Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reacţie la micşorările – măriri de pensii ale foştilor militari

Cum era de aşteptat reacţia societăţii la haosul declanşat de procesul de recalculare, revizuire, diminuare, majorare şi desfiinţare ale pensiilor militare a declanşat o serie de reacţii în mediul politic şi al societăţii civile.

Într-un comunicat de presă, secretarul Tineretului Crestin Democrat PNTCD Bucuresti, Catalin Avramescu, afirmă că “Aceste sume reprezinta oricum o sfidare la adresa celorlati cetateni care traiesc in saracie si nu pot fi justificate in nici un fel. Faptul ca multe din aceste pensii au crescut, reprezinta fara doar si poate o forma indirecta de mita electorala. Datoria interesului foarte mic al populatiei pentru politica, cei aproximativ 77.000 de pensionari militari reprezinta o tinta pentru cei doritori de voturi. Facem un apel pentru mobilizarea cetatenilor la urmatoarele alegeri, astfel incat un numar de 77.000 sa devina prea mic ca sa mai conteze. Doar asa vom reusi impreuna sa desfiintam astfel de practici de cumparare a voturilor si sa readucem statul in slujba cetatenilor, acolo unde trebuie sa fie, si nu in slujba unor minoritati
elitiste. Pensionarii militari, o parte din ei respectabili, nu merita insa pensii atat de mari. Ei au facut parte din clasele privilegiate care au tinut regimul comunist in spate si au trait toata viata din munca acestui popor. Si acum la
batranete, cand tinerii pleaca pe capete din tara pentru ca aici nu au alternative, guvernul gaseste de cuviinta sa sustina in continuare aceasta clasa a fostilor militari platindu-le pensii uriase. Romania are pe plan social alte prioritati precum tinerii sau pensionarii saraci. In loc sa se recalculeze si sa creasca pensiile oamenilor care intradevar ar avea nevoie de mai multi bani, prin aceasta actiune se incearca sa se creeze falsa impresie ca guvernul ii ajuta pe pensionari. Ca unica solutie pentru aceasta situatie dramatica, cerem plafonarea pensiilor militare la maxim 2000 RON. Dorim sa atragem atentia ca aceste pensii militare care urca si pana la 11.000 RON pe luna, sunt astazi cu mult peste salariile militarilor care lupta cu adevarat pentru interesele Romaniei, unii jerfindu-si viata pe campurile de lupta contemporane din Afganistan. Este inadmisibil ca o parte din aceia care au impuscat oameni la revolutie si nu au fost anchetati de catre autoritatile complice ale lui Iliescu sa primeasca astazi de la stat mai multi bani decat militarii care sunt implicati in conflicte reale si nu in lupte impotriva propriului popor”.

sursa: Amos News

Etichete:


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

283 Responses to “Reacţie la micşorările – măriri de pensii ale foştilor militari”

 1. yo says:

  Ptr. DGIA:
  Interesanta aparitia L.119/2010 care nu abroga L.164/2001(aceasta fiind modif.prin L.14/2008-vezi art.9 si care facea o mare dreptate pentru cei pensionati anterior datei de 01.04.2001). Adeverinta pe care am primit-o, am inaintat-o Casei Sectoriale de Pensii din MApn( conf.art.4,alin.3 din HG.1294/2001) odata cu contestatia ptr. revizuire unde nu s-au luat in calcul unele venituri.Astept,deocamdata,raspuns!
  Atentie la prev. art.100(prezentat mai sus)ca ptr. cei care sunt pensionati anterior datei de 01 .04.2001 si sunt incadrati la grupe de munca primesc majorari de punctaje lunare iar ptr. cei din perioada ulterioara se acorda perioade suplimentare la vechimea in munca sau serviciu.Oare sa mai fie nevoie de o noua lege (vezi L/ 14/2008) pentru indreptarea unor inechitati?

 2. IOAN says:

  @unul 16.06 10:21
  Intru totul de acord!!!

 3. Ionel N says:

  Pentru JVEK 17.06/9.34 pm
  Eu cred ca este totusi o nedreptate faptul ca in momentul in care am optat pentru pensionare erau anumite conditii ( conform L.164) iar dupa 10 ani mi se spune ca acele conditii nu mai sunt valabile . Am fost privat de dreptul de a alege in cunostinta de cauza! Aici mi se pare mie ca este nedreptatea!

 4. Stelian P. says:

  ELENA
  In urma cu 8 zile imi promiteati ca dupa 3 zile continuam dialogul. Astept de atunci un raspuns sau o clarificare.

 5. Stelian P. says:

  ELENA
  Va redau mai jos si intrebarea:

  Stelian P. a scris:
  11 Iunie 2011 la 5:27 pm
  @ELENA
  Am citit expunerea de motive si va dau dreptate. Inteleg acum ca sindicatul (chiar in prezenta dvs. la Mangalia, daca nu ma insel) a schimbat macazul si acuza guvernantii ca dau prea multi bani din bugetul patriei (care patrie, aia pe care ati pierdut-o in 1989 ?) pentru cresterea pensiilor asistatilor, ca militari nu mai avem voie sa spunem,asa-i ?
  Pe blogul sindicatului vad ca se vorbeste despre pauperizarea populatiei, cumpararea cadrelor cu pensii mai mari, dezintegrarea Romaniei….
  In aceste conditii va mai mentineti propunerea de mentinere in plata a pensiei celei mai avantajoase, adica pensiile celor “cumparati” sa ramina marite?
  Va asumati raspunderea in fata patriei pentru o asemenea risipa ?

 6. rezervista 2 says:

  Buna ziua,va rog sa ma ajutati am o problema:am verificat tabelul dupa nr de mandat si am constatat o micsorare de pensie de 426 ,mi se pare revoltator,eu am lucrat ca salariat civil,m-am pensionat medical avand grave probleme si am putut opta pt pensie de urmas,sotul meu a fost ,la data decesului,colonel ,sef de stat major si a decedat in 1996 in urma exploziei cordului ,boala capatata(infarct miocardic)in 1989 ,la revolutie,a lucrat asa bolnav pana in ziua decesului,si vreau sa-mi spuna cineva daca e real faptul ca daca pensia scade dupa recalculare se va plati cuantumul avut inainte de recalculare,nu am primit inca decizia ,va multumesc f mult ,o zi buna tuturor

 7. rezervista 2 says:

  Buna ziua,am revenit,am uitat sa scriu ca pensia de urmas considerata nesimtita era de 1535 iar cea si mai nesimtita dupa recalculare este de 1109 ,in conditiile in care sotul meu nu a numarat izmene,a fost infanterist,a iubit aceasta meserie pe care a facut-o cu toata daruirea si ma intreb si l-as intreba si pe Basescu,Boc si Oprea,atat de nesimtita a fost pensia incat sa taie din ea?Rusine in alte tari militarii sunt pretuiti,respectati nu injositi asa cum a facut acest guvern si asa zisul presedinte.

 8. marinica/ dreptul si stangul says:

  Pt doamna rezervista 2. Privind plata cuantumului celui mai avantajos, nu cunosc sa se fi aprobat ceva in acest sens. Poate in cazul dumneavoastra era cat de cat normal, avand in vedere diferenta nu prea mare. Din cate am auzit insa au fost mari retineri cu acest amendament deoarece insemna pastrarea in plata a unor pensii militare foarte mari( cu mult peste 10.000 lei ), obtinute pe cai laturalnice si prin metode conjuncturale de unii baieti mai orientati, ceea ce, intre noi fie vorba era o sfidare a oamenilor corecti de catre smecheri.
  Cu privire la al doilea aspect, injosirea militarilor prin aplicarea unei legi unitare , aici nu prea pot sa va dau dreptate. Asa dupa cum s-a mai subliniat in mai multe comentarii, pensia este un drept al dvs. Cuantumul pensiei este stabilit de statul in cauza, prin legi elaborate de Legislativ si puse in aplicare de catre Executiv. Odata aprobate, legile devin obligatorii pentru toata lumea si nu pot fi contestate pe te miri ce pricini . DURA LEX SED LEX! Chestiunile cu neconstitutionalitatea, neretroactivitatea( ulterior devenita doar neretroactivitate descrescatoare, prin grija dogarienilor) sunt doar gaselnite scornite de cei cu pensiile alea de muuuuulte bulioane( le-am enumerat mai sus) care isi vad privilegiile si favorurile desfiintate. Spuneti ca ati lucrat ca salariat civil, deci aveti idee despre insemnatatea unor LEGI ale unui stat, despre respectarea lor. Statul roman nu poate garanta la infinit niste pensii smecherite doar pentru faptul ca niste indivizi certati cu buna cuviinta si cu bunele maniere fac tam-tam si tambalau in stil pur mahalagistic( rusine pentru niste rezervisti). Exemplul unei tari la sud de noi, ajunsa la ananghie ar trebui sa dea de gandit. Ma refer inclusiv la noile cuantumuri, obtinute unele, prin luarea in considerare a unor sponsorizari si indemnizatii de AGA si CONS de Administratie .

 9. partizanul says:

  marinica…… Aia cu muuuulte bulioane tot cu muuuulte bulioane au ramas, privilegiatii tot privilegiati sunt, fie ei pensionari “smecheriti” sau politicieni sau clienti ai clasei politice. Numai tu ai ramas la fel………!!!!!!???

 10. simplu cetatean says:

  @partizanul .E adevarat, aia cu muuuuuuuuuulte bulioane , smecherii adica , baronii pensiilor militare din dec 2010 au ramas pe moment cu bulioanele hotzite. Asta nu va dura insa prea muuuuuuuuuuuuuult deoarece Legea /2011 va face corecturile de rigoare , OUG1/2011 a fost validata si ca urmare smecherii trebuie sa se pregateasca temeinic pentru ce va urma, incepand cu ianuarie 2012…..restituirea sumelor incasate in plus, fara nici o justificare. Baronii pensiilor militare trebuie sa se gandeasca in modul cel mai serios si la restituirea sumelor incasate fraudulos in perioada 2006-2011….dogarienii stiu de ce………Jos pensiile smecherite…..Jos smecherii ….Vivat Revizuirea……Vivat OUG1/2011!

 11. partizanul says:

  Aproape validata, mai ales ca s-a votat la doa miini prin tabara portocalie & comp. Sa vedem pina la urma dupa contestarea votului datorita “fraudei”.
  Proprietarii pensiilor smecherite sa fie actionati in instante impreuna cu functionarii care au calculat aceste pensii.

 12. partizanul says:

  Pina una alta baronii pensiilor se afla in tabara celor care au activat in justitie.

 13. plotonierul says:

  @ Simplu cetatean si nu numai
  Chestia asta cu smecherii este la fel ca cea cu pensionarii nesimtiti. O vorba aruncata in vânt care prinde la simpli cetatenii, pentru care satisfactia mortii caprei vecinului depăseste suferinta cauzata de moartea vacii proprii. Cei care or fi smecherit niste pensii au facut-o cu concursul celor mari si cu portitele lasate in toate legile de parlamentarii romani. Legea 119 si OUG 1 sunt si ele niste smecherii facute de Basescu, Boc, Oprea , PDL, PRM, UNPR. Pretul lor include tacerea noastra socială, crearea tinutului secuiesc si reimpartirea Romaniei pe criterii electorale.
  Ne-au dat niste bani in plus reducand vechimea normala la 20 de ani. La anul o pot mari la 25 sau Doamne fereste la 30 de ani. Si asta e corect o sa spuna Stelian P, brukanul blogurilor militare. Lozincile finale ”!Jos pensiile smecherite…..Jos smecherii ….Vivat Revizuirea……Vivat OUG1/2011!” demonstrează clar ca ești un foarte simplu , in gandire si simtire, ” simplu cetățean”

 14. Arhire says:

  @simplu cetatean
  Esti un om fara onoare, te bucuri de raul altuia, esti un pdl-isto-uneperist autentic.Da-ti numele in clar si de unde esti, daca ai sange !

 15. Don Corleone says:

  @plotonieru’
  dumneata zici;
  “Ne-au dat niste bani in plus”
  Dar dupa cum te exprimi cu atat “avant revolutionar” eu cred ca ti-au “luat”si nu vrei sa recunosti.Pur si simplu nu te intereseaza ceilalti camarazi ci doar propriul interes.Nu stiu pe cine si cu ce vrei sa mai convingi!Vrei L164??Du-te si iati-o!
  Si in nici un caz nu esti “plotoner”De ce iti bati joc de acest grad respectabil al armatei?

 16. Don Corleone says:

  @arhire
  Daca vrei si doar atat te duce capu’iti dau eu adresa de mail sa vad cate parale faci in realitate ofticosule.Parca ai fi nea col.vasile petre de aseara de la A3 care din nou ne-a facut pe toti de ras,ca daca se facea de ras singur nu era nici o problema.Pe cand te vedem la tv plangand ca ti-a scazut pensioara de la 3500 la “doar” 3200 si din cauza asta “faci foamea”
  e-mail:balanfotin72@gmail.com

 17. Arhire says:

  @don corleone
  Esti un comunistoid ca si basescu, care le-a triplat pensiile la coloneii comunisti si securisti.Halal presedinte !Numai vorbe goale , demagogie, populism la basescu@boc si ai lui.Toate pensiile cica ,,nesimtite” ale aviatorilor, parlamentarilor, diplomatilor au fost recastigate de oameni in justitie.De ce nu se spune asta !!!! Comunistoizii astia pdl-isto -uneperisti stiu numai sa taie si sa dea afara.Asta poate orice prost de la marginea satului.Acum sunt disperati ca vor pierde alegerile, si incerca alte populisme cu Constitutia tarii si reorganizarea teritoriala !!
  Bai comunistule, da-ti numele in clar si din ce garnizoana ai trecut la pensie….daca ai trecut !!!Lasa vrajelile, numai de asta sunteti buni :..o sa…peste 10 ani…va fi…

 18. Ulisse says:

  Curleone, iar ai luat-o pe aratura ?

 19. Ulisse says:

  Erata : Corleone.

 20. sandu says:

  Cu frauda ce facem?
  Se vorbea de corectitudine,de verticalitate….bla,bla,bla….OK!Bagam capul in nisip…la90%ne convine!?

 21. Dodo says:

  Simplu cetatean…. este omul ce agreeaza hotia daca …. ….Vivat Revizuirea……Vivat OUG1/2011!

  Sa-ti dea Dumnezeu pe masura !!!!!!!!!!!!!!

 22. plotonierul says:

  Don Corleone/ Acord75&co
  Ati inceput cu dumneata si in final ati trecut la pertu.
  Pensia dumneavoastra , ca si a mea, a crescut pentru ca a fost luat in calcul, ca vechime minima, 20 de ani. Un militar iese sergent, sublocotenent sau aspirant la cel mult 25 de ani. Munceste pana la 55 deci are 30 de ani vechime.
  Aveti impresia ca lumea nu stie lucrurile astea si trebuie sa stam mucles poate nu se prinde nimeni? Am iesit la pensie in baza unei legi. Acum se schimba, pentru cei mai multi pare buna, dar garanteaza cineva ca va ramane le fel peste un an sau doi.
  Frecusul asta cu ba se schimba,ba nu se schimba, ba creste, ba scade a bagat si va mai baga multi pensionari militari in mormant.
  Nici dumneavoastra nu prea pareti colonel, printre cei mai buni 10 din tara cum va lauda alt user.. Pareti mai degraba un fitilist si un provocator si dupa cum va dau afara, in suturi, de pe mai toate blogurile, inclusiv administratorii, aveti si ceva tare educationale. Pe acest blog, cu acces liber isi spune fiecare parerea, buna, proasta, argumentata, neargumentata. Nu cred ca v-a acreditat cineva ca detinator al adevarului absolut.

 23. Doru says:

  Citesc uimit si nu-mi vine sa cred fel de fel de commenturi si aprecieri, pareri. Si vad cu tristete ca unii tovarasi precum Arhire si nu numai…. umbla numai cu amenintari de gen…da-ti numele in clar eventual si adresa sa vin sa iti dau una in cap mai mult ca sigur asa gandeste …Si ma gandesc cu groaza ca acest individ este un rezervist…..oare ce educatie a primit si de la cine? Suntem totusi intr-un sistem democratic (pentru care multi tineri s-au jertfit in 1989) si fiecare poate sa-si expuna punctul de vedere, e drept, fara injurii, fiecare are dreptul la o opinie separata….Dar la tovarasii gen arhire si altii….cine nu e cu ei e impotriva lor….ceea ce ne aduce aminte de niste vremuri de urgie aduse de batalioanele rasaritene….Si extrapoland….nu ma mai mira de ceea ce s-a intamplat in zilele fierbinti ale Revolutiei Romane…15-22 dec 1989 cand Armata nu a avut o comportare prea onorabila….Nu ma mai mira nici de ce marea muta a tacut si si-a bagat capul in nisip ca strutul cand au fost devalizate marile banci romanesti, cand uriasele platforme industriale au fost distruse, ca si sistemele de irigatii si flota Romaniei…ca si statiunile balneo climaterice ajuns in ruina……cu cadre gen cel de care am amintit totul este posibil….Ei nu vad decat pensia lor care trebuie sa fie cat mai mare, nimeni nu are dreptul sa se atinga de ea ( chiar daca a fost obtinuta prin metode mai putin ortodoxe si cuantumul ei depaseste 10.000 lei)…..daca spre exemplu au avut 5500 lei si prin recalculare obtin 5400 lei se simt umiliti…..Trist …..dar Adevarat….

 24. ciprian says:

  @Doru
  In ce sistem democratic are treaba armata cu devalizarea marilor banci autohtone, cu distrugerea uriaselor platforme industriale, a sistemele de irigatii si flotelor nationale si cu ruinarea statiunilor balneo climaterice (acolo unde sunt)?

 25. dan says:

  marinica/ dreptul si stangul a scris:

  20 Iunie 2011 la 11:03 pm– ma baiatule tu ai dreptate spunand:
  “Cuantumul pensiei este stabilit de statul in cauza, prin legi elaborate de Legislativ si puse in aplicare de catre Executiv. Odata aprobate, legile devin obligatorii pentru toata lumea si nu pot fi contestate pe te miri ce pricini ”
  Numai ca acesti MACELARI PORTOCALII trec legile prin parlament numai prin asumarea raspunderii iar noi stam in fata tv si belim ochii(sa nu spun altceva)si apoi bisericuta pe blog sau prin parcuri fara sa ne luam inima in dinti si sa prostestam in strada.Hai sa-ti un banc:
  “Copilul il intreaba pe tatal lui, ce inseamna politica. Tatal il pune pe genunchi si incepe sa-i explice aratand exemple:
  -Fii atent copilas, eu aduc banul in casa, deci eu sunt CAPITALISMUL. Mama are grija de bani, deci ea este GUVERNUL. Bunicul tau are grija ca totul sa fie in regula, deci el este SINDICATUL. Babysitterul nostru este CLASA MUNCITOARE si cu totii muncim ca Tu, POPORUL sa te simti bine si sa nu-ti lipseasca nimic. Iar Fratiorul tau de cateva luni este VIITORUL nostru comun. Copilasul retine tot ce a auzit si merge la culcare. In timpul noptii se trezeste ca fratiorul lui a facut caca in scutec si plange. Se ridica si vrea sa-i zica mamei ce se intampla, dar asta doarme atat de adanc, ca nu reuseste s-o trezeasca. Intra sa-i spuna babysitterului, dar tatal lui tocmai se harjonea cu ea in pat in timp ce bunicul lui tragea cu ochiul prin fereastra. Nimeni nu-l observa, asa ca merge inapoi in pat. Ziua urmatoare tatal lui intreaba daca poate sa spuna cu propriile cuvinte ce inseamna politica. Copilasul isi aminteste de cele vazute noaptea si raspunde: -Politica este cand CAPITALISMUL profita de CLASA MUNCITOARE in timp ce SINDICATUL priveste neputincios. GUVERNUL doarme, nimeni nu baga in seama POPORUL, iar VIITORUL nostru este in rahat.

 26. Arhire says:

  @Doru
  Esti pe langa subiect baiatule !!! Propaganda basista de invrajbire se pare ca va fi o pagina neagra a istoriei acestei tari.Tu si basescu sunteti penibili.aseara iar s-a facut de ras. Un presedinte care stie numai barfe, smenuri, invarteli, lovituri sub centura…halal presedinte avem.iar tu si altii ii tin isonul.Mai fraiere, eu nu vreau decat dreptul meu castigat prin lege, nimic mai mult.vai de mama vostra…Pacat de poporul roman care a ajuns sa fie condus de un bisnitar incult si cu caracter de nimic. iar voi pupincuristii ii tineti parte, pentru avantaje , bineinteles..Rusine sa va fie !!!!Toti sunt rai, numai basescu si slehta lui de corupti sunt buni…halal presedinte !!!

 27. JVEK G. says:

  Arhire- ia pe loc repaus baiatule!

 28. Arhire says:

  jvek g, pupa in continuare !!!Vezi, pana la fund !!

 29. Don Corleone says:

  @arhire
  Tu iti dai seama ca de fapt esti mult,mult mai rau decat basescu??
  Bineinteles ca habar nu ai!Lacomia fara limite te omoara.

 30. Arhire says:

  @don corleone
  Dumneata te uiti in oglinda ?Cu ce sunt eu lacom ?? Se pare ca nu ai proprietatea cuvintelor !Ti-a dat basescu pensie prea mare ! Mai rau ca basescu nu se poate !!!!
  Asta-i presedinte de tara ??? Ce viseaza noptea, delireaza dimineata ?Tu nu vezi ca suntem in dictatura ???Asta-i mai rau ca Ceausescu.E cel mai mare badaran care l-am vazut.Aseara si-a dat inca o data arama pe fata.Cat e de incult…

 31. Poli TM says:

  Avramescu asta e un dobitoc frustrat care nu are capacitatea sa vorbeasca in numele tinerilor taranisti. Taranistii adevarati apreciaza munca militarilor romani.

 32. PERY says:

  Nici nu se mai stie prescurtarile la gradele militare,asa sunt de absorbiti de evenimente astea cu money, parca asa sunt M.m.;Of.; Subof.Si inca ceva ptr. aducere aminte,si la cei care au stat cu,curul pe bombe,daca au iesit anticipat au pensia diminuata,documentati-va.Dar acestia isi vad de treaba ca si inainte de pensionare,sa va dea Dumnezeu sanatate la toti si multe cupoane,stiu eu de care!

 33. nusmil says:

  Ptr.cei care nu mai pot de armata de dragul ei si de pensiile ”alea nesimtite”,stimabililor dar ptr.cei 1500000 de concetateni care au 350 lei pe luna. care este efortul bugetului lunar, dar ce efort au depus tovarasii astia ptr. a realiza cincinalul mai repede si uitati-va ca ne rad si va rad in nasuc.da astia au impins polul magnetic al terrei de nu mai este la locul lui,ah uite cam zis-o!!!! poate chiar devin credibil.