Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Programul Gripen din Cehia este susţinut de SUA

Saab JAS-39-Gripen foto www.aviationspectator.com

Guvernul ceh a decis semnarea unui nou contract privind furnizarea de rachete aer-aer cu raza medie AMRAAM, prin care SUA va continua, pentru încă patru ani, să susţină din punct de vedere logistic sistemele de arme ale avioanelor de luptă JAS 39 Gripen, utilizate de armata cehă.

Piloţii cehi folosesc sistemul AMRAAM înca din 2005, când a fost semnat contractul iniţial.

Contractul nu necesită fonduri din bugetul de stat sau din cel al Ministerului Apărării. Suportul logistic pentru sistemele de rachete utilizate de Gripen este asigurat de Statele Unite ale Americii.

Ministerul Apararii din Cehia va plati doar pentru transportul, în şi din SUA, a componentelor reparate şi care aparţin aviaţiei cehe. Ministerul ceh al Apărării îşi propune să cheltuie două milioane de coroane pe an în acest scop.

Contractul inter-guvernamental a fost semnat pentru prima dată acum şase ani. Potrivit contractului, Republica Cehă a primit 24 de rachete ghidate, două rachete de antrenament şi materiale logistice pentru întreţinerea, repararea şi operarea sistemelor de ghidare.

Contractul includea şi antrenarea militarilor cehi şi furnizarea de suport tehnic pentru operarea sistemului. Valabilitatea contractului iniţial a expirat la sfârşitul anului trecut.

AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles) utilizează o combinaţie între sistemele de ghidare şi cele de blocare radar, capabile de a distruge ţinte multiple pe o rază de până la 30km. Rachetele pot fi utilizate în orice condiţii meteo.

Republica Ceha deţine 14 avioane de luptă JAS 39 Gripen. un avion de altfel pe jumatate american, jumatate european şi cu o configuraţie de armament fie american, fie european.

Rachetele AMRAAM sunt utilizate de o parte din armatele statelor membre NATO, atât pentru avioanele de lupta F-14,F-15, F-16 şi F-18, cât şi pentru cele Eurofighter.

Ţinând cont de faptul că aviaţia militară română are în intenţie achiziţionarea unor avioane multirol, se estimează că, dacă se alege Gripen, urmează o competiţie între producătorii de armament europeni şi cei americani (posibil şi cei israelieni), inclusiv de offset. Ca exemplu,  Raytheon a construit o fabrică de calibrare de rachete în Ungaria, ca offset pentru cumpărarea de rachete în valoare de 50 de milioane de dolari de la ei. Cehii  – se poate observa din articol – au suportul logistic asigurat gratuit de SUA. Problema e că, dacă se achiziţionează F-16 SH (second hand) nu mai urmează nicio competiţie comercială, creându-se o situaţie de exclusivitate americană şi la armament, şi nu se va putea obţine un contract de rachete, avantajos, de la alt ofertant european.

sursa: Prague Daily Monitor/ CTK

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.