Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reacţia ministrului Apărării la îngrijorarea CE privind achiziţia avionului multirol fără a se respecta legislaţia UE

În contextul primiri de către guvernul român a unei scrisori din partea Comisiei Europene prin care oficialii de la Bruxelles  îşi exprimau îngrijorarea cu privire la posibilitatea încheierii unor contracte de achiziţii de avioane de luptă fără organizarea unor licitaţii, ministrul apărării naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a făcut o declaraţie privind intenţiile MApN privitoare la acest demers de înzestrare.

Dobriţoiu a declarat în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său bulgar la Sofia că “opţiunea strategică a României vizează achiziţia avionului multirol de generaţia a V-a şi asigurarea tranziţiei cu un avion de generaţia a IV-a, cu costuri minime.

În calitatea mea de ministru al apărării naţionale, eu am emis o ipoteză în spaţiul public, pentru a genera o dezbatere în legătură cu aviaţia de luptă românească, având în vedere realităţile financiare, marcate de criza economică. Opţiunea pentru avionul de generaţia a V-a ţine de un orizont mai îndepărtat, când şi realităţile fiscal-bugetare ne vor permite acest lucru.

Condiţiile actuale ne impun o abordare pragmatică, în care să găsim soluţii inteligente pentru o tranziţie la cele mai mici costuri cu putinţă, astfel încât să putem întrebuinţa elementele de infrastructură de aerodrom destinate operării celor două tipuri de avioane, precum şi a programului unic de înarmare.

O astfel de decizie ar acoperi un interval de minimum 20 de ani pentru realizarea tranziţiei, plus încă 30 de ani pentru operarea avionului de generaţia a V-a. Am asigura, astfel, un orizont de timp de 50 de ani, perioadă în care piloţii noştri de vânătoare şi-ar putea îndeplini, în condiţii optime, misiunile încredinţate.

Doresc, în acest cadru, să reafirm angajamentul Guvernului României de a desfăşura nu doar procedurile referitoare la înzestrarea cu avionul multirol, ci la toate programele de înzestrare strategică a Armatei României, în deplină concordanţă cu prevederile legislaţiei europene, ţinând în acelaşi timp cont de relităţile economice şi bugetare grele prin care trece ţara, ca de altfel, întreaga Uniune”, a declarat ministrul Dobriţoiu în cadrul conferinţei de presă susţinută în capitala bulgară.

Reamintim că oficialii români desfăşoară în prezent activităţi de evaluare a unor avioane F-16 second hand aflate în dotarea  forţelor aeriene portugheze şi olandeze pe care doresc să le achiziţioneze. Mai mult ministrul a declarat că se doreşte ca în termen de 2 luni (a mai rămas aproximativ o lună n.r.) să se adopte o decizie în acest sens.

De aemenea, este de subliniat faptul că România este singura ţară membră UE care nu a aderat la Codul de conduită pentru achiziţii militare şi offset al Agenţiei Europene de Aparare. În acest sens Alexander Weis, directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), reafirma în martie 2010 pentru Realitatea TV, că la originea motivelor care au determinat guvernul român să nu semneze acordul, a stat disputa politică dintre preşedintele Traian Băsescu şi fostul premier Călin Popescu Tăriceanu. “Guvernul a recomandat aderarea la Codul de conduită, dar preşedintele a refuzat. Din ce motive exact nu ştim”, declara Alexander Weis la 30 iunie 2009.

În acest cadru, oficialii UE se arată deranjaţi de intenţiile României a a face o achiziţie publică de peste 1 miliard de dolari fără a organiza o licitaţie deschisă, blocând orice tip de negociere cu posibilii ofertanţi europeni (vezi cazurile Alenia Aeronautics – Eurofighter şi Saab – JAS 39 Gripen).

sursa: Biroul de presă al MApN

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

3 Responses to “Reacţia ministrului Apărării la îngrijorarea CE privind achiziţia avionului multirol fără a se respecta legislaţia UE”

 1. sorin says:

  Sper ca U.E. sa faca presiuni asupra clasei politice romanesti, pentru a adopta si Romania, Codul de conduită pentru achiziţii militare şi offset al Agenţiei Europene de Aparare.Acest obiectiv este vital pentru Romania.

 2. szilard says:

  1 miliard euro pentru 24 F-16 vechi (cu scut aa- in mina AMERICANILOR si cu statiile de radiolocatie in POLONIA) sau 1 miliard euro pentru 24 JAS-39 noi (cu offset) ?, e clar ca e o smecherie la mijloc.

 3. Grig says:

  + 1 mld. USD instruirea personalului :-)
  Enjoy la greu!