica si ca regiune administrativa, Saxonia este Saxonia istorica si ca regiune administrativa, Toscana este Toscana istorica si ca regiune administrativa, Lombardia este Lombardia istorica si ca regiune administrativa, Catalonia este Catalonia istorica si ca regiune administrativa, Tara Bascilor este Tara Bascilor istorica si ca regiune administrativa. Si Germania, si Spania si Italia au regiuni de dezvoltare economica, dar nu si-au modificat unitatile administrative. Regiunile de dezvoltare economica nu au nicio legatura cu unitatile administrative ale statelor. Chestia asta doar noua ni se baga in cap. Care au cap se prind de intoxicare, care nu – o musca!

  Sunt de acord cu regionalizarea, dar exact dupa modelul european: pe regiuni istorice! Intre ele se pot face diverse cuplaje pe regiuni de dezvoltare economica, cuplaje care pot fi modificate oricand fara a aduce atingere organizarii adminsitrative a unui stat. Insa in niciun caz nu alergi cu regiunea administrativa dupa cea de dezvoltare economica de dragul suprapunerii lor? Ce te faci cand se modifica regiunile de dezvoltare economica din cauza factorilor economici si care sunt mereu imprevizibili? Iar refaci impartirea adminsitrativa, tot la 5 ani o luam de la capat si cu reorganizarea administrativa doar de dragul suprapunerii peste noile regiuni de dezvoltare care sunt variabile tot timpul?

 8. Gourkha says:

  Proba! Nu pot sa ii raspund nimic lui socrate!

 9. Gourkha says:

  Proba! Pe aceasta tema nu mai pot posta!?

 10. Gourkha says:

  Na ca merge, am incercat de cateva ori cu reply la Socrate si … nimic.

 11. Gourkha says:

  M-am prins! Nu primeste un link!

 12. Gourkha says:

  I. Eu am precizat de la inceput ca e o tema care depaseste cu cateva trepte etapa soldat-fruntas-caporal, dar cred ca nu ai inteles si este evident ca te depaseste. Regiunile istorice ale Romaniei sunt 9 si sunt cele de care ti-am spus. Au stabilit altii mai destepti ca mine, nu eu – eu doar mai si citesc. (Exista si a 10-a regiune istorica, aceea este Basarabia, numai ca eu am vorbit de Romania actuala care are 9 regiuni istorice). Ce spui tu cu voievodate, este altceva – voievodatele nu sunt regiuni istorice.

  Iti dau citat: “Regiunile istorice românești sunt astăzi cele zece provincii tradiționale : Banatul, Crișana, Maramureșul, Ardealul, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dintre care unele depășesc hotarele României de azi, aparținând în parte unor țări vecine.” Unde papucii vezi tu la regiuni istorice voievodatele celor 3? Da click pe numele meu si documenteaza-te!

  II. Da-mi un exemplu de stat european care si-a modificat unitatile administrative astfel incat sa corespunda cu cele de dezvoltare economica? Nu este niciunul. Bavaria a ramas Bavaria istorica si ca regiune administrativa, Saxonia este Saxonia istorica si ca regiune administrativa, Toscana este Toscana istorica si ca regiune administrativa, Lombardia este Lombardia istorica si ca regiune administrativa, Catalonia este Catalonia istorica si ca regiune administrativa, Tara Bascilor este Tara Bascilor istorica si ca regiune administrativa. Si Germania, si Spania si Italia au regiuni de dezvoltare economica, dar nu si-au modificat unitatile administrative. Regiunile de dezvoltare economica nu au nicio legatura cu unitatile administrative ale statelor. Chestia asta doar noua ni se baga in cap. Care au cap se prind de intoxicare, care nu – o musca!

  Sunt de acord cu regionalizarea, dar exact dupa modelul european: pe regiuni istorice! Intre ele se pot face diverse cuplaje pe regiuni de dezvoltare economica, cuplaje care pot fi modificate oricand fara a aduce atingere organizarii adminsitrative a unui stat. Insa in niciun caz nu alergi cu regiunea administrativa dupa cea de dezvoltare economica de dragul suprapunerii lor? Ce te faci cand se modifica regiunile de dezvoltare economica din cauza factorilor economici si care sunt mereu imprevizibili? Iar refaci impartirea adminsitrativa, tot la 5 ani o luam de la capat si cu reorganizarea administrativa doar de dragul suprapunerii peste noile regiuni de dezvoltare care sunt variabile tot timpul?

  PS: Daca ai dubii cum cu regiunile. Baga pe Google “Regiuni istorice romanesti” si ajungi la o sinteza reusita pe Wiki. Acolo le arata mura in gura care sunt, ce inseamna voievodat etc. Citeste si apoi combate!

 13. Gourkha says:

  Acesta e link-ul vinovat!

 14. LoremIpsum says:

  Aia cu Stavanger este trasa rau de par, din cunostintele mele la Stavanger nu lucreaza nici un roman si apoi la crearea scenariului nu participa orice tirpilici cu atat mai putin un civil pe post de jurnalist

 15. Cip says:

  Dragule, eu iti recomand putina documentare daca experienta nu ai in domeniul NATO. Vezi ca civilii de care vorbeste de regula “in viata lor civila” sunt tot militari si… nu prea au grade de subtiriplici.

 16. LoremIpsum says:

  Scuze petru tiriplici, dar daca este adevarat ce scrie in articol, ce este?
  Am experienta NATO mai multa decat poti sa iti inchipui

 17. gheo says:

  ROMANIA ARE IN ANUL 2012 “oameni politici” ???, este cumva o eroare de exprimare ???, pai, puneti fata in fata pe actualii conducatori, adevarati fanfaroni care se ascund in spatele mizerabilei imunitati pentru orice mizerie pe care o savaresc si nu numai cu … sa spunem … “oamenii politici” ai … Unirii Principatelor … Cuza, Kogalniceanu, Alecsandri, Rosetii, Negri, Bratianu, Boliac … etc., asezati actualii sefi de stat alaturi de … “Principele Cuza” – acuzat cu atata miselie tot de ai nostri de infidelitate conjugala dar, care infidelitate conjugala nu i-au afectat interesul fata de tara ci, dimpotriva avem prea multe lucruri ramase de la el, altele … – si trageti concluzii cand, un “cracanat” al zilelor noastre incearca sa ne explice ca … oamenii politicii” … etc, o mare “rusine a Romanei” … in rest, “palavre” aruncate ca nada fraierilor pentru a le abate atentia de la problemele care “ii dor” – inclusiv problemele militare sau militarilor – si pe care, “smecherii” le promit si le tot amana pentru a avea … permanent un “atu” in maneca si pe care fraierii “se tot fac” ca nu-l vad, concluzia, “saracii oameni creduli si … usor de amagit ” …

 18. […] NATO”, imaginea folosita fiind cea a prim-ministrului actual al Romaniei, Victor Ponta (sursa aici: Problemele politice interne afectează imaginea României în cadrul […]

 19. LICA says:

  Sunt crunt dezamagit de evolutia lucrurilor … In timp ce inghetam in Pta Universitatii in ianuarie-martie a.c., marea majoritate a celor din usl spargeau seminte in fata televizorului ! Se pare ca nu mai au nevoie de votul nostru – sondajele indica cca 60 % intentie de vot la usl …Deci, ne pot ignora ! – eu cred ca fac acest lucru din cauza aliantei psd-unpr. Daca nu intervine o schimbare pana pe 9 dec., 4 voturi se vor duce in alta parte, dar nu la usl – poate chiar udmr !!! De asemenea, orice miting ulterior zilei alegerilor NU mai are nici-un sens – cel putin 2 ani ne pot ignora cererile fara nici-un fel de greata ! In aceste conditii, nici SCMD nu isi mai are sensul de a exista – Concluzia : ce nu a reusit basescu, va reusi usl !!! Va salut, cu respect !

 20. gheo says:

  Daca din 7-8 milioane de romani care se “perinda” de obicei la vot, 5-6 milioane vor lua un “pix” de acasa si in loc sa voteze vor scrie pe buletinele de vot “nu avem nevoie de voi !”, noi vrem oameni seriosi, care sa stie sa ne reprezinte interesele”, probabil ca “palma” primita va trezi clasa politica de fanfaroni, … sau poate ca … “nici asa”, ceva trebuie sa ne trezeasca, ceva trebuie facut … , internetul este un mijloc de propaganda fantastic si asa cum il folosesc fanfaronii, putem sa-l folosim si … noi !.

 21. Socrate says:

  M-ai speriat. Nu mai am cuvinte. Esti un colos , esti de neclintit.
  A, din lista mai lipseau voivodatele lui Seneslau si Litovoi precum si cnezatul lui Dobrotici . Daca le vezi incluse in regiunile istorice dupa crearea provinciilor istorice actuale , eu consider ca nu este corect si nu trebuie sa-ti dau tie argumente. Eu nu am grupa de munca AC decat 4 ani, si aceia pe drept , continuitate zi/zi de la inceputul pana la sfarsitul programului. Nu-ti dau detalii fiindca te amarasc prea mult si incurci istoria cu geografia.

 22. Socrate says:

  Am citit de mult de aceea imi permit sa ridiculizez. Agreez cosmopolitismul ( citeste din Kant – Pacea eterna ) nu atitudinile retrograde feudaliste. Trebuie sa existe o corelatie intre istoric- economic – politic – administrativ dar nu in intelesul primitiv al vetrei strabune. Statele evoluiaza si unii oameni odata cu ele . Daca unii raman cramponati in nationalism , chiar local , este problema lor . Poate vom avea ocazia sa discutam in mod civilizat aceasta tema , nu sub presiunea altor nevoi care ocupa momentan energiile majoritatii .

 23. maiorul says:

  subscriu ce a afirmat LICA este real ,corect si cinstit afirmat

 24. Gourkha says:

  I. Revenit de la spectacol! Sa lasam filosofiile inutile! Regiunea de dezvoltare 7 Centru, daca se infiinteaza cum vor cei care ne prostesc ca asa e in UE, are 6 judete: CV-BV-MS-AB-BV-SB. Sa presupunem ca e deja infiintata! Bag-o la un referendum pentru independenta? Ce iti iese? Mie imi iese astfel: maghiarii se prezinta toti la vot adica 100%, romanii 1/2 ca de obicei, iar … si aici … eu iti spun ca dintre romanii cei care se prezinta la vot, cel putin 1/3 sustin ca Bucurestiul e cauza tuturor relelor! Am auzit-o de prea multe ori in SB: mai bine cu maghiarii, decat cu voi cei din Regat. Nu conteaza, tot 1/2 se prezinta la referendum dintre romani si sa zicem ca toti sunt contra independentei! Un calcul sumar are urmatoarlele rezultate: din participantii la referendum ai Regiunii nr. 7 Centru, 75% sunt pentru si 25% impotriva. Independenta este aprobata democratic de locuitorii Regiunii nr. 7 Centru. Din cauza unei stupiditati sau a unei rele intentii, a lui Basescu si Ponta! Dar cum stupiditate la asemenea nivel nu exista, mie imi rezulta ca e cu premeditare.

  II. Mi-ai spus ceva de progres etc.! Cred ca nu ai inteles cum e cu faza ca regiunile de dezvoltare europene nu reprezinta acelasi lucru cu regiunile administrative ale statelor, primele nu au granite transfrontaliere! De exemplu: dupa harta desenata de Basescu – cea cu 8 regiuni, Regiunea 6 N-V formata din judetele romanesti SJ, MM, SM, BH, CJ si MM de fapt nu este decat 1/2 dintr-o regiune de dezvoltare economica europeana. Acea regiune de dezvoltare economica mai are de fapt cateva judete din Ungaria. Intelegi manevra acum – cum ca Regiunea 6 N-V nu este regiune de dezvoltare economica decat cuplata cu o zona din Ungaria? Fii atent: situatia se repeta in cazul Regiunii 1 N-E. Acea regiune dupa harta lui Basescu (Bucovina + 1/2 din Moldova), in realitate face parte dintr-i regiune de dezvoltare economica comuna cu Ucraina. Intelegi manevra acum – cum ca Regiunea 1 N-E nu este regiune de dezvoltare economica decat cuplata cu o zona din Ucraina?

  Si atunci, de unde pana unde regiunile de dezvoltare economica trebuie sa coincida cu cele administrative, din moment ce cele de dezvoltare economica nu au granite transfrontaliere?

  Gandeste ca ofiter superior de stat major si leaga datele intre ele si apoi raspunde!

 25. LICA says:

  PONTA , ISI VA MAI AMINTI DE POSTUL DE PREMIER AL ROMANIEI CAND VA AJUNGE LA VARSTA LUI ILIESCU, DEOARECE SI-A BATUT CRUNT JOC DE FOSTII PENSIONARI MILITARI , CARORA LE-A ARUNCAT FRIGIDERE PLINE CU PROMISIUNI SI MINCIUNI DESANTATE DE 7 LUNI INCOACE , BA A MAI SI SEMNAT PROTOCOL CU SCMD PE ACEASTA TEMA , PE CARE L-A UITAT DIN MOMENTUL SEMNATURII. CE REGRETE POT AVEA CU ROMANII ?? EI MI-AU TAIAT SI DESFIINTAT PENSIA FOSTA MILITARA CA O INCUNUNARE A SUCCESULUI INTEGRARII IN NATO SI EU CA ROMAN ADEVARAT AM SA VOTEZ PE 9 DECEMBRIE CU UDMR , PENTRU CA NU ARE ROST SA MAI AM INCREDERE DELOC IN “ROMANII NESIMTITI”, EU CARE SUNT DEJA UN INFRACTOR FISCAL , CE E DREPT AMNISTIAT DE USL.
  CRAPI ROMANIE , IN PACE ARMATA POLITICA NU FACE.

 26. iceparu says:

  ai uitat de
  Glad si Menumorut.Nici istorie nu stii.Faci filosofia prostului.