Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

R. Moldova, Transnistria şi Rusia

Recent, ministrul moldovean al Apărării, Vitalie Marinuţă, a fost intervievat de DW, în legătură cu relaţia Republicii Moldova cu Rusia, vis-a-vis de o aşa-zisă implicare a Rusiei în Transnistria.
O discuţie pe tema livrării, de către Rusia,Transnistriei, a 20 de camioane militare, lansatoare de grenade si puşti cu lunetă, a avut loc între ministrul moldovean al Apărării şi consilierul ministrului rus al Apărării, general-colonelul Valerii Evnevici.

“Într-adevăr, eu am menţionat că în rândul forţelor ruse de menţinere a păcii din regiunea transnistreană au apărut unele tipuri de armament nespecific unei operaţiuni de menţinere a păcii, mai ales într-o zonă unde de 20 de ani este
linişte. Aceasta deloc nu înseamnă că Rusia înarmează autoproclamata republică moldovenească nistreană. Unele medii de informare au intrepretat, însă, anume în acest fel”, a declarat Vitalie Marinuţă.

“Am fost asigurat că acel armament a fost introdus ca urmare a unei decizii iresponsabile a unor persoane din cadrul grupului militar rus din regiunea transnistreană şi am primit garanţii că în urmatoarele zile acel armament va fi reîntors la depozit. Mai mult, eu am propus sa începem realizarea celei de-a doua etape a unui protocol care prevede retragerea din zona de securitate a tehnicii blindate ruseşti si armamentul greu de infanterie, cum sunt aruncătoarele de grenade şi puştile cu lunetă. Acesta va fi un pas important în consolidarea încrederii între toate părţile. Asteptăm răspuns din partea Rusiei”, a mai spus ministrul moldovean al Apărării.

 

 

Sursa: DW

Etichete: , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “R. Moldova, Transnistria şi Rusia”

  1. indisciplinatu says:

    Fortele ruse sunt,,cica..”de mentinere” a pacii… potrivit adagiului celebru “davai cias davai sotie, haraso prietenie”!!!!