Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Raport privind eşecul intelligence-ului pakistanez în prinderea lui Osama bin Laden

Potrivit unui raport de anchetă difuzat recent, intelligence-ul pakistanez, alături de lideri politici din această ţară, au dovedit că nu au fost în stare să îl prindă pe Osama bin Laden.
Eşecul lor s-a concretizat în faptul că fostul lider al Al-Qaida, Osama bin Laden, s-a refugiat timp de aproape un deceniu în Pakistan, potrivit Washinghton Post.
În raport este taxată şi lipsa de reacţie a forţelor pakistaneze în momentul în care trupele americane au pătruns în Pakistan pentru a-l lichida pe Osama bin Laden – în mai 2011.

Raportul a fost elaborat de o comisie de anchetă pakistaneză – Comisia Abbottabad – care, timp de 2 ani a analizat traseul urmat de bin Laden, de la intrarea lui în Pakistan, în 2002, pâna la moartea sa.
Ancheta a urmărit să stabilească dacă eşecurile serviciilor speciale coroborate cu acţiunile  liderilor politici au fost cauzate de incompetenţă sau de practicarea unui joc dublu.

”Osama bin Laden a putut ramâne în perimetrul din Abbottabad din cauza eşecului colectiv al serviciilor de informaţii, coroborat cu iresponsabilitatea politică”, a concluzionat Comisia Abbottabad, numita astfel dupa orasul pakistanez unde comando-ul US Navy SEAL l-a ucis pe bin Laden în 2 mai 2011, potrivit Washinghton Post.

Raportul critică guvernul pakistanez şi insitutiile militare, fiind acuzate de ”neglijenţă condamnabilă şi de incompetenţă”, citează şi BBC din voluminosul raport.

Deşi Comisia a declarat ca nu s-au găsit indicii care să susţină acuzaţiile de complicitate, totuşi s-a menţionat faptul că nu este exclusă posibilitatea „unui anumit grad de complicitate, în interiorul sau în afara guvernului”.

Potrivit declaraţiilor apropiaţilor săi, Osama bin Laden a ajuns în Pakistan în prima jumatate a anului 2002, la un an după ofensiva forţelor occidentale împotriva Afghanistanului, unde era protejat de Guvernul taliban.

Desi exista unele discontinuităţi în toată această perioadă de 9 ani – timp petrecut de Osama în Pakistan – raportul sugereaza că bin Laden a locuit pe rând în mai multe oraşe din nord, pentru ca în august 2005, să se stabileasca într-o resedinţă din Abbottabad, localitate situată la doar 100 de kilometri de Islamabad.

Această reşedinţă în care a trăit în următorii 6 ani, se afla la aproximativ un kilometru de academia militara Kakul, o scoala militara prestigioasa si foarte supravgheata de autoritatile locale.

”Cum a fost posibil ca vecinii, oficialii locali, poliţia, forţele de securitate şi serviciile de informaţii să nu acorde atenţie formei stranii a clădirii, dimensiunilor acesteia, sârmei ghimpate, absenţa maşinilor sau a vizitatorilor – timp de 6 ani, depăşeşte orice posibilitate de înţelegere”, citează  BBC din raportul pakistanez.

“Toate aceste aspecte, care, de obicei nu treceau neobservate de ochiul vigilent al serviciului de informaţii pakistanez – ISI – , acum nu au fost luate în seamă”, completeaza Washinghton Post.

În final, oficialii pakistanezi critică acţiunea întreprinsă de SUA, fără ştirea lor, catalogându-o ca un ”act american de război”,iar incapacitatea forţelor pakistaneze de a o preveni, drept ”cea mai mare umilinţă” de la secesiunea Pakistanului din 1971.

Surse: www.washingtonpost, www.bbc.co.uk

Sergiu-Constantin Dur, InfoMondo Militar

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Raport privind eşecul intelligence-ului pakistanez în prinderea lui Osama bin Laden”

  1. szilard says:

    Care esec ? , daca nu ma insel in Pakistan se poarta F-16, a fost fraier ben laden, de ce nu sa dus in Africa(unde avea mine in exploatare de diamante-un loc tot gasea de ascuns, cu toate ca americanii umblau disperati dupa el).

  2. Balcifer says:

    esec pe draku!!

  3. Măsurile pe care Osama bin Laden şi le-a asumat l-au ajutat să fie invizibil pentru autorităţile pakistaneze, deşi se afla atât de aproape de capitală, într-un oraş cunoscut drept unul dintre cele mai importante complexe militare din ţară.