Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Producţia de avioane româneşti refuză să moară: IAR 111 primul supersonic românesc

Proiect IAR 111 forto www.arcaspace.com

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) a anunţat printr-un comunicat că avionul supersonic de transport al rachetei spaţiale Haas, pe care ARCA îl construieşte pentru Competiţia Google Lunar X Prize, a primit oficial numele I.A.R.-111.

“Realizarea unui aparat din seria I.A.R. este o şansă de care orice constructor de aeronave din lume ar fi mândru. I.A.R.-111 va trebui nu numai să contribuie la continuarea tradiţiei numelui I.A.R., ci şi să reprezinte aeronava care să zboare mai sus

si mai repede decât predecesoarele sale, ajutând astfel la progresul României. Mulţumim SC I.A.R. SA Braşov pentru această oportunitate.” a declarat Dumitru Popescu, preşedinte ARCA.

ARCA a lucrat în secret în ultimul an, vizând realizarea primului avion supersonic românesc de mare altitudine ce va lansa racheta Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize.

Avionul supersonic IAR 111 este destinat extinderii capacităţilor asociaţiei de lansare a rachetei Haas II, precum şi dezvoltării tehnologiilor pentru turismul spaţial.

Avionul va avea capacitatea de zbor supersonic cu viteza de Mach 1,5 la altitudini de 16.000 de metri, în cazul transportului rachetei Haas II, iar în cazul folosirii ca platformă de dezvoltare a tehnologiilor pentru turismul spaţial, va dezvolta viteze de Mach 2,6 la altitudini de 30.000 de metri.

Avionul va avea un echipaj format din două persoane – pilot şi navigator -, urmând să devină primul avion supersonic românesc.

Decolarea avionului se va face de pe suprafaţa mării, urmată de executarea unui zbor orizontal de accelerare, până la viteze subsonice ridicate, urmat de ascensiunea rapidă, în circa două minute, până la altitudinea de 16.000 de metri. La această altitudine, avionul va elibera racheta Haas II, care va urma programul de zbor propriu. Supersonicul, fără sarcina utilă acroşată, va reveni planat pe suprafaţa mării.

Cabina avionului este separabilă şi este echipată cu două paraşute propulsate cu motoare rachetă proprii. Astfel, cabina avionului poate fi separată de avion la viteze de Mach 0 – 1,2 şi înălţimi de 100 de metri şi poate aduce echipajul în siguranţă pe suprafaţa mării. Propulsia va fi asigurată de un motor rachetă cu combustibil lichid, funcţionând cu apă oxigenată şi kerosen.

Finalizarea lucrărilor la primul avion supersonic românesc este stabilită pentru jumătatea anului 2012, urmată de prima decolare, la sfârşitul anului 2012. Primul zbor supersonic al avionului este prevăzut pentru prima jumătate a anului 2013.

Programul este finanţat integral din surse private, prin sponsorizări şi donaţii.

sursa: arcaspace.com

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

4 Responses to “Producţia de avioane româneşti refuză să moară: IAR 111 primul supersonic românesc”

 1. goe says:

  stau si ma intreb de unde a iesit prostia asta si cine are interes sa o raspandeasca.E o aberatie totala.Romania in halul in care e acum nu poate produce supersonic nici in 10 ani daramite in 2 ani.

 2. Dan says:

  @goe: documenteaza-te despre ARCA si programele sale, despre oamenii de acolo, despre contextul (tehnico stiintific) international si vei fi mai putin pesimist; nu Romania e cea care produce, daca prin Romania intelegem structurile statale, ci niste oameni care gandesc si altfel decat majoritatea; poate e doar un vis, dar fara astfel de vise mergeam si acum cu caruta!

 3. partizanul says:

  Dar bani au? Pentru asemenea proiect trebuiesc fonduri serioase. Oare cine ne iubeste in asemenea hal incit sa finanteze cercetarea si poriectarea in aeronautica!!!! Viitorul suna bine, dar ramine de vazut.

 4. Dan says:

  Da, da, sa trebuie sa fim foarte mandri, cum sa nu… Ca nu facem altceva decat sa copiem de la altii. Acest IAR-111 nu este altceva decat un YF-23 cu un singur motor. I-am copiat pe americani si ne credem tari… Patetic.