Admitere Materat - UBB Cluj-Napoca - Managementul Securității în Societatea Contemporană

Reacţii internaţionale privind criza coreană

ONU
– o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU este “în curs” de organizare, după bombardarea marţi de către Coreea de Nord a unei insule sud-coreene, a anunţat, marţi, o sursă diplomatică franceză. “Organizarea unei reuniuni urgente a Consiliului este în curs. Franţa susţine puternic acest proiect”.
NATO:
– “condamnă ferm” bombardarea unei insule sud-coreene de către Coreea de Nord, a declarat Carmen Romero. “Alianţa va urmări atent evoluţiile situaţiei cu o profundă preocupare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt.

UE:
– Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a condamnat cu fermitate atacul nord-coreean, exprimând “profunda preocupare”.

SUA:
– Casa Albă a condamnat “cu fermitate” atacul nord-coreean. “Statele Unite condamnă cu fermitate acest atac şi cer Coreei de Nord să înceteze acţiunile beligerante şi să respecte termenii acordului de armistiţiu”, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei americane, Robert Gibbs, subliniind că Statele Unite s-au angajat să “apere un stat aliat”, Coreea de Sud.

Rusia:
– Ministerul rus de Externe a lansat un avertisment în legătură cu riscul “escaladării” ostilităţilor în Peninsula Coreea. “Este important ca aceste incidente să nu conducă la escaladarea situaţiei”, a declarat o sursă din cadrul Ministerului rus de Externe.

China:
– şi-a exprimat “preocuparea” în legătură cu incidentele armate. “Sperăm că părţile vor lua măsuri suplimentare pentru a contribui la pacea şi stabilitatea în Peninsulă”, a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. “Poziţia tradiţională şi fermă a Chinei este realizarea denuclearizării Peninsulei Coreea prin dialog şi consultări”, a adăugat Hong Lei. “Este imperios necesar să reluăm negocierile multilaterale cât mai curând”, adaugă oficialul chinez.

Japonia:
– Premierul Japoniei, Naoto Kan, a anunţat că le-a cerut miniştrilor să se pregătească “pentru a putea avea o reacţia fermă în caz de necesitate”.

Marea Britanie:
– Ministrul britanic de Externe, William Hague, a condamnat atacul nord-coreean “unilateral”, iar omologul său german, Guido Westerwelle, şi-a exprimat “îngrijorarea” după această nouă provocare militară.

Etichete: ,


Redactia nu-şi asumă responsabilitatea asupra conţinutului comentariilor cititorilor. În situaţia în care acestea conţin un limbaj necivilizat ne rezervăm dreptul de a le opri de la publicare. De asemnea invităm comentatorii să se refere strict la subiectul aflat în dezbatere şi să nu aducă atingere demnităţii altor persoane. Vă invităm pe toţi la o dezbatere civilizată, argumentată bazată pe respect.

2 Responses to “Reacţii internaţionale privind criza coreană”

  1. Gogu says:

    Test reusit ! Rezulta ca nu e joaca ! Ciupesti si cade , imediat, obuzul ! Cui ii este frig poate sa se joace cu focul !

  2. Alecuș says:

    Foarte util colajul cu pozițiile principalilor actori internaționali care asigură pacea și stabilitatea lumii. Lipsesc însă pozițiile beligeranților. De exemplu, nord-coreenii susțin că cei din sud au declanșat schimbul de artilerie și că au fost provocați prin manevrele executate în zonă. Care-i adevărul ?