Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rasmussen avertizează despre posibila intenţie a lui Putin de a iniţia un atac militar hibrid

Anders Fogh Rasmussen. foto natointFostul secretar general NATO, Anders Fogh Rasmussen,a declarat într-un interviu acordat lui The Telegraph, citat de MEDIAFAX că “Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar putea orchestra un atac militar hibrid împotriva unui stat baltic, pentru a testa capacitatea de reacţie a Alianţei Nord-Atlantice”.

“Miza nu este neapărat Ucraina. Vladimir Putin vrea să restabilească statutul de mare putere al Rusiei”, a declarat Rasmussen.

“Există o mare probabilitate ca Rusia să intervină militar într-un stat baltic, pentru a testa reacţia NATO în virtutea Articolului 5, care prevede solidaritatea colectivă”, subliniază Rasmussen.

“Vladimir Putin ştie că, dacă va încălca linia roşie şi va ataca un stat NATO, va fi învins. Trebuie să fim destul de clari în această privinţă. Dar el este specialist în conflicte hibride”, adaugă Rasmussen, explicând că armata rusă ar putea interveni în Estonia sau Lituania, unde sunt mari comunităţi rusofone, cu militari care să nu aibă însemne de apartenenţă naţională.

În această situaţie, ţări membre NATO precum Ungaria sau Grecia, care au relaţii diplomatice şi comerciale bune cu Rusia, ar putea minimiza incidentul.

Alianţa Nord-Atlantică a decis înfiinţarea a două comandamente generale regionale, în România şi Polonia şi a unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă, în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia.

Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea 5.000 de militari şi o capacitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.

Sursa: www.thetelegraph, MEDIAFAX

Etichete: , , , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.