Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Racheta hipersonica X-15A Waverider a fost testata de USAF

Directorul programului de construcţie al rachetei hipersonice, Charlie Brink, a anunţat că “am reuşit majoritatea testelor din prima misiune hipersonică a (rachetei) X-15A”.

Potrivit USAF miercuri, a fost testată în Pacific, o rachetă de croazieră “hipersonică”, care atinge de şase ori viteza sunetului, adică peste 7.000 de kilometri pe oră.

Zborul-test al rachetei de tip X-15A Waverider a durat aproximativ 200 de secunde. Este vorba despre cea mai lungă durată realizată pentru un dispozitiv de acest tip. Precedentul record, de 12 secunde, a fost realizat de racheta de tip X-43 a NASA. “După aproximativ 200 de secunde, o “anomalie a survenit, iar zborul s-a încheiat”, au precizat reprezentanţii USAF, adăugând că inginerii săi lucrează pentru identificarea cauzelor problemei.

Waverider a fost lansată de la bordul unui bombardier de tip B-52, care a decolat de la baza Edwards din California. Racheta a atins mai întâi viteza de 4,8 Mach, cu ajutorul unui propulsor, după care a fost activat motorul special.
Concepută de Boeing şi Pratt and Whitney Rocketdyne, racheta a atins altitudinea de aproximativ 21.300 de metri.

Acest tip de armament este conceput pentru a lovi ţinte situate la distanţe mari în mai puţin de o oră şi ar putea înlocui rachetele balistice actuale. Unii suspectează Statele Unite că ar vrea să facă din acestea arme nucleare.

Sunt considerate zboruri “hipersonice” cele care încep de la viteza de 5 mach (de cinci ori viteza sunetului).

Potrivit lui directorului de program, Charlie Brink,”acest progres în domeniul motoarelor este “echivalentă” cu trecerea de la avionul cu elice la cel cu reactor, după cel de al Doilea Război Mondial”.

sursa: news.yahoo.com

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.