Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Raport britanic: operaţiunea britanică din Irak a fost “precipitată” şi “i-a lipsit coerenţa şi resursele”

Un raport al guvernului britanic privind lecţiile învăţate în urma războiului din Irak relevă erori “atroce” în procesul de pregătire a invaziei menite să-l înlăture de la putere pe Saddam Hussein, în 2003, şi în gestionarea situaţiei din Irak ulterior căderii dictatorului irakian.

Documentul este publicat cu două zile înaintea începerii anchetei publice privind participarea Marii Britanii în război, care s-a bucurat de sprijinul premierului britanic de atunci, Tony Blair.

Raportul conţine, potrivit The Sunday Telegraph, interviuri cu inalţi oficiali ai armatei, care explică faptul că trupele britanice au fost expuse unor “riscuri semnificative” din cauza că operaţiunea a fost “precipitată” şi “i-a lipsit coerenţa şi resursele”. Este vorba de sute de pagini de documente clasificate, în care cei responsabili cu invazia terestră îşi exprimau frustrarea şi supărarea faţă de guvernul britanic.

Această pregătire precipitată a fost o consecinţă a faptului că Tony Blair a dorit să menţină într-un cerc restrâns planurile sale de a sprijini Statele Unite în invazia din Irak, care, potrivit acestor documente, au început în februarie 2002, cu 13 luni înaintea începerii operaţiunii militare propriu-zise, şi care aveau ca obiectiv principal înlăturarea lui Saddam Hussein.

Tony Blair a reiterat public pe parcursul anului 2002 că obiectivul Marii Britanii era “dezarmarea Irakului, nu schimbarea regimului” şi că nu existau pregătiri care să vizeze invadarea acestei ţări câtă vreme ar fi continuat eforturile diplomatice pentru că regimul de la Bagdad să renunţe la arsenalul său de distrugere în masă, care s-a dovedit până la urmă a fi inexistent.

Este citat generalul Graeme Lamb, responsabil al forţelor speciale în timpul conflictului, care spune textual: “Eu am pregătit războiul încă de la începutul lui 2002″.

Documentele mai relevă că invazia s-a bazat pe resurse aproape ridicole, până într-acolo încât unele unităţi au intrat în luptă cu cinci gloanţe pentru fiecare militar.

În raport mai apare şi informaţia conform căreia mulţi militari au fost transportaţi în teatrul de operaţiuni cu avioane ale liniilor comerciale, având ca bagaj de mână armamentul din dotare, care în unele cazuri a fost chiar confiscat de personalul de securitate al aeroporturilor. Potrivit unor militari, în timpul conflictului sistemul de comunicaţii nu mai funcţiona la orele prânzului, din cauza căldurii, iar în aprovizionarea trupelor s-au facut alte greşeli penibile, cum ar fi trimiterea în deşert a unui container plin cu skiuri.

Ministerul britanic de Externe nu a creat un departament care să gestioneze situaţia postconflict decât cu trei săptămâni înainte de începerea războiului, şi a elaborat planuri care “nu conţineau detalii despre ce trebuie făcut odată Bagdadul căzut”, fapt ce a provocat numeroase probleme. Liderii militari au calificat drept “atroce şi îngrozitoare” lipsa de sprijin al guvernului pentru reconstrucţie, ceea ce, în cuvintele unor comandanţi, a facut “să se piardă ocazia de aur” de a câştiga sprijinul populaţiei irakiene.

În raport mai este denunţată şi absenţa aproape totală a planurilor de asigurare a securităţii pentru civilii irakieni şi pentru îndeplinirea cutumelor de război şi a regulilor conform Convenţiei de la Geneva.

sursa: The Sunday Telegraph

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.