Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Propaganda guvernamentală radicalizează atitudinea militarilor

Potrivit Adevărul.ro, peste 200 de foşti şi actuali angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii au pus sâmbătă 27 februarie bazele filialei constănţene a unui sindicat.


Foşti, dar şi actuali angajaţi din MAI, MapN şi SRI s-au adunat la „Casa Brâncovenească“ din Constanţa ca să pună bazele filialei constănţene ale unui nou sindicat.

Mişcarea vine în contextul în care militarii, în mod special, au fost catalogaţi drept beneficiarii unor „pensii nesimţite“.

„Niciodată oştirea română nu a fost umilită într-un asemenea hal. Procentual, 72% dintre noi au pensii sub 2.000 de lei. Există două pensii de peste 6.000 de lei, ale unor foşti şefi de stat major general şi alte 199 care revin unor foşti magistraţi militari“ (aceştia nu au făcut parte din MApN ci din Ministerul Justiţiei n.r.), a precizat secretarul general al noului sindicat, Constantin Monah.

Sindicaliştii vor să îi atragă în mişcarea lor şi pe colegii care sunt încă „activi“ în sistem. „

Colegii noştri au pumnul în gură şi nu pot vorbi. Există însă o recomandare a Comisiei Europene care chiar ne îndeamnă să ne constituim în sindicate. Am fost privaţi o viaţă de drepturi cetăţeneşti. Chiar dacă suntem în rezervă, în caz de război, putem fi chemaţi oricând la arme. Nu cerem privilegii, cerem să se respecte legea“, a spus Monah.

Participanţii au fost de acord să intre în sindicat, însă au cerut măsuri ofensive împotriva guvernanţilor care îi umilesc. „Cu procese intentate ministerului şi hârtii nu o să rezolvăm nimic. Să mergem în Parlament săptămâna viitoare peste ei“, au scandat militarii.

„Vor să ne calculeze pensia în funcţie de ultima soldă. De unde pot scoate ei acte care să arate cât aveau solda pe front la Drebeţin?“, a arătat secretarul general.

Unul dintre actele normative incriminate de militari este Legea 329/2009, care interzice cumularea pensiei de stat cu salariul, dacă pensionarul este angajat la stat, obligându-l pe acesta să opteze fie pentru pensie fie salariu.

sursa: Adevărul.ro

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

11 Responses to “Propaganda guvernamentală radicalizează atitudinea militarilor”

 1. Victorian says:

  Interesant domnule macavei,poate dai mai multe detalii aici.

 2. NELA BATIRU says:

  Un mare om de stat zicea ca in situatii/imprejurari extraordinare trebuie luate masuri extraordinare; cred ca toata propaganda asta anti-Armata Romana poate fi considerata o situatie extraordinara. Important este ca ACUM sa fim lucizi si calmi si sa incercam, prin toate mijloacele legale, morale si de bun-simt, sa ne recapatam pozitia pe care am avut-o candva, in ansamblul societatii.
  Sindicatul (atat cei din Bucuresti, dar si in teritoriu – Bacau, Oradea, Constanta, Bistrita, Craiova etc.) a iesit in presa si pe ecranele televiziunilor si a aratat care e situatia reala; reprezentanti ai Sindicatului discuta cu grupurile parlamentare si, individual, cu parlamentari (atat in Bucuresti, cat si in teritoriu), s-au inaintat puncte de vedere/petitii argumentate catre toate structurile abilitate ale statului. Si aceste actiuni continua!
  Important este ca numarul lor sa fie cat mai mare, iar cei care sustin aceste puncte de vedere sa stie cum sa se faca intelesi.

 3. Florin says:

  Foarte multi se intreaba de ce militarii trebuie sa iaba legi speciale privind pensiile si salariile? Ce ii deosebesc pe inginerii, medicii, juristii militari de cei civili sau pe militarii de restul membrilor societatii de trebuie sa aiba legi speciale? Pe langa cele ce s-au tot afirmat recent in mas-media rog pe romani sa citeasca art.118 alin 1 din Constitutie: “Armata este subordonata exclusiv vointei poporului pentru garantarea suveranitatii, a independentei si a unitatii statului, a integritatii teritoriale a tarii si a democratiei constitutionale. In conditiile legii si ale tratatelor internationale la care Romania este parte, armata contribuie la apararea colectiva in sistemele de alianta militara si participa la actiuni privind mentinerea sau restabilirea pacii”
  Nimeni in tara asta nu are ca misiuni APARAREA existentei neamului nostru si dupa cum vedeti guvernantii ataca chiar in cei care apara democratia constitutionala. CE FEL DE GUVERNANTI AVEM? CARE NEAM DIN LUMEA ASTA PROCEDEAZA LA DISCRIMINAREA CELOR CARE APARA FIINTA SA? INCREDIBIL

 4. Constantin says:

  Atata ura impotriva armatei nu am mai intalnit pana acum. Ar trebui scoasa din JURAMANTUL MILITAR formula,,JUR SA-MI APAR TARA CHIAR CU PRETUL VIETII”.

 5. Terente says:

  Până una alta şi având în vedere cele discutate de vreun an încoace, oranjgutanii şi toţi Nea Caisă frustraţii care au pus botu la propaganda lor nu au decât să-şi ia patria asta a lor şi să şi-o introducă undeva. Sincer…

 6. Victorian says:

  din cate am citit pe aici,pe internet, se pare ca sunt mai multe asociatii,organizatii,uniuni,fundatii…iar acum a aparut si un sindicat !!!
  intrebari pentru cei din sindicat:1.de ce nu faceti front comun cu celelalte organizatii pentru a avea mai multa credibilitate?2.la ce organizatie sa se adreseze pensionarul militar pentru a plati o singura cotizatie si nu mai multe? 3.cat e cotizatia la sindicat?4.unde aveti sediul,nr.telefon,e-mail etc?5.care sunt argumentele dumneavoastra de a fi in prim plan vis-a-vis de celelalte organizatii in victoria impotriva guvernului ????

 7. NELA BATIRU says:

  @victorian
  1. Ideea sindicatului a aparut in conditiile in care, in decembrie 2008 – ianuarie 2009, a aparut OUG 230/2008 si asociatiile militare (de fapt ANCMRR) nu au facut nimic. E posibil acest front comun, cu conditia ca sa nu fim conditionati politic, sa nu ni se impuna limitari decat LEGALE (de ex. ANCMRR a cerut Sindicatului sa-si schimbe Statutul, ceea ce nu mi se pare OK, mai ales ca exista o hotarare judecatoreasca SI pe acest statut). Sindicatul e mai … agresiv (daca ati urmarit luarile de pozitie in presa, la posturile TV, actiunile in instanta impotriva statului roman) si cred ca acest lucru nu place.
  2. la care vrea! E democratie!
  3. 10 lei/luna.
  4. vezi blogul (dati pe Google cuvant de cautare Sindicatul cmd si veti gasi raspuns la toate intrebarile). Important e sa nu va grabiti, ci sa cititi tot ce scrie acolo (ma rog, cat va permite timpul).

 8. ionica_minune says:

  Intreb si eu sa nu mor prost: din cotizatia de 10 lei pe luna (mie personal mi se pare foarte mare) nu se pot plati 200 de lei pentru un site? Atat costa scumpa doamna hostul unui site cu trafic mediu, ATENTIE pe an. Ma uitam la blogul respectiv si am constatat ca cel care-l administreaza se pricepe, deci un site modest ii lua ‘juma de ora(“confectionarea si urcarea pe net”). Dar mai bine bagam cei 200 de lei in buzunar ca vine ea Antena 1 sa ne viziteze si pe blogul moka de la blogspot.
  Daca mai “pica” ceva si de la anunturile google e si mai bine.
  Daca vreti sa fiti urmati in demersurile dumneavoastra, cred ca ar trebui umblat putin la mentalitate. Un pensionar militar (sau presa) mai repede va gaseste pe internet decat sa vina la sediul dumneavoastra.Mai repede va acceseaza site-ul pentru ultimele stiri.
  Era doar o opinie personala…………..

 9. NELA BATIRU says:

  @ionica_minune
  Nu sunt specialist IT, dar am inteles ca suma despre care Dvs. faceti vorbire ar fi cu mult mai mare. Oricum, propunerea pe care ati facut-o va ajunge si la dl.presedinte si la administratorul blogului.
  In privinta bagatului de bani in buzunar, v-as ruga sa va abtineti. Orice membru al sindicatului are dreptul sa ceara, in orice clipa, justificarea sumelor ce s-au strans si cum au fost utilizate. Mai este si o comisie de cenzori care … chiar isi face treaba.
  Sa nu uitam ca avem pe rol 2 procese cu statul roman si ca mai urmeaza altele (discriminare si asistenta medicala)!

 10. Victorian says:

  Stimata Doamna NELA,subscriu la cele exprimate de IONICA_M,si intreb:daca pana acum s-au inscris in Sindicat 3000 de pensionari X 120 lei =360.000 lei noi…de aici cat la suta e salariul domnului President DOGARU? dar al domnului vice? …Am convingerea ca va distrati copios pe seama GUPIOTILOR care s-au lasat atat de usor amagiti de un grup de POLITRUCI! Toate Asociatiile,Fundatiile,persoane fizice etc.”lupta”pentru a se mantine nivelul pensiilor…deci: daca se va reusi aceasta actiune comuna-dupa cum se prevede deja- atunci cine isi va aroga acest succes? dumneavoastra,un grup de exaltati,cu probleme serioase dpdv psihic ????!!!! Sunteti o mare dezamagire.va veni timpul sa raspundeti in fata celor jecmaniti…mai ceva ca la CARITAS!!…

 11. NELA BATIRU says:

  @Victorian
  Daca sunteti membru de sindicat si puteti proba aceasta, oricand vi se poate pune la dispozitie o situatie a incasarilor si a cheltuielilor pe care le face Sindicatul.
  Daca sunteti carcotas … de pe margine, incapabil de a face ceva pentru semenii dumneavoastra, ar fi bine sa va abtineti doar din decenta, ca bun simt nu cer!
  Am mai spus-o si o repet: nimeni din conducerea Sindicatului nu ia niciun ban pentru munca patriotica pe care o presteaza.
  Care TOATE ASOCIATIILE … SE LUPTA? CUM SE LUPTA? DECLARATIV?
  Nu e saptamana in care sindicatul sa nu fie la cel putin 2 comisii in Senat acum si, mai tarziu, in Camera Deputatilor. Sindicatul a iesit primul, la prima negociere cu Ministerul Muncii pe legea pensiilor!
  Si, mai nou, in ultima vreme am vazut ca participa la unele comisii pe la care va trece Legae pensiilor si dl. gl. Gropan de la Federatie. Dar cele multe, despre care vorbiti, unde sunt?
  La intalnirea de la Senat, cu dl. Geoana si cu reprezentantii comisiilor din cele 2 camere, pentru pensii militare, din partea militarilor tot numai o delegatie a sindicatului a fost. Noroc ca ni s-au alaturat politistii si magistratii!
  Dezamagire? daca si dumneavoastra sunteti unul dintre cei care vor beneficia de ceea ce va obtine Sindicatul, da, voi fi foarte dezamagita!