Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Propunere legislativă pentru abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009 privind şi interzicerea cumulului pensie -salariu

Un alt proiect de propunere legislativă care îi vizează şi pe pensionarii militari, se numeşte:
L E G E
pentru abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor – cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional

Prezenta propunere legislativă reprezintă o intervenţie determinată de efectele negative ale prevederilor Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009.
Consilierul parlamentar Constantin MONAC afirmă că: “aceste prevederi care sunt în totală contradicţie cu legislaţia în vigoare privind dreptul la muncă, dreptul la pensie, dreptul la proprietate privată, cu dispoziţiile art. 1 din Primul Protocol adiţional la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi ale art. 6 pct.1 din Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale, care recunoaşte şi garantează necondiţionat dreptul la muncă“.
Propunerea legislativă este, în acelaşi timp, în deplină concordanţă cu practicele din ţările membre NATO şi UE, unde în majoritatea ţărilor cumulul pensie-salariu este permis.

În unele ţări – puţine la număr (Marea Britanie, Suedia, Irlanda), unde cumulul nu este permis, este vorba de cumulul în situaţiile de vârstă peste cea standard de pensionare, în general, peste 67 de ani.
În nicio ţară membră a NATO sau UE nu a fost adoptată ca măsură anticriză interzicerea dreptului la muncă sau cumulul pensie-salariu.

Prevederile Cap. IV (art. 17-26) din Legea nr. 329/2009 vizează pensionarii la modul general, dar acestea afectează şi persoane aflate sub vârste standard de pensionare, în primul rând cadrele militare disponibilizate ca urmare a măsurilor de reorganizare a armatei în conformitate cu angajamentele României de aderare la NATO.

În temeiul mai multor prevederi legislative exprese, au fost disponibilizate cu drept de pensie cadre militare cu vârste cuprinse între 40 şi 55 de ani.
Dintre aceste acte normative amintim Ordonanţa Guvernului nr. 7/1998, conform căreia:
Art.1. „Personalul militar şi salariaţii civili din cadrul unităţilor militare care se disponibilizează ca urmare a programului de restructurare a armatei, beneficiază de măsurile de protecţie socială prevăzute în prezenta ordonanţă. „
Art. 15.”Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale va asigura:
a)punerea la dispoziţie a listelor cu locurile de muncă vacante şi cursurile de calificare organizate contra cost;
b)medierea în vederea angajării.”
Art. 24.„ Personalul militar pensionat în condiţiile prezentei ordonanţe, poate cumula pensia cu salariul obţinut, în cazul în care îşi continuă activitatea ca angajat, sau cu veniturile suplimentare realizate prin activităţi cu scop lucrativ”.

Ca efect al aplicării Cap. IV din Legea nr. 329/2009, pe rolul instanţelor de judecată se află un număr mare de procese, unele deja câştigate de către reclamanţi prin hotărâri definitive, irevocabile şi executorii. Ori, adoptarea prezentei propuneri legislative ar lipsi de obiect alte multe procese, aflate în derulare la instanţele interne şi internaţionale.

Prin abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009 se pune capăt “unei avalanşe de nedreptăţi suportate de oameni nevinovaţi”, afirmă Constantin MONAC.

Mai multe informaţii  pe

Semnatari propunere legislativă

Propunere pentru abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 3292009

Expunere de motive dl. Monac


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Propunere legislativă pentru abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009 privind şi interzicerea cumulului pensie -salariu”

  1. rodnaveche says:

    Ce mai faci tu ?

  2. […] Un alt proiect de propunere legislativă care îi vizează şi pe pensionarii militari, se numeşte: L E G E pentru abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor – cadru cu Comisia Europeană şi Fondul […]Propunere legislativă pentru abrogarea Cap. IV (art. 17 – 26) din Legea nr. 329/2009 privind şi … […]

  3. indisciplinatu says:

    Apa de ploaie, cui ii mai pasa de chestia asta????
    Nici macar celor care inca mai au dosare pe rol la instante si spera sa aiba noroc de un complet de judecata corect,..asa, ca la loto.