Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Propunere şoc: NATO şi Rusia sub umbrela unui sistem antirachetă comun

În cadrul unui discurs dedicat evoluţiei NATO în secolul XXI, secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a afirmat că Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic şi Rusia trebuie să-şi conjuge eforturile în elaborarea unui sistem de apărare antirachetă.

“Rusia, un partener important în eforturile vizând prevenirea proliferării nucleare, trebuie să fie şi un partener în domeniul apărării antirachetă”, a subliniat şefa diplomaţiei americane.

“Invităm Rusia să se alăture eforturilor NATO de a construi un sistem de apărare antirachetă capabil să protejeze toţi cetăţenii europeni şi ruşi”, a adăugat Clinton.

Liderul administraţiei americane Barack Obama a anunţat în septembrie anul trecut revizuirea planurilor predecesorului său George W.Bush cu privire la desfăşurarea a zece interceptoare de rachete în Polonia şi a unui radar în Cehia. În locul acestora, Washingtonul a propus o nouă arhitectură de apărare antirachetă care include recurgerea la sisteme mobile de rachete atât terestre, cât şi maritime.

România a acceptat să găzduiască pe teritoriul său sisteme de urmărire şi rachete de interceptare, prevăzute de noul sistem de apărare antirachetă american, notează ITAR-TASS.

În acelaşi timp, Washingtonul poartă negocieri în această privinţă şi cu alte ţări europene. Între altele, remarcă agenţia oficială de presă rusă ITAr-TASS, diverşi responsabili americani susţin că SUA sunt deschise faţă de participarea Rusiei la orice arhitectură a sistemului de apărare antirachetă ce va fi elaborată de NATO.

sursa: AGERPRES; RIA Novosti

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.