Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Raytheon Missile Systems va produce interceptoare de rachete pentru sistemul american antirachetă din Europa

Standard Missile-3 Block IA produsă de Raytheon Missile Systems lansata de pe un distrugator al US Navy - foto Arizona Daily

Arizona Daily Star anunţă că Raytheon Missile Systems a obţinut un contract în valoare de 313 milioane de dolari, pentru următoarea generaţie de interceptoare de rachete, o parte a sistemului american antirachetă din Europa, parte instalat şi în România.

Directorul programului din cadrul Raytheon, Wes Kremer, a declarat că acest contract, încheiat cu Agenţia de Apărare Antirachetă a Statelor Unite furnizează finanţare pentru finalizarea fazei de dezvoltare a Programului Standard Missile-3 Block IB şi livrarea către Agenţie a 24 de rachete.

Contractul reprezintă un pas foarte important către primele teste de zbor ale acestei rachete, aşteptate în această vară. La începutul acestei luni, compania a obţinut o altă finanţare, în valoare de 75 de milioane de dolari, destinată dezvoltării acestei rachete.

Concomitent, Agenţia a redus comanda sa iniţială, de la 24 la 18 rachete în cadrul Programului SM-3 Block IA, reducând valoarea contractului de la 230 de milioane de dolari la 158 de milioane de dolari, adică 8,7 milioane de dolari pentru o singură rachetă. Executarea acestui contract va continua, la Tucson, sediul Raytheon Missile Systems până în aprilie 2012.

Adaptat după seria Standard Missile destinată apărării antirachetă pe mare, SM-3 face parte din sistemul maritim de apărare antirachetă Aegis. SM-3 este o parte-cheie a sistemului de apărare antirachetă în Europa al administraţiei Barack Obama.

Această abordare, prezentată în 2009 şi aprobată de NATO anul trecut, a înlocuit planurile de amplasare a unor interceptori pe teritoriul Europei. Aceştia au fost înlocuiţi cu sistemul SM-3 pe mare şi o versiune a acestuia pentru uscat, numită Aegis Ashore. În cadrul primei faze a programului, un crucişător american, echipat cu sisteme de rachete SM-3 Block IA a fost mobilizat în Mediterana, la începutul acestei luni, pentru o perioadă de şase luni.

Desfăşurarea sistemului Block IB, care adaugă capabilităţi importante de ţintire, este plănuită în 2015, în cadrul celei de a doua faze a programului american antirachetă în Europa. Pe de altă parte, începerea testării sistemelor Aegis staţionate la sol este aşteptată în 2012, la Baza de testare din Pacific a rachetelor de la Kauai, în Hawaii, a anunţat Wes Kremer.

Potrivit planului, primele elemente staţionate la sol vor fi amplasate în România, iar ulterior în Polonia.

sursa: Arizona Daily Star

Etichete: , ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

One Response to “Raytheon Missile Systems va produce interceptoare de rachete pentru sistemul american antirachetă din Europa”