Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Raport AIEA: echipamente nucleare au dispărut dintr-o uzină din Teheran

Un raport AIEA arată că echipamente nucleare au dispărut dintr-o uzină din Teheran. Regimul iranian respinge afirmaţiile, declarând că documentul este “eronat”.

“Am trimis Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică o scrisoare oficială pentru a semnala că paragraful 28 al ultimului raport este eronat”, a declarat ambasadorul iranian la AIEA, Ali Ashghar Soltanieh.

“Nu a fost retras niciun echipament. De ce acest scenariu? Această poveste şi tot ce s-a spus sunt false, absolut false”, a mai spus ambasadorul.

În cel mai recent raport confidenţial, AIEA afirmă că, “în cursul vizitei la o uzină din Teheran, inspectorii ONU au observat că un echipament prezent la ultima inspecţie a fost retras”.

Echipamentul respectiv este utilizat într-o procedură specială care permite separarea uraniului şi plutoniului de combustibilul utilizat deja în reactorul nuclear.

Potrivit experţilor, o astfel de tehnică poate fi folosită în procesul de fabricare a unor arme nucleare.

Dispariţia acestui echipament a fost interpretată de unii experţi ca fiind un indiciu privind ascunderea unor activităţi de către Iran.

Sursa: MEDIAFAX

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.