Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Propunere de scutire de la reducerea salariilor pentru militarii care participă la misiuni în teatrele de operaţii

Vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, deputatul George Scutaru, a declarat că militarii care îşi pun viaţa în pericol în teatrele de operaţiuni din afara ţării vor trebui exceptaţi de la reducerile salariale cu 25%, urmând să depună o iniţiativă în acest sens.

“Armata are 1.947 de militari care luptă în Afganistan, în Kosovo, în Bosnia. Mai sunt câteva sute de la MAI şi SPP, ei sunt exceptaţi pentru norma de hrană, dar, în legea 118 privind unele măsuri necesare restabilirii echilibrului bugetar, sunt afectaţi ca toţi ceilalţi bugetari cu reducerea de 25 la sută a salariilor”, deputatul George Scutaru.

Parlamentarul liberal susţine că, în luna septembrie, va depune o iniţiativă legislativă în favoarea acestora.

“Şase luni îşi pun viaţa în pericol. Ei au la activ 17 morţi şi 67 de răniţi, între care 14 morţi numai în Afganistan. Nu cred că va fi un efort bugetar atât de mare şi ar fi o ocazie pentru guvern să susţină o asemenea iniţiativă”, a mai spus vicepreşedintele Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor.

sursa: AGERPRES

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

14 Responses to “Propunere de scutire de la reducerea salariilor pentru militarii care participă la misiuni în teatrele de operaţii”

 1. karadeniz says:

  Laudabila initiativa. Ar trebui extinsa si la soferi. Cateva mii pe an mor pe soselele patriei. Drumurile românești sunt poate cel mai dur si sangeros teatru de operații din lume. Ei sunt singurii care mai fac ceva reduceri la numarul tot mai mare al somerilor .

 2. efel says:

  da. si la pensionari.
  cateva mii de pensionari isi pierd viata in romania, anual, in principal din cauza sistemului de sanatate publica INEFICIENT, a pensiilor infime in raport cu preturile si a lipsurilor de tot felul.
  io cred ca pensionarii ar trebui scutiti de impozitare si de orice alta forma de reducere a pensiilor.

  militarii din afg. sa fie adusi acasa. nu e razboiul nostru si nu aduce beneficii decat unei parti mici a populatiei: clasa politica.

  parca suntem un popor de batuti in cap: uitam anual cand, cu ocazia aprobarii bugetului, inainte de a anunta ca nu sunt bani pt. mai fiacare din minister, parlamentarii isi voteaza in unanimitate buget urias pt. camaraele parlamentului. fara nici un drept de veto, fara nici o discutie. pe urma, mai vine cate un laudabil de-asta si propune praful de pe toba, in a doua jumatate a lui 201n-spe.

 3. efel says:

  voi vedeti ce privire de jnapan are imbuibatu asta?

 4. Johnny says:

  Karadeniz, uiti un lucru esential: militarii aia au murit in Afganistan, marea majoritate dintre ei fiind soferi…….dar au murit sarind in sus cu masinile puse la dispozitie de statul roman. As vrea sa-mi prezinti si mie te rog un singur sofer care a murit in Romania calcand pe o bomba. Daca se urca la volan baut, conduce vai de mama lui……sa-i fie tarana usoara. Deci, hai sa nu comparam Romania cu Afganistanul.

  Efel, daca cineva are o initiativa buna pentru militarii romani, incepeti cu politica, cu imbuibatul, cu…….pensiile. Ce legatura are reducerea salariilor militarilor din teatrele de operatii cu pensiile militare, cu clasa politica sau cu faptul ca Scutaru este imbuibat?
  Poate ar trebui ponegrit pentru ca nu are o initiativa legata de pensiile militare: total de acord cu domnia voastra dar, in situatia de fata, cred ca ar trebui felicitat: un politician cu o initiativa buna pentru militari (chiar daca nu in majoritatea lor).
  Eu zic sa-i multumim totusi, macar pentru militarii romani care sunt in teatre.

 5. efel says:

  isi face capital politic pe spinarea celor din teatre. nici macar el nu e convins ca poate sa faca ceva, de-aia nu se va zbate cu adevarat.

  auzi: “ei sunt exceptati de la norma de hrana”! poi ce ar vrea grasanu asta? sa le dea 3/4 din portiile de hrana? sau poate doar 3 roti la masina, din 4? sa le fie rusine. daca erau sinceri, nu lasau aceste legi sa treca! pentru ce sa-l felicit? ca se face ca face ceva? FALS! totul este “o minciuna in falsh”.

  ce legatura are cu pensiilie mil? poi toate cadrele mil., toti politistii, jandarmii, pompierii, granicerii, spp, sri, sie, sts, politisti de la penitenciare trebuie s-o apucam pe drumuri (intai pensionarii, pe urma si ceilalti) ca sa dovedim (!) ca am avut salarii mai mari decat dactilografa sau tamplarul cu categoria II baza, altfel pensia medie pe economie! din care se mai ia o data impozit!
  daca nu poti sa obtii actele doveditoare, sau nu mai tii minte exact de acum 5, 10, 20, 30, 50 sau 63 de ani in ce UM erai incadrat in luna aprilie sau in oricare perioada, pt. ca unitatea ti s-a transformat, restructurat, desfiintat, reinfiintat, mutat de atatea ori, SORRY. iar ai pierdut.

  n-ai decat sa-i feliciti tu! du-i si-o ciorba, si-o friptura, ca sa aiba buna dispozitie sa se duca in sala, la vot.

  io fiind militar, cu restrictii de ordin politic, economic, social, cultural si, implicit, financiar, singura mea politica este solda ce mi se cuvine pt.efortul depus si munca cinstita. L.80 nu se respecta de cand a fost adoptata, dar toti politicienii o invoca de parca s-ar respecta! Nu-i contrazice nimeni, sa le spuna ca nu am beneficiat de gratuitate la serviciile medicale, ca ni s-au oprit bani in fiecare luna pt. sanatate, dar si pt. pensii. acum spun ca trebuie sa demonstram.

  maine o sa-ti ceara sa demonstrezi ca ai fost in teatru si o sa-ti spuna cateatrul ala nu e destul de bun sau de riscant, sau ca nu se pune dacat daca ti-ai lasat vrea mana sau un picior pe-acolo.

  poi asta este stat de drept? numai in romania executivul face si desface legi, in loc sa le puna in aplicare, si nesocoteste hotatrari judecatoresti, exploateza cetatenii, in loc sa-i apere! asta e legatura, ca maine-poimaine te pune iar in dilema si nu stii ce sa faci: tragi ori nu tragi. atunci n-am stiut cum trebuie facut, si nici n-am avut nenororcul sa fiu nevoit, dar acum, Io, unul, stiu: trag! si stiu si in cine.

 6. Johnny says:

  De acord cu tine in tot ceea ce spui.
  Care este problema ca vrea sa faca ceva bun pentru militarii din teatre?
  Poate va reusi……era mai bine sa nu zica nimic? Macar a scos in fata tagma militarilor si ceea ce fac ei. Chiar daca totulserezuma doar la atat: discutii, pentru noi este un castig: mai aude opinia publica si de militari si de activitatile pe care le desfasoara.
  Apropo: stiti cine este purtator de cuvant la MApN? Ati vazut in ultimele 6 luni biroul de presa al armatei cu o stire macar la TV?
  Daca stati si analizati, o sa constatati ca nu exista zi in care sa nu apara Ciocan la TV sa spuna ce si cum face politia .
  Putea si biroul de presa al nostru sa iasa cu ceva, macar la inundatii.
  Deci, macar faptul ca iesim pe tapet, eu zic , ca este un castig.

 7. indisciplinatu says:

  Da de ce se taie salariile cu 25%???….adica, sa se dea inapoi ceeace apartine de drept al oamenilor????
  Mi se pare de-a dreptul hilara “initiativa” lu peshte!!!!

 8. Vulpoiul Plictisit says:

  Cand lauzi o c…a inseamna ca vrei sa profiti de ea. Cand o c…a te lauda pe tine inseamna ca vrea sa te atraga in mediul ei. Asa se explica si raportul dintre politicieni si armata , mai ales cand intr-un termen al raportului este situat un reprezentant al tagmei denumita “C…a Liberala “.

 9. lucius says:

  Johnny,
  Eu cred ca trebuie sa stii CUM sa iesi pe tapet. Daca iesi cu prostii, vei fi tratat ca atare.
  Ti-ai pus problema ca si din acest punct de vedere este o discriminare? Cei care au fost in teatrele de operatii primesc ceva? Cred ca numai … “ganduri bune”. Cei care au fost de cel putin 2-3 ori ce primesc? … salutari??!!
  Cred ca ar trebui sa ne uitam in jurul nostru … inclusiv la americani. Nu ma interpreta gresit, crede-ma pe cuvant, americanii au … “recompense” pentru cei care participa la o misiune, la 2 misiuni, la 3 misiuni. Bine, sa nu-mi spui acum ca este valabil pentru mexicani si alte natii (pentru acestia este alta recompensa in faza initiala: acordarea cetateniei). Daca nici asa nu crezi, intereseaza-te in legatura cu militarii polonezi.
  Deci revin la ce am scris si ieri: vorba multa din partea opozitiei si nimic mai mult.
  In fotbal se traduce prin “control la glezne”. Adica opozitia, daca vrei mai exact, liberalii, au mai gasit o gaselnita prin care sa agite apele si asa foarte tulburi. Acest stil de … “a da la gioale”…., noua romanilor care stam in aceasta tara nu ne aduce nimic bun. Ei, politicienii (putere si opozitie) si-au asigurat traiul, viitorul si neamurile. Acum nu fac altceva decat sa mai acumuleze ceva capital politic … ca tot mai e ceva de furat in tara asta: DELTA si ROSIA MONTANA.
  Prin urmare “efel” are dreptate prin ceea ce afirma: CAPITAL POLITIC PE SPINAREA ARMATEI – NUMAI O PARTE DIN EA, CEA CARE SE AFLA IN TEATRELE DE OPERATII LA ORA ACTUALA.

 10. micutzul says:

  @ lucius

  Ai dreptate din nou. Eu am scris si pe forum la SCMD al lui FCMD, si aici si am strigat in gura mare sa se solicite in clar si oficial pozitia fiecarui partid in ceea ce priveste armata. Nimeni nu ia nici o masura, ceea ce ma face sa cred ca daca cei de acum deraiaza, cei care vor veni le vor multumi pentru masurile luate si se vor face ca ploua. Am avut incredere in liberali dar deja am impresia ca incep sa faca o politica de pahar, de sueta si impreuna cu PSD, s/au asezat la umbra sub umbrela vacantei asteptand ca lucrurile sa se rezolve singure. Cred ca intreaga clasa politica trebuie trimisa acasa sa faca anul de pregatire pentru viata politica. Astia indiferent de partid sunt niste imbuibati care ne trateaza in zeflemea fiindca noi am fost educati sa fim mai democrati decat ei si am inteles si nevoile statului. Multumirea o simtim acum, din gura mafiotilor . Din zgarieturi nu se moare ?
  A doua problema este cu noi. Cum apare unul cu o problema , o parere, cum sarim ca sacalii pe el. Am spus sa ne cream in paralel cu SCMD un partid politic. Avem intre noi oameni deosebit de pregatiti, decenti si care pot face ceva pentru statul acesta. Eu nu am cerut niciodata ca SCMD sa se transforme in partid. Lupta cu mafiotii trebuie dusa pe toate planurile si din toate directiile. Sper ca in curand si rezervistii ceilalti sa se trezeasca si sa se alature noua in una din aceste forme.
  Daca acum nu se face nimic vom fi tratati ca disponibilizati, vor disparea pensiile si vom fi batjocura societatii. Asta daca mai ramane sobolanul de corabie.

 11. karadeniz says:

  Johnny, nu uit nimic. Am lăudat iniţiativa. Sunt fost militar şi şofer. Nu urc beat la volan dar de trei ori până acum am evitat cu greu moartea pe şoselele patriei doar că bombele nu au explodat ci au intrat in mine. Sunt convins că numărul militarilor morţi pe şoselele României il depăşeşte pe de câteva ori pe cel al militarilor morţi în teatrele de operaţii.

 12. Johnny says:

  karadeniz, eu nu am spus niciodata ca pe soselele patriei nu sunt pericole. Dar hai sa nu comparam viata unui sofer din Romania cu viata unui “sofer militar” din Afganistan. Te-as invita sa mergi in unul din FOB-urile romanesti din Afganistan sa vezi ce fac patrulele romanesti inainte sa plece in misiune. Daca nu stii, iti spun eu: se roaga la Dumnezeu sa se intoarca dupa 2 ore vii….ai declaratii de la fata locului pe site la mine sau pe youtube.
  Eu zic sa dam Cezarului ce este al lui………si sper din suflet ca aceasta inititiva sa reuseasca, sa nu fie doar “capital politic” cum bine spuneau colegii mai sus.
  Viata in Afganistan nu este usoara cum cred unii………nu ca in Romania ar fi altfel…….

 13. Piksulescu says:

  Dacă ar fi fost o opoziție parlamentară serioasă, nici nu s-ar fi ajuns la asemenea măsură de reducere a salariilor etc., etc. De ce au votat în 5 (cinci) minute legile asumate de o gașcă? Ăsta nu e parlament. Nici nu participă la ședințe, dar să mai și citească legile care le votează. Să nu ne mai lăsăm păcăliți de asemenea inițiative, cu scop clar de aburire a electoratului., care oricum nu are nici o șansă de izbândă. Amintiți-vă că dl.prim ministru a spus de N ori că nu vor scădea la militari pensiile sub 3000 ron? Ați văzut așa ceva în normele de aplicare. Nuu! Așteptați puțin și o să vedeți surprize la legea salarizării. În ritmul ăsta de “repect” față de apărarea națională, în 2-3 ani armata va trebui să angajeze emigranți.

 14. lucius says:

  Johnny,
  Cu respect, te intreb: chiar atat de credul poti sa fii??
  Da, sunt perfect de acord ca speranta moare ultima, dar …. in cazul nostru, al militarilor lucrurile sunt foarte clare.
  Nu avem decat 2 variante:
  1.- iesim in strada si ne rezolvam problemele;
  2.- stam in casa precum soarecii de biblioteca si se va intampla ce spune “micutzul” in final. In acest caz, sfatul meu este ca nici macar sa nu mai spuneti ca ATI FOST MILITAR.
  Domnilor,
  Stau si ma intreb a nu stiu cata mia oara: ce se intampla cu adevarat, in realitate …. in aceasta tara???? De bine de rau, m-am mai uitat pe la vecinii nostrii, m-am dus mai departe … chiar si pe alte continente …. nu am vazut scris, nu am auzit ca armata unui stat sa fie atat de batjocorita si de umilita. Incercari … da, au fost … dar armata de aceea se numeste ARMATA: SE IMPUNE SI ISI IMPUNE RESPECTUL.
  Nu vreau sa ma intelegeti gresit. In armata intotdeauna au fost oameni culti, elevati, cu spiritul democratiei in sange. Prin ei, in primul rand ARMATA si-a impus respectul …. a fost, este si va fi intotdeauna o forta de care trebuie sa tii cont, sa o respecti si de ce nu, sa te temi. Daca ma gandesc la armata romana, acum, primul nume care imi vine in minte este Parizescu – colonel in rezerva, unul dintre sefii CIT-ului … ofiter de cariera si pictor. Iar exemplele pot continua.
  Bun, dar poate va intrebati pentru ce atata vorbarie. Simplu: ce s-a intamplat cu armata romana?? … ce s-a intamplat cu militarii in rezerva??
  Nu mai au nici cea mai mica reactie … cei activi. Sunt hipnotizati??!! Li s-a promis ceva?? – cred ca singurul lucru care li s-a promis a fost micsorarea soldei. Li s-a impus ceva?? – cred ca da: statul la serviciu zi lumina si sa aduca de acasa materiale de birotica.
  Dar cu militarii in rezerva cum stam?? Nimeni nu-i mai vrea: ministrul se da la ei si ii ameninta ca pleaca din fata lor, daca isi mai exprima nemultumirile (mai ales daca sunt pe tonuri ceva mai ridicate), organizatiile (a se citi: sindicat, federatie, asociatii) aplica metoda ursului – “cainii latra, ursul trece”, iar societatea civila daca ar putea sa ii extermine, ar face-o cu cea mai mare placere. Cand spun aceste lucruri ma gandesc la “micutzul” care a scris pe forumul SCMD-ului, ma refer la mine, care am formulat “n” interpelari catre gl.rz.Gropan N. (cand era presedinte de federatie), ma refer la noi toti care formulam si emitem variante de rezolvare a problemei noastre.
  Raspunsul lor il cunoastem cu totii: TACERE sau JUSTIFICARE.
  Noi nu le-am cerut niciodata JUSTIFICARI. Noi le-am cerut REZOLVARI … rezolvari care ori nu se vad, ori nu se vor a fi puse in practica.
  De ce?? Nu stiu.
  Si … caut sa o scurtez, totusi: daca vrem sa ne mai numim militari (activi sau in rezerva) …. trebuie sa ne comportam ca atare in ACESTE MOMENTE
  Daca vrem/vreti altceva trebuie sa avem aceeasi reactie ca ei: TACEREA
  Altfel, ne putem numi demagogi si orice altceva, dar nu MILITARI.