Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Putin arată cine decide, în realitate, la Moscova

Duminică, 9 MAi, la Moscova va avea loc o mare paradă militară, dedicată sărbătoririi Zilei Victoriei. Ineditul acestei sărbători constă în faptul că, pentru prima dată, la parada de la Moscova vor participa militari din Marea Britanie, Franţa şi Statele Unite, alături de 10.500 de militari ruşi.

La ceremonie vor asista peste 25 de lideri străini. Marea Britanie şi Statele Unite vor fi reprezentate însă doar  de ambasadori. Preşedintele francez şi-a anulat prezenţa în cursul zilei de sâmbătă datorită unor probleme urgente legate de adoptarea unor măsuri generate de criza economică.

Motivul: premierul rus, Vladimir Putin, a refuzat să le permită vicepreşedintelui american, Joe Biden, şi Prinţului Charles să participe la Parada Victoriei, organizată duminică în Piaţa Roşie.

Relatarea aparţine lui The Guardian, în pagina sa electronică, preluată de MEDIAFAX.

Autorităţile ruse l-au invitat pe premierul britanic, Gordon Brown, să participe la evenimentele organizate pe 9 MAI pentru a marca 65 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, însă şeful guvernului de la Londra nu va putea asista la paradă, din cauza situaţiei politice create după alegerile legislative.

Foreign Office ar fi sugerat, în aceste condiţii, ca Marea Britanie să fie reprezentată la paradă de Prinţul Charles, moştenitorul Tronului britanic.

The Guardian afirmă că premierul rus a respins propunerea săptămâna trecută, transmiţând că “nu doreşte prezenţa acestuia la Moscova” şi exprimându-şi, aparent, nemulţumirea faţă de refuzul Marii Britanii de a-l extrăda pe Boris Berezovski, fost oligarh rus şi unul dintre criticii vehemenţi ai Kremlinului.

Potrivit ziarului britanic, Putin s-a opus şi prezenţei lui Biden la Moscova, vicepreşedintele american, considerat drept unul dintre susţinătorii liderului georgian Mihail Saakaşvili.

Pavel Felgenhauer, analist militar şi colaborator al cotidianului de opoziţie Novaia Gazeta, a afirmat că decizia de a refuza prezenţa Prinţului Charles i-a aparţinut integral lui Putin.

El a apreciat că Moscova a adoptat o poziţie intransigentă ca urmare a unei serii de succese recente în domeniul politicii externe, printre care se numără înlăturarea guvernului prooccidental al Ucrainei şi revolta din aprilie din Kîrgîzstan, soldată cu preluarea conducerii de către o administraţie mai apropiată de Kremlin.

Sursa: The Guardian, MEDIAFAX

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.