Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Radarul din Turcia din cadrul scutului antirachetă american din Europa este operativ

Ministerul turc de Externe a anunţat că radarul de avertizare timpurie din cadrul sistemului de apărare antirachetă american în Europa este acum operaţional în Turcia.

Radarul este amplasat în apropierea localităţii Malatya, la circa 640 de kilometri sud-est de capitala Ankara, şi este gestionată atât de personal american, cât şi turc.

Turcia este una dintre cele cinci ţări care au fost de acord să găzduiască elemente ale sistemului american antirachetă, ce urmează ulterior să fie integrat într-un sistem al NATO. Şi Portugalia, Polonia, România şi Spania şi-au dat acordul pentru a participa la proiect. România va găzdui la baza de la Deveselu din judeţul Olt rachete interceptoare, care urmează a fi instalate până în 2015.

NATO a cerut Rusiei să participe la sistem, dar negocierile s-au blocat din cauza pretenţiei Moscovei de a i se da garanţii legale scrise că scutul nu este folosit împotriva propriului sistem de apărare. SUA şi aliaţii europeni au insistat că sistemul vizează ameninţările cu rachete balistice provenind dinspre ţări din Orientul Mijlociu precum Iranul.

Iranul – care se învecinează cu Turcia la est – a avut obiecţii publice în privinţa sistemului. Ali Larijani, preşedintele Parlamentului, a repetat că Teheranul se opune acestui sistem în timpul unei vizite în Turcia făcute săptămâna trecută.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, speră că se va putea ajunge la un acord politic cu Moscova până la summitul de la Chicago din această primăvară, când NATO ar urma să declare capacitatea operaţională interimară a sistemului de apărare antirachetă.

sursa: CNN

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.