Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Puncte de vedere asupra situaţiei din Afganistan după reuniunea miniştrilor Apărării din NATO

Într-o declaraţie comună făcută la finalul reuniunii de două zile de la Bruxelles a miniştrilor Apărării din cadrul NATO (unde ministrul român al apărării nu a participat !? n.r.), s-au făcu referiri precise legate de situaţia din Afganistan şi evoluţiile viitoare din această ţară.

– NATO a recunoscut că înregistrează “progrese măsurate” în Afganistan din cauza rezistenţei talibanilor în special în sud fiind vorba despre extinderea influenţei guvernului afgan, de asigurarea unei evoluţii a situaţiei politice şi de marginalizarea insurecţiei;

– eforturile realizate în centrul provinciei Helmand şi la Kandahar, unde forţa internaţională sub comandament NATO, Forţa Internaţională de Asistenţă pentru Securitate (ISAF), a lansat o amplă operaţiune, înregistrează şi acestea un progres măsurat;

– statele NATO au admis că “persistă provocări majore şi că succesul nu este garantat” chiar dacă sunt “încurajate de rezultatele recente”, în ciuda atacurilor şi a atentatelor talibanilor;

– talibanii opun o rezistenţă înverşunată în Halmand şi Kandahar, întrucât, conform secretarului general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen, “aceştia ştiu că dacă pierd susţinerea populaţiei în aceste provincii, vor suferi un grav eşec, dar putem vedea deja rezultatele şi ne menţinem iniţiativa”;

Prezent la reuniune comandantul forţelor internaţionale din Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, a vorbit despre o încetinire a ritmului operaţiunilor desfăşurate de trupele sale în Kandahar din cauza dificultăţilor de a păstra terenul odată “curăţat” de combatanţi talibani. Cel mai important lucru, a subliniat el, este “să atragem cu răbdare de partea noastră populaţia de etnie paştună, ca marea majoritatea a talibanilor”.

Cu acest prilej NATO a anunţat că dispune de o nouă cale de aprovizionare a forţelor sale dislocate în Afganistan, care trece prin Rusia şi Asia Centrală, ceea ce îi va permite să evite ambuscadele de pe drumurile Pakistanului.

Noul itinerar al aprovizionării este important pentru că indică sprijinul indirect al Rusiei acordat misiunii NATO în Afganistan.

Până în prezent, cea mai mare parte a furniturilor destinate forţei internaţionale de 140.000 de oameni în Afganistan era adusă de nave până în portul Karaci (în sudul Pakistanului), iar apoi transportată în camioane până la destinaţie. Aceste convoaie erau deseori ţinta atacurilor talibanilor şi militanţilor islamişti pe drumurile pakistaneze.

sursa: AGERPRES

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.