Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Proiectul de Buget pentru 2012 prevede majorarea pensiilor foştilor militari

pensionari militari foto jurnalul.ro

Cu toate că Proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, pentru pensionarii care au făcut parte din Armată, Poliţie (Miliţie), Jandarmerie, Securitate şi alte servicii ale sistemului naţional de apărare sunt prevăzute majorări substanţiale de pensii.

Potrivit Proiectului Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012 se prevede îngheţarea pensiilor pe întreaga perioadă a anului viitor, fără indicii de majorare a acestora şi a salariilor în al doilea semestru. Pentru susţinerea plăţii pensiilor fiind din nou transferate de la bugetul de stat 13,8 miliarde lei.

Fondurile destinate plăţii pensiilor din sistemul public de pensii depăşesc 47 miliarde lei (faţă de 46,2 miliarde lei în acest an), reprezentând 8,1% din PIB.

La stabilirea necesarului de fonduri pentru plata pensiilor au fost luaţi în calcul 4.761.000 pensionari plătiţi prin Casa Naţională de Pensii Publice, cu o pensie medie lunară de 747 lei, şi 159.000 pensionari plătiţi prin Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Serviciul Român de Informaţii, cu o pensie medie lunară de 2.289 lei.

Comparativ, fondul aferent pensiilor a fost calculat în acest an pe baza a 4.780.000 pensionari, cu o pensie medie lunară de 749 lei, şi 155.800 pensionari din sistemul de apărare, cu o pensie medie lunară de 1.755 lei.

Deci se prevede o majorare a pensiilor foştilor militari, în medie, cu aproximativ 500 lei şi o suplimentare a fondului de pensii pentru foştii militari cu aproximativ 90,5 milioane de lei/lună (21 milioane euro) însemnând 1.086.264.000 lei anual (aproximativ 252 milioane de euro).

Cu toate acestea majorările de pensii vor fi efectuate doar la 90% dintre foştii militari (potrivit datelor comunicate de MApN), la 10% pensiile urmând a le fi reduse. Cei 10% dintre pensionarii foşti militari cărora li se vor reduce pensiile fac parte în principal din personalul disponibilizat de MApN ca urmare a procesului de reorganizare a Armatei odată cu aderarea României la NATO.

Rămâne de văzut dacă proiectul de buget va trece în această formă de Parlament.

sursa: Ministerul Finanţelor Publice

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

33 Responses to “Proiectul de Buget pentru 2012 prevede majorarea pensiilor foştilor militari”

 1. aladin says:

  Textul e putin alambicat. De fapt proiectul bugetului respecta conditiile si termenele stabilite pentru recalcularea/revizuirea pensiilor militarilor. Cu alte cuvinte de la 01.01.2012 se vor plati pensiile in cuantumul revizuit. Care cuantum inca nu e cunoscut … sau poate se cauta o formula de a se aplica amendamentul cu plata cuantumului avantajos?
  (Textul de mai sus este o evaluare proprie nu o informatie)

 2. Garciarici says:

  Poiectul bugetului pentru 2012 este conform revizuirii pensiilor ,,nesimtitilor” ,,proveniti din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala”.
  Totusi,cum au facut bugetul fara a emite deciziile de revizuire ale ,,….
  ” care nu au avut norocul sa aiba toate dovezile veniturilor ?

 3. Bure Bista says:

  Bugetul trebuie sa aiba prevazute sumele necesare ca sa se poata face platile. Altfel poti avea lege dar bani nu. Proiectul prevede sumele necesare recalcularii sumelor.

  Ramane de vazut daca opinia publica va inghiti galusca cu 200 de milioane de euro pentru majorarile de pensii ale fostilor militari, militieni si securisti iar pensiile si salariile sa fie inghetate.

  Vor fi interesante urmatoarele zile.

 4. aladin says:

  Daca media va prezenta informatia sub aceeasi forma sub care a aparut si in in acest blog, adica trunchiere, voita sau nu, prin prezentarea unui subiect intr-o maniera care sa incite prin comparatie, aunci va genera un val de opozitie. Si cum cei din media nu sunt prosti ci doar rau intentionati, se poate ca subiectul sa devina prioritar si in asa zisele dezbateri sufocate de grija aproapelui de pe anumite posturi TV.

 5. Bure Bista says:

  Pt. Aladin

  Cam cum crezi ca ar trebui prezentata aceasta informatie?

 6. Sorana says:

  Proiect de buget 2012: pensiile speciale sunt cu 17% mai mari decât înainte de reformă
  astăzi, 14 oct 2011, Autor: Adelina Mihai – Ziarul Financiar

  Proiect de buget 2012: pensiile speciale sunt cu 17% mai mari decât înainte de reformă
  Citeste si:
  Guvernul pariază din nou pe o creştere a veniturilor, cu 7%. Cât de fezabilă este? Care sunt cei mai importanţi parametri ai legii bugetului pe 2012
  Optimism de la Guvern pentru veniturile bugetare
  Mai mulţi bani pentru investiţii în 2012, dar şi pentru bunuri şi servicii
  Două treimi din ministere vor cheltui anul viitor cu până la 32% mai mult. Care sunt bugetele ministerelor şi ce cheltuieli de personal au
  11 întrebări despre bugetul pe 2012. Cum poţi să faci un buget fără să porneşti de la numărul total de angajaţi ai statului? Unde este privatizarea?
  Întrebarea la care FMI nu are răspuns şi nici nu-şi asumă eşecul
  Guvernul a publicat pe mfinante.ro proiectul legii bugetului pe 2012.
  “Reforma” sistemului de pensii a majorat pensiile speciale cu 17% în 2012 faţă de 2010. Bugetul pentru pensii al MApN, MAI şi SRI este de 4,4 mld. lei.
  Bugetul de pensii pentru Ministerul Apărării creşte în 2012 cu 9% faţă de 2011, până la 2,47 miliarde de lei, pentru Ministerul de Interne cu 5%, până la 1,62 miliarde de lei, iar pentru Serviciul Român de Informaţii cu 6%, până la 327 milioane de lei.
  Bugetul de pensii al Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale (CNPAS) creşte cu doar 0,05%. Astfel, statul îşi asumă în bugetul pe 2012 o cheltuială de 4,41 mld. lei cu pensiile celor 159.000 de foşti angajaţi din structurile Ministerului de Interne, Ministerul Apărării sau din cadrul Serviciului Român de Informaţii, care vor primi o pensie specială medie de 2.289 de lei pe lună. Pensia “normală” medie încasată de cei 4,76 milioane de pensionari este bugetată pentru 2012 la 747 de lei.
  Aceasta este pentru prima dată când sunt prezentate cheltuielile defalcate cu pensiile speciale în proiectul de buget. În 2010, potrivit unor date obţinute de ZF de la ministere, statul a cheltuit 3,6 mld. lei pentru plata celor aproape 156.000 de pensii speciale, iar valoarea medie a pensiei era de 1.946 de lei net. Aceasta înseamnă că între 2010, anul de dinaintea reformei pensiilor, şi anul 2012 cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 800 mil. lei. Astfel, mult-lăudata reformă a pensiilor, al cărei scop era să reducă deficitul, arată că a creat unul şi mai mare.
  “Reforma pensiilor a vizat includerea pensionarilor care provin din armată, poliţie şi SRI în sistemul public de pensii. Prin recalcularea pensiilor speciale, a rezultat că aproximativ 80% din pensionari nu au avut scăderi ale pensiilor, ci unora chiar le-au crescut, pentru că au avut venituri mari atunci când au fost activi. Era normal ca bugetul de pensii să crească, evident, dar nu la asemenea nivel (cu 21% pentru pensiile speciale – n.red.), pentru că nu văd de unde”, a spus Mihai Şeitan, fost ministru al muncii şi unul dintre iniţiatorii reformei pensiilor.
  Cheltuielile cu pensiile speciale au crescut cu 180 de milioane de euro în ultimii doi ani, în condiţiile în care deficitul la fondul de pensii a ajuns la peste 3,6 miliarde de euro. Statul a reuşit să facă economii de 10 milioane de euro prin recalcularea în scădere a pensiilor unor alte categorii de pensionari speciali, foşti diplomaţi, parlamentari, angajaţi ai Curţii de Conturi, personal din Ministerul Justiţiei şi foşti lucrători în sectorul aeronautic civil.
  Ziarul Financiar a scris încă din 2007 că pensionarii speciali, care nu reprezintă decât 150.000 – 160.000 de oameni (adică mai puţin de 4% din numărul total de pensionari de circa 4,7 milioane) costă statul anual un miliard de euro, adică 10% din bugetul total de pensii. Pensia medie a unui fost salariat al MAI sau MApN este de trei ori mai mare decât cea pe care statul o acordă celorlalte categorii de pensionari.
  Principalii beneficiari ai pensiilor speciale sunt foştii angajaţi din structurile ministerelor de Interne şi de Apărare, precum şi cei din serviciile speciale (SRI, SIE sau SPP). Salariaţii din aceste structuri nu au cotizat (până în acest an) în timpul vieţii active pentru pensia de stat şi nici nu şi-au primit pensia din bugetul public de pensii, ci integral prin alocări de la bugetul de stat către ministerele respective.
  “Nu se cunosc date despre pensionarii speciali pentru că, până acum, nu au intrat niciodată în sistemul public de pensii. Eu cât am fost şef la Casa de Pensii nu am ştiut câţi pensionari militari sunt sau ce pensii au. În continuare administrarea pensiilor militarilor se va face de către structurile specializate din cadrul ministerelor”, a mai spus Şeitan.
  Cele mai mari pensii speciale vor primi în 2012 foştii angajaţi ai SRI, întrucât pensia medie pentru această categorie depăşeşte 3.000 de lei, pensiile lor fiind de peste două ori mai mari decât salariul mediu net pe economie şi de peste trei ori mai mari decât pensia medie la nivelul întregii ţări.
  Cu toate acestea, bugetul de pensii este, în proporţie de aproape 20%, finanţat din bugetul de stat (din TVA, impozit pe venit, accize etc.), restul venind din contribuţiile celor care muncesc activ şi cărora li se reţine lunar 9,5% din salariul brut.
  Şi foştii salariaţi ai MApN, adică peste 80.000 de pensionari speciali, primesc o pensie medie de peste 2.000 de lei pe lună, în timp ce foştii poliţişti sau funcţionari care au lucrat în penitenciare primesc o pensie medie în cuantum de aproape 1.900 de lei pe lună.

 7. aladin says:

  Textul sec prezentat de Sorana imi spune mult mai mult ca informatie obiectiva decat textul redactiei. Si nici nu impinge la furie pe pensionarii civili. Totusi avand in vedere expertiza redactiei, ma asteptam ca, interpretand textul Soranei, sa aiba o concluzie: daca pensionarii SRI au o medie la pensie de 3000 lei, acest lucru poate fi extins pentru pensionarii SIE, STS, SPP (care au fost inclusi in grupele de munca cu 50% tot parcursul serviciului activ). Astfel pensionarii MAp raman cu o medie de pensie probabil aceeasi ca in prezent, daca sunt cuantificati singuri.
  Parerea mea.

 8. Redactia says:

  Dl Aladin,

  Redactia a prezentat o informatie simpla tinand cont de proiectul de buget pe 2012 promovat de guvern dar si de datele de pe acest an. Datele sunt seci ca in orice birou de contabilitate.

  Pe noi nu ne intereseaza in mod special o polemica intre diferite clase si categorii sociale.

  Haosul pe care l-am observat de-a lungul timpului in procesul de recalculare a pensiilor fostilor militari nu este generat de noi care doar observam si mai anuntam cand avem ce.

  Acum am anuntat ca la fostii lucratori in sistemul national de aparare le vor creste pensiile.

  Nu am primit pana acum confirmarea ca legea privind inghetarea pensiilor si salariilor in 2012 va avea efect si acest domeniu. Proiectul de buget spune ca se vor aplica mariri. Presedintele aseara la TVR 1 a confirmat acest lucru.

  Despre ce sta in spatele acestei decizii, cat de morala, legala si benefica e, probabil vom reveni cu un editorial.

  Pana acum am prezentat, repet, o informatie: exista premise ca pensiile fostilor militari sa creasca!

  Va dorim tot binele, si ne face placere ca acordati o astfel de atentie articolelor noastre. Speram sa ne ridicam la inaltimea asteptarilor dvs.

  Redactia

 9. Trofin says:

  Referitor la separarea celor doua categorii de pensionari in Expunerea de motive la Legea bugetului asigurarilor sociale pentru 2012 am de facut o constatare. Numarul pensionarilor din sectoare care nu includ si sectorul de aparare…, este de 4.761.000 cu o pensie medie de 747 lei/luna. Numarul pensionarilor proveniti din sistemul de aparare … este 159000 ( cred ca este o cifra aproximativa !) cu o pensie medie de 2289lei/luna. Daca adunam numarul celor doua categorii de pensionari si facem suma bugetului anual pentru pensii, vom gasi valoarea pensiei medii pe tara , respectiv 796,83 lei . Deci influenta pensiilor militarilor la cuantumul pensiei medii pe tara este de 49,83 lei, adica 6,67%. Putem sa facem o alta remarca si anume ca este posibil ca oricand , din multimea pensionarilor , sa le zicem civili, sa extragem o multime cam egala numeric cu a pensionarilor militari si care sa aiba o pensie medie cam egala cu a militarilor . Acesti pensionari , civili , pot proveni din medii mai bine platite (invatamantul superior, medicina , economia bine platita , magistratura , etc.). Deci se poate face si o altfel de analiza daca ar exista date publice asa cum sunt acelea oferite de catre structurile de aparare. Asadar mi se pare incorecta prezentarea facuta de catre ministerul muncii in expunerea de motive la Legea bugetului asigurarilor sociale pe 2012 cand a evidentiat distinct cifrele pentru cele doua categorii de pensionari. Si mai trebuie avut in vedere un aspect , veniturile militarilor sunt undeva peste media veniturilor pe economie , deci si pensiile trebuie sa fie mai mari.

 10. aladin says:

  Penultima fraza a domnului Trofin spune totul. Tot ce mai vreau sa spun este ca stiind expertiza redactiei precum si expertiza si educatia cititorilor blogului, eu, cel putin, nu astept texte simple sau extrase din alta presa. As fi salutat astfel cu multa deferenta un mic comentariu al redactiei cu acelasi subiect expus de dl Trofin. Altfel spus sunt impotriva adoptarii politicii avatului de a inghiti tot ce vine pe curentul apei.

 11. aladin says:

  In plus rog revedeti explicatiile, culmea, ale presedintelui de luni seara de la TVR.

 12. Redactia says:

  multumim dl. Aladin pentru aprecieri.

  Data fiind insa calitatea si cantitatea datelor detinute pana in prezent nu putem sa facem alte aprecieri.

  Conform legilor in vigoare si datelor de pe proiectul buget apreciem ca pensiile fostilor militari, etc, vor creste de la 1 ianuarie.

  Ce se va intampla ramane de vazut.

  PS Presedintele a incercat sa explice ceva pentru care nu era documentat. A luat-o pe dupa sura cu subofiterii etc. Oricum a spus ca se va aplica noua lege si ca vor fi mariri dar nu in cuantumul de 17% prezentat de moderator.

 13. tupak amaru says:

  precizarea referitoare la subofiteri demonstreaza faptul ca , basescu , primeste informatii amanuntite despre situatia revizuirii pensiilor militare . nu a luat-o deloc “pe dupa sura ” . OG 1 favorizeaza vadit subofiterii . nimic rau in asta . dar … sa asteptam deciziile . datele prezentate in ziarul financiar sunt cam incorecte . dar datele se adreseaza civililor , care nu cunosc legea .
  exemplu : suma alocata in anul 2011 , mai mare decat cea alocata pentru 2010 . fals . pensiile militare , in anul 2011 , au ramas la nivelul anului 2010 , chiar diminuate cu 5.5% – fondul de sanatate . NU?

  tupak amaru

 14. Stelian P. says:

  „Iar stimatilor colegi fosti militari, nemembri ai SCMD, le recomandam sa deschida dracului odata ochii, pentru ca noua ofensiva de imagine impotriva noastra, a tuturor, vizeaza si o lovitura politica si are consecinte dezastruoase si in privinta sperantelor lor.”
  15.11.2011
  Honor et patria…….

 15. Stelian P. says:

  “Sa fim bine intelesi”, cum ar spune geniul carpatin Boc, situatia este urmatoarea:
  · Ca urmare a “inghetarii” nici o pensie nu creste. Dar asta nu inseamna ca nu scade!”
  Honor et patria……..

 16. TUKU says:

  Daca Dogaru ne spune sa – deschidem dracului odata ochii – pentru ca vizeaza o lovitura politica.
  Daca deschid dracului ochii – intreb…in 24 ianuarie – se da o lovitura de …??? Esti capabil Dogarule – sa conduci asa ceva ?

 17. aladin says:

  Pe TVR info azi la ora 15.30 a fost o dezbatere la care a participat si o tanara, autoarea materialului din ziarul Financiar, pare-se aflat la baza informatiei privind cresterea pensiilor speciale cu 17%. In capul ei este vorba de indexare si marire cu rata inflatiei pensiilor speciale, spre deosebire de situatia pensiilor normale care sunt inghetate. S-a vorbit si de diferenta dintre pensia medie speciala de 2000 lei si cea normala de 790 parca. A mai vorbit domnisoara de problema morala a faptului ca specialii nu au contribuit la pensie.
  Aceasta tanara ziarista era foarte mandra ca a reusit sa descopere conspiratia pensiilor speciale care, asa cum a zis ea, au fost interzise la publicare pana in 2010.
  Eu am retinut ca ea, ca specialista in informatii cu continut financiar, vorbea despre pensii speciale si pensii normale, despre cresterea pensiei cu 17%, despre lipsa de contributivitate.
  Eu stiu ca nu mai exista pensii speciale conform noii legi, eu stiu ca pensia medie a celor care nu au fost in sistemul sigurantei nationale este de 790 lei pentru ca din cei 4,4 mil de alti pensionari, o mare parte au de fapt pensii agricole sau asa numitul venit minim garantat. De aici media redusa ca cifra a pensiei. Ca sa fiu mai direct, as spune ca o mare parte beneficiaza de pensii nemeritate: agricultorii pentru ca nu au contribuit si nici, repet nici, nu au fost in sistemul depensii pana in 1990, si ceilalti pentru ca nu au muncit o ziin viata lor. Aici pot fi combatut pentru ca oricum nu candidez nicaieri!
  Mai stiu ca pensia cea mai mare este a unui fost angajat la banca, mai stiu ca fostii profesori universitari, ingineri, medici au pensii cu cuantumuri mari fata de medie.
  De asta am spus la inceput ca preluarea ad literam a unei asa zise informatii din presa dauneaza. Ca sa nu mai spun ca informatie inseamna de fapt verificare si din alta sursa. Altfel o preluare este o preluare de date.
  Am facut referire la presedinte pentru ca acesta a spus, pentru cine poate sa inteleaga, ca este vorba de cresterea fondului de pensii ca urmare a aplicarii de la 01 ian 2012 a noii legi a pensiilor si nu de cresterea pensiei cu 17%.
  Se pare ca doar Stelian a inteles ca s-a incercat renasterea valului impotriva militarilor.

 18. eldomag says:

  Este exact suma pentru alte conditii la sporul pentru conditii de munca.

 19. Stelian P. says:

  TUKU
  Da se da o lovitura de……, da taci “dracului” ca se prinde dictatorul. Tu esti militar sau baba ?

 20. zae says:

  EXISTA SALARIUL DE MERIT. Platit de gunoaiele din Guvernul Boc! Tacit! GUNOAIE ORDINARE! Ati creat cel mai mare haos in salarizarea bugetarilor. Din 2009 lăsati salariul de merit la 30 % din angajati! Aceeaşi! Ceilalti se uita cu jind! de 3 ani!!!! GUNOAIELOR!

 21. VASILICA says:

  Apartamente in cele mai bune zone ale oraselor, salarii din care se traia foarte bine, salarii compensatorii, pensii bune sau chiar foarte bune. Nu stiu ce am vrut sa spun. Scuze!

 22. 1983 says:

  Slabut articolul.
  Minunate comentariile (cu o exceptie).
  Este o placere sa citesti.

 23. TUKU says:

  Stelian P
  Findca sant militar si nu baba – vreau sa fie… asa ceva !

 24. karadeniz says:

  @ VASILICA
  Stai liniştit, nu esti singurul! Dă-i mai departe, pari intelectual şi te mai şi răcoreşti.

 25. Duhovnicul Vasile says:

  Puterea se teme de faptul ca poporul ar putea sa se solidarizeze cu Sindicatul Cadrelor Militare, cel mai puternic sindicat neaservit care mai exista in Romania.
  De aceea Puterea a pornit o campanie desantata a razboiului de imagine pe care-l duce impotriva acestui sindicat.
  Nici vorba sa creasca pensiile militare. A, creste fondul de pensii, asa cum a spus-o marinarul suprem – ceea ce este cu totul altceva!…
  Fenomenul este explicat mai pe larg pe blogul principal al SCMD.
  Va indemn sa-l cititi, mai ales daca sunteti “”civili””.

  Dumnezeu sa-i ierte pe PDL-ei si UNPR-ei, ca nu stiu ce fac!

 26. Lt Col Dumitru Rinciog says:

  Domnule Raul Dancuta,
  Daca tineti la adevar, asa cum sta bine oricarui jurnalist, atunci publicati si articolul semnat de col Dogaru, pe acest subiect, postat pe pagina principala a blogului SCMD.
  Cu stima si urari de succes,

 27. Sandu says:

  Despre ce discutam? Un proiect al guvernului care odata ajuns in parlament poate fi adoptat in aceasta forma sau modificat. Cate legi promulgate de Basescu nu au mai fost aplicate? Este posibil ca o deterioarare (foarte posibila) a finantelor statului sa duca la o reajustare a penisiilor. Chici de unde va taia statul? De la “speciali”. Nu cred decat ce imi aduce postasul. In rest… vorbim discutii..”

 28. Stelian P. says:

  “15.11.2011
  Scrisoare deschisa caprei vecinului
  …………
  Sa fim bine intelesi”, cum ar spune geniul carpatin Boc, situatia este urmatoarea:
  · Ca urmare a “inghetarii” nici o pensie nu creste. Dar asta nu inseamna ca nu scade!
  ………………
  Honor et Patria! Vae victis!

  PRESEDINTELE SCMD,
  Col. (r) dr. Mircea DOGARU”

  Eu cred ca de data asta fuhrer-ul sindical nu se adreseaza caprei ci supusilor sai.
  (Ii rog pe dogarienii mai furiosi sa observe ca am pus niste virgule- cite doua- la inceputul si la sfirsitul citatului)

 29. Covăsneanu says:

  Nea Stelica, sa nu racesti! Ar fi ireparabil. Cine-i mai lustrueste fleacul Chiorului?

 30. PLANO10 says:

  Cu privire la dezinformarea din presa despre pensiile militarilor, cred ca mai utila ar fi citirea articolului
  http://www.plano10.com/2011/11/regularizarile-pensionarilor-militari.html

 31. yo says:

  @Stelian P.
  Ar trebui ca cineva să te alerge si să te mângâie pe spate cu ciomege.

 32. Stelian P. says:

  Covăsneanu
  Multumesc ca mori de grija mea. Stai linistit ca ma feresc de raceala.

  yo
  In afara de ciomege, alte argumente nu aveti ? Ceva mai inteligent, nu va ajuta creierasul ?