Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Rasmussen: reducerile cheltuielilor pentru apărare în Europa va avea consecinţe asupra securităţii

Anders Fogh Rasmussen. foto NATO org.

În cadrul unei conferinţe pe probleme internaţionale, desfăşurate la la Bruxelles, Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a avertizat împotriva reducerii cheltuielilor pentru apărare în Europa, care provoacă “o îngrijorare” în contextul creşterii bugetului militar în Rusia şi în ţările asiatice.

“Aceste bugete europene de apărare în declin sunt un motiv de îngrijorare, pentru că fiecare reducere pe care o facem astăzi va avea consecinţe asupra securităţii noastre de mâine”, a declarat Rasmussen.

Secretarul general al NATO a amintit că, între 2008 şi 2011, un număr de 20 de membri ai NATO şi-au redus bugetul militar.

Anders Fogh Rasmussen a explicat că, în acest an, “pentru prima dată” bugetele de apărare din Asia le vor depăşi pe cele ale membrilor europeni ai Alianţei

Nord-Atlantice, în timp ce Rusia intenţionează să-şi dubleze cheltuielile militare în următorii zece ani.

Potrivit acestuia, complicata situaţie economică a multor ţări europene din cadrul NATO lasă să se înţeleagă că bugetele de apărare vor fi “ajustate” într-un “viitor previzibil”.

În opinia lui Rasmussen NATO şi membrii săi îşi vor putea asigura apărarea numai cu “o nouă mentalitate: ‘apărarea inteligentă (Smart Defence n.r.), prin care să se optimizeze cheltuielile militare în mod coordonat cu ceilalţi aliaţi.

“Problema nu constă în ce reducem, ci în ce ce menţinem şi în a alege soluţii multinaţionale în loc de soluţii unilaterale”, a subliniat oficialul NATO.

Anders Fogh Rasmussen a amintit noua strategie de apărare a SUA, prezentată acum câteva luni şi prin care Washingtonul prevede creşterea prezenţei sale militare în Asia şi reducerea ei în Europa.

Ţările europene ale NATO trebuie să contribuie la reechilibrarea Alianţei, “investind suficient, din punct de vedere economic şi politic”, dar şi având “o perspectivă globală în materie de securitate”, a subliniat secretarul general al organizaţiei.

sursa: AGERPRES

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

Comments are closed.